Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»; Ποια η λειτουργία του στο Δήμο του Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Κινδυνεύει να διακοπεί η λειτουργία του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»;
Τι γίνεται στο Δήμο Βύρωνα;
Λειτουργεί και πως το πρόγραμμα; 

Το ''Βοήθεια στο σπίτι'' είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή συστηματικής και οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Κοινωνικής Φροντίδας στα ηλικιωμένα άτομα και άτομα με ειδικές ανάγκες και  υλοποιείται από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Λειτουργεί από το 1998, μέσα από τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πάρα πολλούς δήμους της χώρας, παρέχοντας βοήθεια σε  χιλιάδες συνανθρώπους μας, ηλικιωμένους αλλά και ΑΜΕΑ.

Σε ποιους απευθύνεται; 

Το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" απευθύνεται σε άτομα της τρίτης ηλικίας που δεν αυτοεξυπηρετούνται πλήρως και άτομα με κινητικές δυσλειτουργίες και ειδικά προβλήματα. Με προτεραιότητα αυτούς που ζουν μόνοι τους ή δεν έχουν την πλήρη φροντίδα της οικογένειας ή που το εισόδημά τους δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός του Προγράμματος είναι να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ατόμων της τρίτης ηλικίας καθώς και ατόμων με κινητικά ή άλλα ειδικά προβλήματα (ΑμεΑ), να υποβοηθήσει την αυτόνομη και αξιοπρεπή διαβίωση, να υποστηρίξει το οικογενειακό περιβάλλον των επωφελούμενων και τέλος να προωθήσει την απασχόληση ικανού και εξειδικευμένου προσωπικού.

Ποιά είναι τα κριτήρια επιλογής;

  • Οικονομικά: δίνεται προτεραιότητα στο χαμηλότερο εισόδημα που είναι ως 5000
  • Οικογενειακή κατάσταση: δίνεται προτεραιότητα σε όσους ζουν μόνοι.
  • Κατάσταση υγείας: δίνεται προτεραιότητα σε όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν.

Τι υπηρεσίες προσφέρονται;
  • Συμβουλευτική και συναισθηματική στήριξη
  • Ιατρική φροντίδα με επισκέψεις στο σπίτι
  • Νοσηλευτική μέριμνα και φυσιοθεραπεία
  • Οικογενειακή – Οικιακή Φροντίδα και ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης
  • Μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών
  • Συνοδεία στις διάφορες υπηρεσίες
Αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να στηριχτούν και να αναπτυχτούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων.

Σήμερα εξ αιτίας των βάρβαρων πολιτικών που συνεχίζονται και από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ , με την εφαρμοζόμενη  οικονομική πολιτική και τις  επιπτώσεις που  έχει στο κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που πλήττονται  στις παρούσες συνθήκες από την οικονομική κρίση και από τις πολιτικές του μνημονίου, είναι αναγκαίο όσο ποτέ άλλοτε να στηριχτούν και να αναπτυχτούν οι κοινωνικές δομές των Δήμων. Είναι απαράδεκτο να κινδυνεύει η λειτουργία ενός σημαντικού προγράμματος κοινωνικής φροντίδας και μάλιστα στην εποχή που τα λαϊκά εισοδήματα έχουν υποστεί ένα τόσο σημαντικό πλήγμα από την οικονομική πολιτική των μνημονιακών  κυβερνήσεων.











Η συγκυβέρνηση οφείλει: 

• Να χρηματοδοτήσει, να διατηρήσει και να επεκτείνει το πρόγραμμα «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων . Οι πολίτες χρειάζεται να παλέψουμε με  δυναμικό και συντονισμένο αγώνα και να υπερασπιστούμε  το Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενάντια σε εκφυλιστικά φαινόμενα που υπάρχουν στην λειτουργία τους. Να ενισχυθούν με χρήματα και προσωπικό οι κοινωνικές δομές  και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων  σε αυτές. Να διασφαλιστεί η  απρόσκοπτη συνέχεια του προγράμματος ‘’Βοήθεια στο Σπίτι» με δημόσιο χαρακτήρα και με μόνιμες σχέσεις εργασίας του προσωπικού.

Στο Δήμο Βύρωνα ουδείς γνωρίζει τι γίνεται με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι.

Πως και κάτω από ποιες συνθήκες λειτούργει όλα αυτά τα χρόνια; Σε ποια υπηρεσία του Δήμου υπάγεται;, Πως γίνονται οι επιλογές για την κατ οίκον φροντίδα των εξυπηρετούμενων, πόσοι είναι οι ωφελούμενοι πολίτες μέχρι και σήμερα  και με ποια κριτήρια εξυπηρετούνται; Ο Δήμος Βύρωνα χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ για το πρόγραμμα αυτό;  Έχει υπογράψει   σύμβαση με την ΕΕΤΑΑ που είναι ο διαχειριστής του προγράμματος; Η ΕΕΤΑΑ έχει απευθυνθεί σε 139 φορείς ισάριθμων δήμων της χώρας για να αποστείλουν τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, ώστε να λάβουν την πρώτη δόση της χρηματοδότησης. Πως καλύπτονται  τα λειτουργικά έξοδα και η  μισθοδοσία των εργαζομένων;  Ποια σχέση έχει η δημοτική επιχείρηση με το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι; Με πιο  καθεστώς  παρέχουν τις υπηρεσίες τους, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο βοήθεια στο σπίτι, οι οποίοι   βρίσκονται σε καθεστώς  ομηρίας και  αβεβαιότητας, χρόνια τώρα;                       

Στον ετήσιο απολογισμό των πεπραγμένων της, από την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως σήμερα, η δημοτική αρχή στο φυλλάδιο που εξέδωσε αναφέρει  πως Λειτουργούμε με επιτυχία το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Είναι όμως έτσι;

Πολύ είναι αυτοί που μιλούν <<ψιθυριστά>> για μια χρόνια αδιαφανή  λειτουργία, που την χειρίζονται απευθείας οι Δήμαρχοι ή οι αντιδήμαρχοι κοινωνικής πολιτικής; χωρίς την ευθύνη της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας; Και αυτό για να μπορούν να γίνονται οι ανάλογες  εξυπηρετήσεις;  και να φτιάχνεται ο ανάλογος κατάλογος εκλογικής πελατείας; Για ένα χρονικό   διάστημα στεγαζόταν στο Κέντρο  υγείας Βύρωνα, σήμερα που στεγάζεται;

20 μήνες  στη διοίκηση του Δήμου η Στάση Βύρωνα και τα ερωτήματα αυτά παραμένουν.

Οφείλουν να ενδιαφερθούν οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Θα είχε ενδιαφέρον εάν κάποιος δημοτικός σύμβουλος είτε της αντιπολίτευσης είτε της συμπολίτευσης ζητούσε να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα αυτό και να βγουν στο φως πόσοι και ποιοι εξυπηρετούντο όλα αυτά τα χρόνια από το Βοήθεια στο σπίτι στο Δήμο Βύρωνα. ΕΞ άλλου σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υποχρεωμένοι οι φορείς που υλοποιούν αυτό το πρόγραμμα να λειτουργούν κάτω από συγκεκριμένες  προϋποθέσεις και να είναι όλα στο φως.

Σε μια εποχή που εξ αίτιας των βάρβαρων πολιτικών που συνεχίζονται  από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ  διευρύνονται οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη την κατ οίκον κοινωνική φροντίδα, βοήθεια στο σπίτι,  τα προγράμματα αυτά  είναι  σαν το μετέωρο βήμα του πελαργού.    θα σταματήσουν την λειτουργία τους ;  θα συνεχίσουν να  λειτουργούν  με άλλη δομή ;

51 Βουλευτές του Σύριζα κατέθεσαν ερώτηση .

Ερώτηση –αρχές Μαΐου- σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και την εξασφάλιση της συνέχισης εργασίας των απασχολούμενων σε αυτό κατέθεσαν 51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών.

Οι βουλευτές αναγνωρίζοντας  το σημαντικό και αναγκαίο έργο που επιτελεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ζητούν  από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν, πρώτον, για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο σχεδιασμός ενός νέου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας συνολικά για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και, δεύτερον, για το πώς προτίθενται να εντάξουν σε αυτόν το σχεδιασμό το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» με τρόπο που να μην πλήττεται η λειτουργία του και να εξασφαλίζεται η συνέχιση της εργασίας των άνω των 3.500 απασχολούμενων σε αυτό. Να εξαλειφθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που ως σήμερα παρατηρούνται  στην καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων.



















Στα σχαριά ένα ενιαίο δίκτυο κοινωνικών δομών;  

Το τελευταίο διάστημα συνεχίζονται  οι διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών και φορέων της αυτοδιοίκησης  για  το μέλλον των κοινωνικών προγραμμάτων και δομών ( Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ και άλλα) και δεν αποκλείεται να σταματήσει η λειτουργία τους με την σημερινή τους μορφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη συνένωση των παραπάνω προγραμμάτων σε ένα νέο πλαίσιο για την τρίτη ηλικία που θα λειτουργήσει από το 2017. Οι παραπάνω δομή,  θα περιλαμβάνει επίσης τα Κέντρα Κοινότητας και τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων όπως ΚΑΠΗ,  ΚΗΦΗ,  Βοήθεια στο σπίτι  κ.λπ.

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά  σε πρόσφατη  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας,(ΚΕΔΕ) στις σκέψεις του υπουργείου εργασίας είναι να προχωρήσουν σε μια δομή ανά δήμο, που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές δομές. Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου υπογράμμισε σε στελέχη της ΚΕΔΕ σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει δικαιολογημένες ανησυχίες και ενστάσεις,  ότι για τα επόμενα τρία χρόνια είναι διασφαλισμένη η συνέχιση λειτουργίας του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» μέσω   κρατικής χρηματοδότησης. Και επισήμανε την δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας τα οποία θα στεγάζονται σε 250 δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.

Οι εργαζόμενοι σε αυτά τα προγράμματα ζητούν να σταματήσει επιτέλους η εργασιακή ομηρία τους. 

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά εκφράζουν φόβους ότι  δεν διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας τους και θα προκύψουν προβλήματα, για την παραμονή τους στην εργασία τους. Οι περίπου 3.500 εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, Βοήθεια στο σπίτι  κ.λ.π. βρίσκονται σε πολυετή εργασιακή ομηρία. Απασχολούνται με ετήσιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και η παραμονή τους στην εργασία εξαρτάται κάθε φορά από το αν θα υπάρχει εθνική ή κοινοτική χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος.

Όποια δομή και εάν επιλεγεί από την συγκυβέρνηση ένα  είναι βέβαιο. Εάν δεν χρηματοδοτηθεί η κοινωνική  πολιτική γενναία από τον κρατικό προϋπολογισμό και κοινοτικά κονδύλια, δεν θα μπορέσουν  να καλυφτούν  αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών. Τα προγράμματα που λειτουργούν σήμερα δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες – εξυπηρετούν 100-120,000 πολίτες- όταν έχουμε πάνω από 2,5 εκατ. συνταξιούχους, το 27% αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν στο όριο σχετικής φτώχειας  ζει το  44,8%  των συνταξιούχων στην Ελλάδα και ένα εκατομμύριο περίπου μένουν μόνοι τους.
                                                                                                                                                
Ιούνιος  2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου