Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση των επιπτώσεων του Brexit

Πηγές ΕΕ: Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση των επιπτώσεων του Brexit



Αποστολή στις Βρυξέλλες - Δήμητρα Καδδά

"Δεν υπάρχει επίσημη εκτίμηση των επιπτώσεων του Brexit" για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα ανέφεραν πηγές της ΕΕ. "Πρέπει να δούμε την αντίδραση των αγορών, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να το αποτιμήσουμε". Στο άμεσο μέλλον, ειδικά για την Ελλάδα, θεωρείται ότι θα είναι μικρή η επίπτωση.

Πάντως, οι ίδιες κοινοτικές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο, αν υπάρξει μεγάλο σοκ, να γίνει προσαρμογή των ασκούμενων πολιτικών στην Ελλάδα.

Για τη Σύνοδο Κορυφής (28-29/6) και σε επίπεδο ΕΕ, οι ίδιες πηγές κράτησαν μικρό το καλάθι, εξηγώντας ότι αναμένεται μεν η άσκηση πίεσης και η "αφαίρεση" αρμοδιοτήτων από την Βρετανία άμεσα, αλλά το επίσημο αίτημα διαζυγίου το περιμένουν τον Οκτώβριο…

"Για την ΕΕ νομικά δεν άλλαξε ακόμη τίποτα" επισήμαναν. Και πρόσθεσαν ότι "όσο πιο μεγάλη η αβεβαιότητα, τόσο πιο μεγάλη θα είναι και η αποσταθεροποίηση στην αγορά.

Εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί έως το 2019, αντί να προωθηθούν οι 10 προτεραιότητες της Επιτροπής, "πολλοί από τους πόρους θα πάνε στην διαχείριση του Brexit” το οποίο όπως είπαν "θα είναι δύσκολο, προβληματικό και αργόσυρτο. Τίποτα δεν θα είναι ομαλό"…

Πρέσινγκ στη Βρετανία στη Σύνοδο, της αφαιρούν και την προεδρία της ΕΕ

"Περιμένουμε να γίνει το αίτημα από την Βρετανία. Είναι η αρχή των πάντων, θέλουμε ένα αίτημα διατυπωμένο επίσημα και όχι προφορικά" ανέφεραν οι πηγές της ΕΕ. Εξήγησαν ότι πρέπει να γίνει γραπτά γιατί παράγει την εκκίνηση της 2ετίας στην οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το "διαζύγιο". Παραδέχθηκαν ότι το Λονδίνο διεμήνυσε ότι δεν θέλει να στείλει το αίτημα τώρα για να αναγκάσει σε ανάληψη ευθύνης την επόμενη κυβέρνηση που προκάλεσε το δημοψήφισμα. Και έτσι "η επίσημη αίτηση το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει τον Οκτώβριο" εκτίμησαν. Επί της διαδικασίας, οι πηγές της ΕΕ ανέφεραν ότι αν η Βρετανία και οι "27" τα βρουν νωρίτερα, το διαζύγιο θα ισχύσει αυτόματα.

Καθεστώς Αλβανίας

"Στο τέλος της 2ετίας η Βρετανία θα έχει καθεστώς Αλβανίας, δηλαδή 3ης χώρας χωρίς σύνδεση με την ΕΕ" επισήμαναν πηγές της ΕΕ. Μετά τη ρήξη, είπαν, αρχίζει η νέα διαπραγμάτευση για την νέα σχέση που θα έχει η Βρετανία με την ΕΕ στη βάση μίας διαδικασίας 3ης χώρας. Και η διαπραγμάτευση αυτή "δεν έχει χρονικό όριο". Έκαναν λόγο για μία σχέση κατά βάση εμπορική τύπου Νορβηγίας σε πρώτο στάδιο.

Ανέφεραν ότι για να αποφασιστεί απαιτείται μία διαπραγμάτευση με 27 κράτη μέλη και αν υπάρξει συμφωνία αυτή θα πρέπει μετά να περάσει από 27 εθνικά κοινοβούλια. Όταν τελειώσει και αυτή η φάση (σ.σ. έγινε λόγος και για μία περίοδο 5 ετών ως παράδειγμα), τότε "έρχεται μία 3η φάση με την διαπραγμάτευση που πρέπει η ίδια η Βρετανία να κάνει με 53 χώρες ανά τον κόσμο, διαμορφώνοντας εκ νέου τις διμερείς της σχέσεις".

Στο ερώτημα αν μπορούν να γίνουν μαζί το διαζύγιο και η νέα διαπραγμάτευση, η απάντηση ήταν ότι πολιτικά είναι εφικτό, "αλλά τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν έρθει το αίτημα διαζυγίου".

Εξήγησαν ότι η αβεβαιότητα που μπορεί να προκύψει ως συνέπεια της παράτασης της διαδικασίας αιτήματος "θα κοστίσει πιο πολύ στην Βρετανία". Παράλληλα τόνισαν ότι ήδη ζημιές υπάρχουν: πέρα από τον Βρετανό Επίτροπο προανήγγειλαν ότι "δεν θα γίνει η Βρετανική Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2017" λέγοντας ότι αναμένεται σχετική απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο.

"Θα υπάρξει ανοχή για ένα αίτημα έως τον Οκτώβριο, αλλά αν δεν γίνει ούτε και τότε δεν ξέρουμε πως η νέα Βρετανική κυβέρνηση θα διαχειριστεί την κατάσταση στις αγορές" αναφέρουν κοινοτικές πηγές. "Πυροβόλησαν τα πόδια τους, δεν είχαν ζυγίσει τις συνέπειες" επισημαίνουν και λένε ότι "πλέον το ενδιαφέρον είναι να μείνουν οι 27 όσο πιο ενωμένοι γίνεται"

Οι 2 σχολές της Συνόδου και το κρίσιμο 2017

Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα υπάρχουν 2 σχολές σκέψεις επισήμαιναν οι πηγές της ΕΕ: η σχολή "της ουτοπίας του μεγάλου φεντεραλιστικού άλματος" που δεν είναι η κυρίαρχη και η άλλη σχολή που ζητά να δοθεί έμφαση σε όσα κρατούν ενωμένη την ΕΕ.

"Η κρίσιμη στιγμή θα είναι η 25 Μαρτίου του 2017" αναφέρει πηγή της ΕΕ. Εξηγεί ότι θα εορταστούν τα 60 χρόνια από την συνθήκη της Ρώμης λίγους μήνες πριν τις Γαλλικές και τις Γερμανικές εκλογές.

Τα ψιλά γράμματα της διαδικασίας

Σε ερώτημα αν μπορεί να γίνει εκ των υστέρων αίτημα ανάκλησης του "διαζυγίου" από την Βρετανία, η απάντηση ήταν ότι μπορεί, αλλά η ανάκληση δεν γίνεται αυτόματα, πρέπει οι "27" να αποφασίσουν με πλειοψηφία να το αποδεχτούν. "Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη για συμβιβασμούς αλλά οι 27 πρέπει να περάσουν όποιο συμβιβασμό από τα κράτη – μέλη" επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Σε ερώτημα για το αν υπάρχει περιθώριο παράτασης της 2ετίας που προβλέπει το άρθρο 50 (περί αποχώρησης), ανέφεραν ότι υπάρχει δικαίωμα επέκτασης μόνο με ομόφωνη συμφωνία των 27 κρατών – μελών.

Σε ερώτημα τι θα γίνει αν δεν υποβάλλει αίτημα η Βρετανία, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι δικηγόροι της ΕΕ μελετούν το άρθρο 4 περί της αρχής χρηστής συνεργασίας με τα άλλα κράτη – μέλη, αλλά θεωρείται κάτι που είναι πολύ δύσκολο να γίνει.

Αναφορικά με το τι οδήγησε στην έξοδο της Βρετανίας, οι πηγές της ΕΕ επισήμαναν ότι η ενδοκοινοτική μετανάστευση έπαιξε ρόλο. Θύμισαν ότι επί πρωθυπουργίας Tony Blair δεν ελήφθησαν μεταβατικές διατάξεις στην ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι υπήρξε έκρηξη ενδοκοινοτικής μετανάστευσης, εξήγησαν.

Έκτακτη ολομέλεια ΕΚ πριν το δείπνο

Παράλληλα, έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης λόγω του Brexit, παρουσία όλων των Επιτρόπων της Κομισιόν. Στόχος είναι η αποτίμηση της κατάστασης εν όψει και του δείπνου ηγετών που θα ακολουθήσει αύριο παρουσία του κ. Cameron ο οποίος μετά θα αποχωρήσει και δεν θα παραστεί στις εργασίες της Συνόδου.

Μαργαρίτης Σχοινάς: Καμία διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει επίσημο αίτημα

"Θυμίζω ότι δεν προκαλέσαμε εμείς το δημοψήφισμα στην Αγγλία. Εμείς είμαστε ο θεματοφύλακας της Συνθήκης της ΕΕ" ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Σε ερώτημα για το ποια θα είναι η σχέση της Βρετανίας από εδώ και πέρα ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι περιμένουμε μία ομαλή έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 50. "Δεν θα υπάρχει καμία διαπραγμάτευση αν δεν υπάρξει επίκληση του άρθρου 50 για την διαδικασία αποχώρησης κράτους μέλους" επισήμανε.

"Η Βρετανία μένει ως μέλος, παραμένει μέλος έως ότου γίνει η επίσημη έξοδος η οποία απαιτεί 2 χρόνια από την επίκληση του άρθρου 50" ανέφερε. Επισήμανε ότι δεν πρέπει να βιαστούμε, όταν το αίτημα γίνει, τότε θα γίνουν όλα τα αναγκαία βήματα.

"Περιμένουμε την επίκληση του άρθρου 50 το συντομότερο δυνατό" επισήμανε ο κ. Σχοινάς σε επαναλαμβανόμενα ερωτήματα για το ίδιο θέμα. Εξήγησε ότι εν συνεχεία θα ακολουθηθεί μία διαδικασία 3ης χώρας με την ΕΕ. Μόλις υπάρξει μία συμφωνία με τους 27, τότε θα υπάρξει έγκριση από τα Εθνικά Κοινοβούλια. Για το τι είδους συμφωνία θα είναι αυτή, επιφυλάχθηκε να απαντήσει επίσης.

Πρόσθεσε ότι "υπάρχει επιστολή παραίτησης του Βρετανού Επιτρόπου από τις 15 Ιουλίου" (σ.σ. χρηματοπιστωτικών υποθέσεων που αναλαμβάνει πλέον ο Αντιπρόεδρος Dombrovskis).

Για τους υπαλλήλους της Επιτροπής που έχουν Βρετανική υπηκοότητα το μήνυμα του προέδρου Juncker ήταν ότι όλοι πάνω από όλα υπάλληλοι της ΕΕ. Αναφέρθηκε στην ομάδα δράσης που δημιουργήθηκε γι αυτόν τον σκοπό.

Επίσης έκανε δήλωση για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία. Ο κος Juncker έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον κ Rahoy" επισήμανε.

Πηγή: capital.gr - 27 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου