Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2017

Προβολή της ταινίας "Μέθοδος"

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Η ταινία "ΜΕΘΟΔΟΣ" προβλήθηκε στο Βύρωνα 
Μια όμορφη και ενδιαφέρουσα βραδιά, 
με τον σκηνοθέτη Χάρη Γιουλάτο και τον Περικλή Κοροβέση
"Η αριστερά όταν ερωτευτεί την εξουσία
αναζωογονεί τον καπιταλισμό που πήγε να ανατρέψει"
Δημήτρης Χατζηστέλιος, Χάρης Γιουλάτος, Περικλής Κοροβέσης
Όσοι και όσες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συλλογικοτήτων «Κοινωνικό Κέντρο» και «Πολίτες του Βύρωνα» είχαν την ευκαιρία την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο φιλόξενο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο «Λαμπηδόνα» να δουν τη ταινία μικρού μήκους «η Μέθοδος», και να συνομιλήσουν με τον σκηνοθέτη Χάρη Γιουλάτο και τον Περικλή Κοροβέση.

Η πολύ καλή σκηνοθετική και ερμηνευτική προσέγγιση του έργου, η ξεχωριστή μουσική σε συνδυασμό με τον ωμό ρεαλισμό της γραφής του Π. Κοροβέση σε μεταφέρουν στο κλίμα και στις απάνθρωπες μεθόδους βασανιστηρίων που υπέστη ο ίδιος ο συγγραφέας, όπως και πολλοί άλλοι αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα από τη χούντα των συνταγματαρχών το 1967.

Οι εφιαλτικές στιγμές που έζησε κρατούμενος μαζί με ποινικούς στα κελιά στην οδό Μπουμπουλίνας, σε «μια από τις πιο ένδοξες αίθουσες βασανιστηρίων της εποχής μας», όπως αναφέρει ο Κοροβέσης, ξεδιπλώνονται μέσα από τον εξαιρετικό μονόλογο του στο ντοκιμαντέρ.

Ο σκηνοθέτης Χάρης Γιουλάτος μίλησε για την ταινία, τα ερεθίσματα που τον οδήγησαν να διασκευάσει το βιβλίο «Ανθρωποφυλακες» και ευχαρίστησε τον Περικλή που εμπιστεύτηκε έναν νεαρό καλλιτέχνη να διασκευάσει το βιβλίο του. 

«Η αριστερά όταν ερωτευτεί την εξουσία αναζωογονεί τον καπιταλισμό που πήγε να ανατρέψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περικλής Κοροβέσης παρομοιάζοντας την εξουσία σαν τον σατανά και συνέχισε λέγοντας ότι «η ελευθερία ξεκινά από τη δική μας την ταυτότητα και από την προσπάθεια να βρούμε ανθρώπους σαν εμάς. Είμαι 77 χρονών έζησα σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας, αλλά δεν έχουμε ηττηθεί. Η Ελλάδα δεν έχει πεθάνει, μπορούμε να συναντηθούμε, να ενισχύσουμε ότι υπάρχει και αντιστέκεται και να αποφύγουμε το λάθος της εξουσίας. Ευημερία χρειαζόμαστε και όχι εξουσία». Αναφέρθηκε στις συνθήκες κράτησης στη φυλακή και το πώς τυπώθηκαν στο πολυγράφο τα πρώτα αντίτυπα του βιβλίου "Ανθρωποφύλακες» . 

Η συζήτηση που ακολούθησε μετά την προβολή, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα, ήταν ενδιαφέρουσα και τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις πολλά. Δεν περιορίστηκε αυστηρά στο ιστορικό πλαίσιο της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Επεκτάθηκε κυρίως στο σήμερα και στις σημερινές «φυλακές ανθρώπων, κοινωνιών και δικαιωμάτων», στο ρόλο του χριστιανισμού και σχέση που μπορεί να έχει η θεολογία της απελευθέρωσης με τον Μαρξισμό, στη σχέση της αριστεράς με την εξουσία. 

Οι ερωτήσεις και οι ομιλίες περιστράφηκαν γύρω από το πώς μπορεί να κτυπηθεί η αδιαφορία και να πάμε παραπέρα. Για το αν αναβλύζει σήμερα κάτι μέσα στην κοινωνία από τα κάτω που να μας πάει παραπέρα. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το ποιες είναι οι σχέσεις χριστιανισμού και μαρξισμού, το ρόλο της θεολογίας της απελευθέρωσης. 

Η επανάσταση των μαζών είναι αυτή που μας οδηγεί σε μια άλλη αταξική κοινωνία και όχι ο χριστιανισμός, ανέφερε ένας ομιλητής. 

Οι παραβρισκόμενοι συνεχάρησαν το νεαρό σκηνοθέτη Χάρη Γιουλάτο που με σεμνότητα και με άρτιο τρόπο κατάφερε την κινηματογραφική διασκευή του βιβλίου «Ανθρωποφύλακες» του Περικλή Κοροβέση. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι η ταινία αξίζει να προβληθεί σε σχολεία, πανεπιστήμια, χώρους εργασίας, κινηματογραφικές λέσχες.

Η ταινία

Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, που περιγράφει τον Περικλή Κοροβέση - συγγραφέα του βιβλίου «Ανθρωποφύλακες» - και πώς αυτός, αποφάσισε ύστερα από βασανισμούς που υπέστη στην περίοδο της δικτατορίας, να γράψει το εν λόγω βιβλίο, που περιγράφει την περιπέτεια του. Ένα βράδυ του Οκτώβρη του 1967, στις 3 το ξημέρωμα, το κουδούνι στο σπίτι του Περικλή Κοροβέση χτύπησε. Ακολούθησε μια πολύμηνη σειρά φυλακίσεων και βασανιστηρίων. Η «Μέθοδος» είναι η προσπάθεια του συγγραφέα να καταγράψει την εμπειρία του. 

Ο σκηνοθέτης

O Xάρης Γιουλάτος είναι νεαρός σκηνοθέτης, καλλιτέχνης και δημιουργός. Γεννήθηκε το 1987 στο Βύρωνα όπου και ζει μέχρι σήμερα. Έχει σκηνοθετήσει μικρού μήκους ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και εργάζεται στο χώρο του κινηματογράφου.

Σκηνοθεσία & Έρευνα: Χάρης Γιουλάτος / Φωτογραφία & Μοντάζ: Γιώργος Χρυσαφάκης / Μουσική: Βασίλης Ποδάρας / Ήχος: Μάρκος Βουτσίνος / Διευθ. Παραγωγής: Άννα-Μαρία Λυρή / 2η κάμερα: Αριάν Θεοδωρής / Παραγωγή & εκτέλεση: Wonderspot media

Τον Σεπτέμβριο του 2017, η κριτική επιτροπή του 40ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, αποφάσισε ότι το Βραβείο Ντοκιμαντέρ απονέμεται στην ταινία «Η μέθοδος» σε σκηνοθεσία του Χάρη Γιουλάτου. Για την ανάδειξη μιας σκοτεινής πτυχής της νεότερης Ελληνικής ιστορίας.

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ - 12 Νοέμβρη 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου