Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Αιτήσεις για κοινωνικό μέρισμα: όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αναδημοσίευση από εδώ.
Σε 1.459.834 ανέρχονται τα νοικοκυριά που είναι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος, με το μέσο ύψος του μερίσματος να εκτιμάται σε 483 ευρώ ανά νοικοκυριό. Ο συνολικός αριθμός των μελών των δικαιούχων νοικοκυριών ανέρχεται σε 3.472.734 άτομα, δηλαδή στο 32% του πληθυσμού της χώρας.

Το μέσο ύψος του μερίσματος ανέρχεται σε 610 ευρώ για τα επιλέξιμα νοικοκυριά που υπάγονται στην πρώτη κατηγορία (βάσει των κριτηρίων που έχουν τεθεί για τη διανομή του), με τα αντίστοιχα ποσά για τα νοικοκυριά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας να εκτιμώνται σε 547 ευρώ και 403 ευρώ.

Πώς υποβάλλεται η αίτηση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα, www.koinonikomerisma.gr, όπου οι δικαιούχοι θα μπορούν να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Οι δικαιούχοι θα χρησιμοποιούν τον κωδικό taxis που διαθέτουν για να εισέλθουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή, στην οποία θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους.

Μετά τη συμπλήρωση των παραπάνω στοιχείων, όλα τα υπόλοιπα συμπληρώνονται αυτόματα από το σύστημα.

Το τεκμαρτό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπόψη στα εισοδηματικά κριτήρια συμπληρώνεται αυτόματα από το σύστημα. Οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να μπουν στην ίδια πλατφόρμα και να δηλώσουν το φορολογητέο εισόδημά τους ώστε να υπολογιστεί το σύνολο του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Πότε θα δοθούν τα χρήματα

Τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος αναμένεται να δοθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

Το ποσό της εφάπαξ ενίσχυσης που θα λάβουν οι τελικοί δικαιούχοι θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο και δεν θα προσμετράται στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα κάθε νοικοκυριού προκειμένου να κριθεί εάν αυτό δικαιούται κάποιας άλλης κοινωνικής παροχής καταβαλλόμενης με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των μελών και των ανήλικων τέκνων εφόσον συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις με το ανώτατο ποσό να μην υπερβαίνει τις 27.000 ευρώ.

Ως ευάλωτο νοικοκυριό νοείται το σύνολο των προσώπων που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη, συμπεριλαμβανόμενων και των φιλοξενούμενων ατόμων. Το όριο ακίνητης περιουσίας ορίζεται στα 120.000 ευρώ, με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Αναλυτικότερα:

1. Εισοδηματικά. Για την καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης, το εισόδημα του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα:

● 9.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος

● 13.500 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη

● 15.750 για νοικοκυριά με δύο ενηλίκους και ένα ανήλικο τέκνο

● 18.000 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα

● 20.250 για νοικοκυριά με τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο ή δύο ενήλικα μέλη με τρία ανήλικα τέκνα

● 22.550 για νοικοκυριά με τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με τέσσερα ανήλικα τέκνα

● 27.000 για νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα

2. Ακίνητη περιουσία

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ και προκύπτει από την τελευταία εκκαθάριση (έως 31 Οκτωβρίου 2017) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ συνολικά.

3. Κινητή περιουσία

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος.

Το ποσό αυτό θα αυξάνεται για κάθε προστατευόμενο μέλος, με τρόπο ο οποίος θα προσδιοριστεί με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Από τις διατάξεις προκύπτει ότι θα υπάρχει και ανώτατο όριο τόκων καταθέσεων.

4. Κριτήριο διαμονής

Ο δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος πρέπει να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην ελληνική επικράτεια για τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως αυτό προκύπτει από τις φορολογικές του δηλώσεις της τελευταίας πενταετίας.

Ο δικαιούχος οφείλει να είναι ασφαλισμένος τουλάχιστον μία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης και για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο του ενός μηνός μέχρι και 31-10-2017, όπως αυτό προκύπτει από το μητρώο Αμεσα Ασφαλισμένων και Συνταξιούχων του ΕΦΚΑ.

Ο δικαιούχος και όλα τα ενήλικα μέλη του νοικοκυριού πρέπει να έχουν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2016, εφόσον έχουν υποχρέωση.

Εξαιρέσεις

Από τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος εξαιρούνται νοικοκυριά και μέλη των οποίων βάση της τελευταίας εκκαθαρισμένης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος:

■ Εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας

■ Δηλώνουν δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής

■ Δηλώνουν δαπάνες για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία

■ Δηλώνουν δαπάνες για οικιακούς βοηθούς, δασκάλους, οδηγούς αυτοκινήτων και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Πηγή: efsyn.gr - 22 Νοεμβρίου 2017

1 σχόλιο:

  1. Για περισσότερες πληροφορίες για το κοινωνικό μέρισμα μην τηλεφωνείτε στους λογιστές και σπαταλάτε το χρόνο και τα νεύρα τους. Επικοινωνήστε με Χρήσιμα τηλέφωνα για το κοινωνικό μέρισμα
    Μέγαρο Μαξίμου: 210 3385491
    Αντ1 - Εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα : 210 6025629
    ΣΚΑΪ - Εκπομπή Καλημέρα - Γ. Αυτιάς : 210 4800170
    Θα σας κατατοπίσουν καλύτερα.😜

    ΑπάντησηΔιαγραφή