Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Σφίγγει ο κλοιός για Σημίτη

Αναδημοσίευση από εδώ.
Για καταιγιστικές εξελίξεις σε επίπεδο δικαιοσύνης και για τον αδερφό του πρώην πρωθυπουργού, Σπύρο Σημίτη, κάνει λόγο η «kontranews», λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της Realnews με τίτλο «Βάζουν στο κάδρο τον Σημίτη», που αποκάλυψε ότι εστάλη στη Βουλή η δικογραφία για τις μίζες του Γιάννου Παπαντωνίου και έφερε στο φως κατάθεση – φωτιά για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας, με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Τσίμπησαν τον αδελφό του Σημίτη», αποκαλύπτεται ότι οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν υποβάλει μια σειρά από αιτήματα δικαστικής συνδρομής στις αντίστοιχες υπηρεσίες χωρών που συνδέονται με τη διαδρομή ενός εμβάσματος 845.000 ευρώ το οποίο κατατέθηκε το 2010 στην Εμπορική Τράπεζα.

Το έμβασμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «kontranews» προερχόταν από offshore εταιρία που είχε έδρα τις Μπαχάμες, «πάρκαρε» για ένα μικρό διάστημα στην Εμπορική Τράπεζα και στη συνέχεια τροφοδότησε λογαριασμό του Σπύρου Σημίτη, αδερφού του πρώην πρωθυπουργού, σε γερμανική τράπεζα.

Οι αρμόδιοι οικονομικοί εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το έμβασμα αυτό είναι ύποπτο, γιατί η συγκεκριμένη offshore ενδεχομένως να συνδέεται με εταιρίες που είχαν συνάψει συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, σύμφωνα πάντα με την «kontranews», ότι η Εμπορική Τράπεζα αλλά και οι αρμόδιοι μηχανισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν προχώρησαν σε κανένα έλεγχο νομιμότητας των συγκεκριμένων κεφαλαίων, παρά το γεγονός ότι το ποσό ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και προερχόταν από μια offshore εταιρία. Στην πορεία οι οικονομικοί εισαγγελείς φαίνεται ότι ανακάλυψαν νέα στοιχεία για τον επίμαχο λογαριασμό.

Ο Σπύρος Σημίτης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ισχυρίζεται ότι είχε καταθέσει το συγκεκριμένο ποσό σε ελληνική τράπεζα μαζί με πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ που εισέπραξε από την πώληση ακινήτου στην Ελλάδα.

Η απάντηση για τη διαδρομή του λογαριασμού θα δοθεί σύντομα από τη δικαιοσύνη.

Με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Σφίγγει ο κλοιός για τον Σημίτη!», κυκλοφορεί και η εφημερίδα «Δημοκρατία» η οποία επίσης αναφέρεται στα αιτήματα δικαστικών συνδρομών προς διάφορες χώρες που αφορούν το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» αναφέρει:

Μπορεί πριν από λίγες ημέρες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης να απειλούσε με μηνύσεις, με αφορμή δημοσιεύματα, που περιελάμβαναν στοιχεία δικογραφίας (από κατάθεση μάρτυρα στο Παρίσι) που τον έκαιγαν για την υπόθεση του C4I, αλλά φαίνεται πως κάτι είχε… υποψιαστεί για κινήσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, για πρόσωπα που εμπλέκονται σε έμβασμα (που ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ) offshore, σε λογαριασμό προσώπου του στενού του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Δημοκρατίας, οι ελληνικές Αρχές έχουν ήδη ζητήσει δικαστική συνδρομή προς διάφορες χώρες (και της Γερμανίας), με στόχο να εντοπιστούν εάν υπάρχουν λογαριασμοί που εμπλέκουν πρόσωπο του περιβάλλοντος Σημίτη, ώστε να τους ξεσκονίσουν στη συνέχεια. Σύμφωνα με αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του Ιουνίου του 2017 έχει εντοπιστεί τραπεζικό έμβασμα από εξωχώρια εταιρία, το οποίο φερόταν να καταλήγει στον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό προσώπου του στενού περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού.

Η πληροφορία μάλιστα που είχε δημοσιευθεί τότε προερχόταν από τραπεζικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες το ποσό που εμβαζόταν ξεπερνούσε το 1.000.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό είχε ξεκινήσει τη διαδρομή του από offshore εταιρία με έδρα τις Μπαχάμες και κατέληγε στον τραπεζικό λογαριασμό του εν λόγω προσώπου σε ελληνική τράπεζα. Το ποσό παρέμεινε στη χώρα μας μόλις πέντε ημέρες και στη συνέχεια έφυγε και κατέληξε σε τράπεζα πολύ ισχυρής χώρας της Ε.Ε.

Η Δικαιοσύνη τώρα, αναφέρει η «δημοκρατία» , με τα αιτήματα της δικαστικής συνδρομής που κατέθεσε, καλείται να ανακαλύψει τι συμβαίνει, καθώς είναι πολύ περίεργη όλη αυτή η διακίνηση του ποσού, μια και τα λεφτά ξεκινούν από ύποπτη χώρα προέλευσης και περνούν από την Ελλάδα (μια χώρα που τότε που έγινε η κατάθεση ήταν… χαλαρή) και καταλήγει σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως κατάθεση από άλλη χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Προφανώς ο αποδέκτης του ποσού θεωρούσε ότι δεν θα χτυπούσε alarm για κίνηση λογαριασμού εντός της Ε.Ε. καθώς δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα που είχε δεθεί και τότε για το αν το είχε «δει» η Τράπεζα της Ελλάδος. Ενδιαφέρον θα έχει και αν οι κινήσεις αυτές έχουν καταγραφεί στα διάφορα έγγραφα, που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό, με αποκορύφωμα τις αποκαλύψεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τα «Paradise Papers» και έχουν ήδη προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα.

πηγή m.tvxs
Πηγή: ertopen.com - 10 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου