Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ: Συνεχίζονται οι διεργασίες για να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Συνεχίζονται οι διεργασίες και η διαβούλευση μεταξύ δημοτικής αρχής, παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης ώστε να ξεπεραστεί η αδυναμία της μειοψηφούσας δημοτικής αρχής και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2018.

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής δεν ευδοκίμησαν, αφού στην πρώτη συνεδρίαση καταψηφίστηκε ο προϋπολογισμός και στη δεύτερη η αποχή παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων συμβούλων, ανέδειξε την μειοψηφία της δημοτικής αρχής αφού δεν μπόρεσε να σχηματίσει απαρτία- παρά την διευκόλυνση της "Λαϊκής Συσπείρωσης" (κ. Πάλμος), που παρευρέθη στα έδρανα του συμβουλίου- και η συνεδρίαση δεν έγινε.

Ο Δήμαρχος κ Γρηγόρης Κατωπόδης σε μια προσπάθεια να αποσπάσει την ψήφο έστω και ορισμένων δημοτικών συμβούλων, θυμήθηκε την πολιτική της συναίνεσης και της δήθεν συνεννόησης για το καλό της πόλης. Παράλληλα επιδιώκει να δημιουργήσει ρωγμή στην μέχρι σήμερα κοινή στάση των ανεξάρτητων συμβούλων, ακολουθώντας μια επιλεκτική τακτική διαφορετικής αντιμετώπισης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ φαίνεται να επιλέγει ορισμένους για προνομιακή ενημέρωση, ενώ για άλλους ακολουθεί μια σκληρή τακτική απομόνωσης και απαξίωσης στερώντας τους την ενημέρωση για τα όσα συμβαίνουν στο δήμο.

Την ίδια στιγμή το μέλος της γραμματείας της "Στάσης Βύρωνα" και διορισμένος πρόεδρος στη Δημοτική Επιχείρηση κ. Β. Πάγκαλος, φερόμενος ως μέντορας της δημοτικής αρχής, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση γιατί δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό παρεμβαίνοντας στη τελευταία συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου, με την ανοχή του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αγγέλη που του παρείχε τον ανάλογο χρόνο. Ενώ με άρθρο του σε τοπική εφημερίδα ο κ. Πάγκαλος προσπαθεί να δώσει μαθήματα πολιτικού ήθους στους συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν και επιτίθεται ονομαστικά στο κ. Φραγκιαδάκη Γιάννη για την παραίτηση του.

Την Πέμπτη το απόγευμα στο δημαρχείο έγινε συνάντηση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Δεν παραβρέθηκε η Λαϊκή συσπείρωση ενώ δεν συμμετείχαν οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, με ορισμένους από τους οποίους ο δήμαρχος συναντήθηκε το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση που έγινε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, παρόντος δημοσιογράφου τοπικής εφημερίδας, ο Δήμαρχος δεν άφησε περιθώρια συγκλίσεων αφού οι αλλαγές που πρότεινε δεν ήταν σημαντικές και δεν φάνηκε να αξιολογήθηκαν θετικά από την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστική η πρόσθεση στον κωδικό της ανακύκλωσης ποσού 2000,00 ευρώ(!) Η Αριστερή Παρέμβαση επανέλαβε την ριζική αντίθεση της στον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον αντιλαϊκό και μνημονιακό, ενώ άλλες παρατάξεις όπως η παράταξη του κ. Γώγου την οποία εκπροσωπούσε ο κ. Ζούμπος, καθώς και οι παρατάξεις των κκ. Μπαντή και Κόνσουλα μπήκαν στη συζήτηση καταθέτοντας η κάθε μια τις δικές της σκέψεις για ζητήματα που πρέπει να περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός. Ο κ Σωτηρόπουλος ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή ούτε στο πολιτικό ούτε στο τεχνικό σκέλος του προϋπολογισμού. Επισήμανε δε ότι δεν αρκεί η αλλαγή κάποιων κωδικών για να αλλάξει η φιλοσοφία και η εικόνα του προϋπολογισμού και ότι χωρίς την παροχή στοιχείων από τις υπηρεσίες η αντιπολίτευση δεν μπορεί να προτείνει υπεύθυνα συγκεκριμένες ποσοτικά αλλαγές.

Ο Δήμαρχος επιφυλάχτηκε να εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν και μένει να δούμε στη νέα συνεδρίαση του Δ. Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη, εάν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, ποιοι τελικά και με ποιες αλλαγές εάν υπάρξουν, θα ψηφίσουν. Το αδιέξοδο δείχνει μάλλον να μην ξεπερνιέται άμεσα για την δημοτική αρχή, το κύρος της οποίας έχει καταρρακωθεί παρά την προσπάθεια του κ. Δημάρχου να πείσει περί του αντιθέτου σε πρόσφατη συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική ήττα της Δημοτικής Αρχής είναι δεδομένη, αφού πλέον είναι υποχρεωμένη να παίρνει αναγκαστικά υπόψη της την αντιπολίτευση . Αυτό όχι γιατί πιστεύει στη συναίνεση, τη σύνθεση και τη συνεννόηση όπως έδειξε η μέχρι σήμερα πολιτική της πρακτική, αλλά γιατί πλέον δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Για να γίνει αυτό θα υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να πάρει ορισμένες αποστάσεις έστω και φραστικά από την πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να παύσει να ταυτίζεται και να στηρίζει τυφλά την μνημονιακή κυβερνητική πολιτική. 

Δεν πρέπει να ξεχνά ότι είναι μια Δημοτική Αρχή εκλεγμένη και όχι διορισμένη για να συμπεριφέρεται ως τοπική διοίκηση.

Σε διαφορετική περίπτωση οι εξελίξεις θα είναι τέτοιες που η Δημοτική Αρχή θα ολισθαίνει όλο και περισσότερο σε αυταρχισμό και αντιδημοκρατική πρακτική για να εφαρμόσει την πολιτική της.
ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 17 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου