Ο Δήμος Βύρωνα διοικείται οριστικά από μια Δημοτική Αρχή η οποία είναι μειοψηφούσα παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Αυτή είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα, όπως αναρτήθηκε στη "Διαύγεια".
Βαρύτατη ήττα υπέστη η δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ με δήμαρχο τον κ. Κατωπόδη στη συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου 2017 με θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2018. Η πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων καταψήφισε τον εισηγούμενο προϋπολογισμό.
Αυτό συνιστά σημαντική πολιτική ήττα της δημοτικής αρχής, η οποία εδώ και δύο περίπου χρόνια έχει χάσει ουσιαστικά την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού οκτώ δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης "Στάση Βύρωνα" ανεξαρτητοποιήθηκαν ή αποχώρησαν.
Παρότι έχει χαθεί η πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχει όμως χαθεί η αρχή της δεδηλωμένης, αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το νόμο. Ο Δήμος Βύρωνα διοικείται σήμερα από μια Δημοτική Αρχή η οποία είναι μειοψηφούσα παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το πολιτικό ρήγμα που έχει προέλθει από τις αποχωρήσεις των δημοτικών της συμβούλων φαίνεται πως γίνεται ολοένα και δυσκολότερα διαχειρήσιμο. Η «πλαστή» πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, που προέρχεται από το έντονα πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, έχει σπάσει. Το 22% που είναι το πραγματικό ποσοστό της "Στάσης Βύρωνα" δεν δείχνει αρκετό από μόνο του για να διοικηθεί η πόλη μέχρι το τέλος της θητείας.
Η συλλογικότητα "Πολίτες του Βύρωνα" έχουμε και στο παρελθόν αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίο καταφέρνει η μειοψηφούσα δημοτική αρχή ΣΥΡΙΖΑ να περνάει τις αποφάσεις που θέλει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό γίνεται κυρίως με την απουσία αρκετών δημοτικών συμβούλων, κάποιοι είναι απόντες κατ’ εξακολούθηση, ενώ ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν τηρείται. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές τα δημοτικά συμβούλια αρχίζουν με μεγάλη καθυστέρηση γιατί δεν συγκεντρώνεται η απαραίτητη πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Από τους 41 δύσκολα συγκεντρώνονται 22 σύμβουλοι. Παρατηρούνται εκφυλιστικά φαινόμενα και παίρνονται αποφάσεις για σοβαρά θέματα με παρόντες στη συνεδρίαση 13-16 συμβούλους (!).
Είναι σίγουρο ότι η Δημοτική Αρχή, εν όψη της επόμενης ψηφοφορίας, θα προσπαθήσει να διαχειριστεί με κάθε τρόπο την ζημιά που υπέστη από την καταψήφιση του προϋπολογισμού και θα προσπαθήσει να υποβαθμίσει το γεγονός. Θα σπείρει το φόβο για τις πιθανές συνέπειες που θα έχει δήθεν στη λειτουργία του Δήμου. Δεν γνωρίζουμε εάν θα επιλέξει να λειάνει τον προϋπολογισμό, να πάρει υπόψη τις επιμέρους προτάσεις ορισμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης ή ανεξαρτήτων συμβούλων και να καταφέρει να αποσπάσει την στήριξη τους ή εάν διευκολυνθεί με την απουσία ορισμένων δημοτικών συμβούλων στη νέα συνεδρίαση και να ψηφιστεί τελικά ο προϋπολογισμός. Ότι και να γίνει τελικά, η ζημιά για την Δημοτική Αρχή του κ. Κατωπόδη έχει γίνει αφού η αδυναμία να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός ακούγεται σε όλο το Βύρωνα αλλά και έξω από αυτόν.
Η άρνηση της αντιπολίτευσης να ψηφίσει τον προϋπολογισμό είναι ένα μήνυμα προς την δημοτική αρχή. Δείχνει τη δύναμη που έχει η αντιπολίτευση εάν θελήσει να κινηθεί συντονισμένα και ενωτικά για να εμποδίσει πολιτικές επιλογές και αντιλαϊκές μνημονιακές πρακτικές της δημοτικής αρχής. Κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα ελάχιστες φορές έχει γίνει. Οι πολίτες ζητούν από την αντιπολίτευση να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο, να γίνει επιτέλους χρήσιμη. Να λειτουργήσει δημιουργικά, παρά τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων και να επιβάλλει να παρθούν θετικές αποφάσεις στο Δ.Σ προς όφελος των πολιτών και της πόλης.
Η δημιουργία νέων κοινωνικών υποδομών στη πόλη, η ενίσχυση της ανακύκλωσης χωρίς την συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών, η μείωση των δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων, η μείωση των τροφείων που πληρώνουν οι γονείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ο περιορισμός των τραπεζοκαθισμάτων στο δημόσιο δημοτικό χώρο, η ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας, ο έλεγχος στη παραλαβή των τεχνικών έργων, η προστασία του Υμηττού και η απομάκρυνση χρήσεων και καταπατήσεων από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς είναι ζητήματα υπαρκτά που μπορούν να αποτελέσουν σημεία συνεύρεσης για το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης.
Δεν αναφερόμαστε σε ετερόκλητες και ανίερες πολιτικές συμμαχίες, αλλά σε πολιτικές που αποτελούν κοινό τόπο για αρκετές παρατάξεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές και κομματικές τους αναφορές.
Δυστυχώς όμως οι παραταξιακές σκοπιμότητες και οι πολιτικές αγκυλώσεις δεν επιτρέπουν να αναδεικνύονται στοιχεία κοινής αποτελεσματικής παρέμβασης και δράσεις προς όφελος των πολιτών.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 10 Νοέμβρη 2017
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου