Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Συνέχεια των διεργασιών για την ψήφιση του προϋπολογισμού

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Συνεχίζεται το πάρε-δώσε για τον προϋπολογισμό
  • Ο προϋπολογισμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα αφού κατά κοινή ομολογία, είναι σε ένα βαθμό και πλασματικός για να είναι ισοσκελισμένος. 
  • Η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλει η δημοτική αρχή, των περικοπών, της αφαίμαξης των πολιτών και της απραξίας, είχε ως αποτέλεσμα το οικονομικό πλεόνασμα των 3 εκ. ευρώ για το οποίο επιχαίρει η δημοτική αρχή. 
Τη Δευτέρα η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την ψήφισή του

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, στις 8.30 μ.μ, με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2018, θα κριθεί ακόμη μία φορά η προσπάθεια της δημοτικής αρχής για να μπορέσει να ψηφίσει τον προϋπολογισμό. Ένας προϋπολογισμός φτιαγμένος στα πλαίσια των μνημονιακών επιλογών, που η δημοτική αρχή όχι μόνο έχει αποδεχτεί αλλά συντάσσεται πλήρως με αυτές. Γιατί, όσο κι αν προσπαθεί να κρυφτεί με επιχειρήματα περί ρεαλισμού και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, η πραγματικότητα αναδεικνύεται από την κατεύθυνση που αποτυπώνεται στους αριθμούς του προϋπολογισμού. Από την μια η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων που ξεπερνά το 60% στα χρόνια των μνημονίων και από την άλλη η διαρκής οικονομική αφαίμαξη των κατοίκων της πόλης. 

Πρόκειται για ακόμη έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό μακριά από τις ανάγκες τον πολιτών και της πόλης. Ο δήμος χάνει όλο και περισσότερο τον κοινωνικό του χαρακτήρα και λειτουργεί ολοένα και περισσότερο με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή σαν μια κοινή επιχείρηση, με τους κατοίκους χρήστες των υπηρεσιών να θεωρούνται πελάτες και να καλούνται να βάζουν διαρκώς το χέρι στη τσέπη. 

Ενδεικτικό της εικόνας αυτής είναι ότι και στον φετινό προϋπολογισμό τα χρήματα που πληρώνουν οι πολίτες για δημοτικά τέλη και τις υπηρεσίες του δήμου αυξάνονται, ενώ μόνο για την καθαριότητα οι κάτοικοι πληρώνουν στο δήμο 4,9 εκ. ευρώ το χρόνο, για μια καθαριότητα που υπολείπεται των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων. Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός δεν απεικονίζει την πραγματικότητα αφού κατά κοινή ομολογία είναι σε ένα βαθμό και πλασματικός για να είναι ισοσκελισμένος. 

Στην προσπάθεια να αναζητηθούν κάποιοι από την αντιπολίτευση ή τους ανεξάρτητους που θα ψηφίσουν ή θα διευκολύνουν την δημοτική αρχή να περάσει τον προϋπολογισμό συνεχίζονται οι διεργασίες και οι συναντήσεις με παρατάξεις και δημοτικούς συμβούλους. Δεν πρόκειται ουσιαστικά για διαβούλευση, όπως αρέσκεται η δημοτική αρχή να αναφέρει, αλλά για μια απεγνωσμένη προσπάθεια αναζήτησης ευκαιριακών συμμάχων που θα δώσουν με την ψήφο τους λύση στο πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η δημοτική αρχή. 

Ταυτόχρονα το μεγαλύτερο μέρος των παρατάξεων και των συμβούλων δείχνει να βρίσκεται μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών αφού περιορίζονται αποκλειστικά στις τοποθετήσεις τους στο δημοτικό συμβούλιο –όχι όλοι– αγνοώντας τους ψηφοφόρους που τους εξέλεξαν. Το τι τελικά θα γίνει παραμένει άγνωστο αφού μέχρι και σήμερα, με εξαίρεση την "Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα" που εξέδωσε δημόσια ανακοίνωση με τις θέσεις της, καμία άλλη παράταξη, ούτε οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ενημερώσει τους κατοίκους για τις εξελίξεις γύρω από τον προϋπολογισμό και την άποψή τους. 

Την Πέμπτη το βράδυ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο δεν έγινε σαφές από κάποια παράταξη της αντιπολίτευσης ότι θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό, δεν συμμετείχε η "Λαϊκή Συσπείρωση", αφού ο Δήμαρχος δεν δεσμεύτηκε ότι θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές πάνω στο προϋπολογισμό στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Σε ξεχωριστή συνάντηση που έγινε την ίδια μέρα με ορισμένους από τους ανεξάρτητους συμβούλους, δεν έχει γίνει γνωστό τι ειπώθηκε και εάν τελικά κάποιοι από αυτούς θα καμφθούν για να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό. Τις ώρες που απομένουν μέχρι την νέα συνεδρίαση θα συνεχιστούν οι παρασκηνιακές συζητήσεις και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτει η δημοτική αρχή περί αδυναμίας λειτουργίας του δήμου στην περίπτωση που δεν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Όλα αυτά γίνονται μακριά από τους κατοίκους, αφού όλα διαδραματίζονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Ένα είναι βέβαιο. Σε αυτό το πάρε-δώσε του Δημάρχου με τις παρατάξεις και τους συμβούλους δεν θα συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα των κατοίκων και οι ανάγκες της πόλης. Τα πανάκριβα δημοτικά τέλη και οι τιμές στο κοιμητήριο, η συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών, η μείωση του προσωπικού του δήμου, η ακαταλληλότητα των παιδικών χαρών, η υποβάθμιση της δημοτικής συγκοινωνίας και της ανακύκλωσης, η κακή κατάσταση των δημόσιων υποδομών είναι ορισμένα από τα προβλήματα στα οποία δεν απαντάει ο σημερινός προϋπολογισμός. Η αντιλαϊκή πολιτική που επιβάλει η δημοτική αρχή, των περικοπών, της αφαίμαξης των πολιτών και της απραξίας, είχε ως αποτέλεσμα το οικονομικό πλεόνασμα των 3 εκ. ευρώ για το οποίο επιχαίρει η δημοτική αρχή. 

Οι πρόσφατες βροχές μας θύμισαν τα προβλήματα που υπάρχουν και τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβονται σε ορισμένα σημεία της πόλης, είτε από κακοτεχνίες, είτε από έλλειψη ουσιαστικών αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, όπως στην οδό Βοσπόρου, στην οδό Τμώλου στο τέρμα των τρόλεϊ, στην Κατεχάκη στο ύψος του κοιμητηρίου και αλλού. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι, οι συλλογικότητες της πόλης χρειάζεται να αναπτύξουν ανεξάρτητες πρωτοβουλίες και δράσεις, διεκδικώντας και απαιτώντας μια καλύτερη ζωή στη πόλη. Οι λύσεις των προβλημάτων δεν είναι λογιστική για να βρίσκονται σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μονάχα με επίμονους αγώνες και συμμετοχή θα ανατραπεί η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη.

Στην κατεύθυνση αυτή η συλλογικότητα "Πολίτες του Βύρωνα" προσπαθούν να συμβάλουν.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 19 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου