Κυριακή 19 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Έρχεται θερμό φθινόπωρο σε ασφαλιστικό, πρόνοια, εργασιακό, δημόσιο

Έρχεται θερμό φθινόπωρο σε ασφαλιστικό, πρόνοια, εργασιακό, δημόσιο

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μόνο την αρχή αποτέλεσε ο νόμος Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό που ψηφίστηκε στις 8.5.2016 σε σχέση με το μπαράζ των παρεμβάσεων που προβλέπει το Μνημόνιο στον ευρύτερο κοινωνικό τομέα μαζί πάλι και στο Ασφαλιστικό.

Επόμενος μεγάλος σταθμός είναι το προσεχές Φθινόπωρο το οποίο αναμένεται να είναι πρωτοφανώς "θερμό" από την άποψη των αναμετρήσεων τις οποίες πρέπει να φέρει η κυβέρνηση στο Εργασιακό, την Πρόνοια, το Δημόσιο αλλά και στο ασφαλιστικό –συνταξιοδοτικό σύστημα. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο συμπληρωμένο Μνημόνιο, αλλά και στο Compliance Report της Κομισιόν πρέπει να θεσπιστεί:
  • Νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, το συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (Σεπτέμβριος 2016). Αφορά 1,8 εκατομμύρια μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
  • Ένα νέο πακέτο τριών μέτρων στο ασφαλιστικό (Σεπτέμβριος 2016) την ίδια στιγμή που επισημαίνει πως ο στόχος εξοικονόμησης από το νόμο Κατρούγκαλου ανέρχεται στο 3% του ΑΕΠ έως το 2025 (και όχι μόνο στο 2,2% μέχρι το 2019), ενώ ο πήχης ανεβαίνει στο 5% του ΑΕΠ εάν συμπεριληφθεί το κόστος της κάλυψης της εφαρμογής των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές συντάξεων το 2012.
  • Μία μεταρρύθμιση στα ειδικά μισθολόγια (Σεπτέμβριος 2106) με στόχο την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ το 2017-18. Αφορά περίπου 180.000 εργαζομένους στο δημόσιο (1/3)
  • Ένα νέο σύστημα πρόνοιας (Οκτώβριος 2016). Στόχος η εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ.
Οι νέες αυτές παρεμβάσεις που ακουμπούν στη μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών της χώρας θα πρέπει να θεσπιστούν την ίδια ακριβώς ώρα που θα κορυφώνεται η εφαρμογή του φετινού πακέτου παρεμβάσεων (και μάλιστα αναδρομικά) στο Ασφαλιστικό που περιλαμβάνει κατάργηση του ΕΚΑΣ για 90.000 χαμηλοσυνταξιούχους (πρακτικά από 1.7.2016), τη μείωση 290.000 μερισμάτων συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 32,5%(πρακτικά από 1.9.2016), τη μείωση 260.000 επικουρικών συντάξεων κατά 20% (πρακτικά μάλλον από 1.8 ή 1.9.2016) και τη μείωση 62.000 εφάπαξ που θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά.

Πιο συγκεκριμένα τα μέτρα που προβλέπει το συμπληρωματικό Μνημόνιο για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι τα ακόλουθα:
Ασφαλιστικό

*περιορισμός των ελάχιστων εισφορών των ιδιοκτητών των τουριστικών καταλυμάτων
*κατάργηση των εξαιρέσεων στις κατώτερες εισφορές για την υγειονομική περίθαλψη
* προς τα κάτω αναθεώρηση των εκπτώσεων στις καταβολές των εφάπαξ.

Δημόσιο
  • ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων (σ.σ. ένστολοι, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, κλπ) η οποία θα περιλαμβάνει τη μείωση τους και τη μεταρρύθμισή τους με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στο ενιαίο μισθολόγιο (Ιούνιος 2016). Η μεταρρύθμιση αυτή θα εφαρμοστεί το 2017.
  • την αναθεώρηση των επιδομάτων και των μη μισθολογικών παροχών σε όλα τα ειδικά μισθολόγια (Σεπτέμβριο 2016)
  • επιδόματα που σχετίζονται με επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Σεπτέμβριος 2016)
Εργασιακό
  • "Πάγος" σε οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού όπως αυτός θεσπίστηκε το 2013 -αν πρώτα δεν υπάρξει διαβούλευση και συμφωνία- βάζει το συμπληρωματικό Μνημόνιο (Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο 4172/2013 ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίζεται από τον Υπ. Εργασίας και πρέπει να είναι συμβατός με την πορεία της οικονομίας και της παραγωγικότητας) Εξάλλου το Μνημόνιο δεν επιτρέπει καμία αλλαγή –χωρίς διαβούλευση και συμφωνία- στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Κομβικό ρόλο στο προχώρημα της επικείμενης εργασιακής μεταρρύθμισης θα παίξει το πόρισμα της επιτροπής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, το οποίο θα εκδοθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Πρόνοια
  • Έκδοση μελέτης από κυβέρνηση και Παγκόσμια Τράπεζα (Σεπτέμβριος) στοχευμένη στο πως μπορεί να υπάρξει εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ (900 εκατ. ευρώ) μέσα από το υπάρχον σύστημα πρόνοιας
  • Θέσπιση της μεταρρύθμισης της πρόνοιας (Οκτώβριος)
Πηγή: capital.gr - 17 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου