Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

Συνάντηση με τον Καλίκα Φερέρ στον Βύρωνα

Ο παιδικός φίλος του Ερνέστο ΤΣΕ Γκεβάρα  Κάρλος Καλίκα Φερέρ, στον Βύρωνα

Ξεχωριστεί στιγμή η συνάντηση με τον συμπολίτη μας
μαρξιστή, πανεπιστημιακό Ευτύχη Μπιτσάκη.

Ο 88χρονος φίλος του Τσε, Κάρλος Κάλυκα Φερέρ ταξίδεψε από το Μπουένος Άιρες για πρώτη φορά την Ελλάδα για να παραστεί και να μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις για τον παιδικό του φίλο,  Ερνέστο Γκεβάρα, με αφορμή τα 60 χρόνια από την δολοφονία του. Ήταν μαζί από τριών ετών, αχώριστοι από το νηπιαγωγείο,  δημοτικό και έως το πανεπιστήμιο όπου ο Καλίκα εγκατέλειψε τις σπουδές ιατρικής για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία. Ο πατέρας του Καλίκα ήταν γιατρός της οικογενείας του Τσε.
Την Τετάρτη  το βράδυ ο  Καλίκα Φερέρ βρέθηκε στη πόλη μας, τον Βύρωνα στο φιλόξενο χώρο «Μικρή Πλατεία». Όσοι παραβρεθήκαμε για να τιμήσουμε στο πρόσωπο του Καλίκα Φερέρ τον Κομαντάτε ΤΣΕ, ακούσαμε αναμνήσεις  για τα παιδικά νεανικά χρόνια της αθωότητας των δυο φίλων  και για το δεύτερο ταξίδι του ΤΣΕ στη Λατινική Αμερική  που πραγματοποίησαν μαζί το 1953.
Η εξαίρετη διερμηνέας, Μάρτα Διός διδάκτωρ φιλοσοφίας, από την Αργεντινή  που τον συνόδευε, μας μίλησε για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τον οποίο ο Καλίκα γνωρίζει πολύ καλά, αφού στην Αργεντινή όπως είπε μαθαίνουμε πολύ καλά την αρχαία ελληνική ιστορία. Μας έκανε γνώστες ιστορικές στιγμές και λεπτομέρειες για την δολοφονία του μεγάλου κομουνιστή, επανάσταση ΤΣΕ. Έχει γνωρίσει τις νοσοκόμες που έπλυναν από το αίμα το δολοφονημένο σώμα του ΤΣΕ .Ενώ ανέφερε ότι ο ΤΣΕ είναι η εσωτερική φωνή του ανθρώπου που θέλει να γράφει τη μοίρα του.
Μάθαμε για τις ευαισθησίες του Ερνέστο, τον βιβλιοφάγο όπως είπε, αφού διάβαζε πολύ και  αρχαία ελληνική γραμματεία: Πολιτεία του Πλάτωνα, τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, Θουκυδίδη, αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και διέθετε εξαιρετική μνήμη. Αναφέρθηκε στη γνωριμία του Γκεβάρα στο Μεξικό με τον Φιντέλ Κάστρο και για την επαναστατική του πορεία.
Όπως ήταν φυσικό η βραδιά εξελίχθηκε και σε πολιτική κουβέντα, με τη συμβολή και του Κώστα Ήσυχου που συμμετείχε στη συντροφιά που συνόδευε τον Καλίκα Φερέ, αφού βροχή έπεφταν τα ερωτήματα των παραβρισκόμενων.
Ο Καλίκα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κούβα από το εμπάργκο των ΗΠΑ. Ποτέ δεν σταμάτησε ο κίνδυνος εισβολής από το στρατό των ΗΠΑ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε ρήξη ανάμεσα στις σχέσεις του ΤΣΕ και του Φιντέλ Κάστρο. Αν ζούσε ο ΤΣΕ θα ήταν πιστός στην Κουβανική επανάσταση είπε και θα στήριζε το Ραούλ Κάστρο.  Η Κούβα εξακολουθεί να κρατά τη φλόγα της επανάστασης ζωντανή ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Κώστας Ήσυχος μίλησε για την Κούβα, τις λαϊκές επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης και για τα επιτεύγματα της Κούβας στην ιατρική επιστήμη.   
Στην όμορφη βραδιά παραβρέθηκε και ο δημοσιογράφος Θύμιος Κάκος δημιουργός του ντοκιμαντέρ «Σε βρήκα Τσε» (Te encontré Che) . Που είναι βασισμένο στο βιβλίο του Καλίκα  «De Ernesto al Che»(Από τον Ερνέστο στον Τσε).
Ιδιαίτερα ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς ήταν η συνάντηση και συνομιλία μεταξύ του Καλίκα Φερέ και του Ευτύχη Μπιτσάκη, ενός ξεχωριστού συμπολίτη μας, μαρξιστή, πανεπιστημιακού, διεθνούς ακτινοβολίας, αγωνιστή της αριστεράς. Οι δύο  ξεχωριστοί άνδρες, κοντά στα ενενήντα τους χρόνια, συναντήθηκαν στην πόλη μας για να τιμήσουν το μεγάλο επαναστάτη Ερνέστο ΤΣΕ Γκεβάρα.
Χ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου