Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2017

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στο επίδομα ανεργίας σε όσους έχουν περιστασιακή απασχόληση

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ
Από το καλοκαίρι του 2017 έχει εκδοθεί εγκύκλιος του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση του δικαιώματος ανεργίας σχετικά με τους περιστασιακά απασχολούμενους.

Με την εγκύκλιο 38857/17 του Ο.Α.Ε.Δ. δίνονται διευκρινίσεις για το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 με το οποίο ρυθμίζεται το θέμα της περιστασιακής απασχόλησης των εγγεγραμμένων ανέργων.

«Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα (70) ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον ΟΑΕΔ να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι» αναφέρει μεταξύ άλλων η διευκρινιστική εγκύκλιο. 

Με το νέο νομικό καθεστώς (άρθρο 92 του νόμου 4461/2017 για την «περιστασιακή εργασία των εγγεγραμμένων ανέργων») διασφαλίζεται η συνέχιση του επιδόματος ανεργίας – μετά την ολοκλήρωση της σποραδικής απασχόλησης – για όσο διάστημα απομένει, έως την ολοκλήρωση του εγκριθέντος χρόνου επιδοτούμενης ανεργίας.

Με βάσει το νέο νομοθετικό καθεστώς οι άνεργοι μπορούν να πραγματοποιούν έως 70 ημέρες εργασίας ετησίως, στο πλαίσιο της περιστασιακής απασχόλησης, χωρίς να χάνουν το επίδομά τους. 

Απλώς το επίδομα αναστέλλεται για τις ημέρες εργασίας τους και επαναχορηγείται μετά τη λήξη του για το χρονικό διάστημα που απομένει.

Σημειώνεται ότι η διάταξη ισχύει από τις 28 Μαρτίου 2017 και μετά. Αφορά όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, είτε είναι επιδοτούμενοι είτε όχι.

Έτσι δεν χάνεται κανένα δικαίωμα στο επίδομα και την κάρτας ανεργίας για τον άνεργο που απασχολείται περιστασιακά, απλώς η επιδότηση αναστέλλεται και με νέα αίτηση του δικαιούχου επανέρχεται με την ολοκλήρωση της περιστασιακής του απασχόλησης.

Το συγκεκριμένο νέο καθεστώς:

α) Ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας παρατείνεται (για διάστημα αντίστοιχο με την περιστασιακή απασχόληση)

β) Και η αμοιβή της εργασίας του δεν συμψηφίζεται με το ποσό της επιδότησης.

γ) Τέλος ο άνεργος αν έχει λήξει η διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας αν εργάζεται περιστασιακά μέσα στο όριο των 70 ημερομισθίων ανά έτος δεν χάνει ούτε τα οφέλη της κάρτας ανεργίας όπως δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μεταφοράς κτλ.

Σε ό,τι αφορά τους μη επιδοτούμενους ανέργους, με την ίδια διάταξη (άρθρο 92 του ν.4461/2017) δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα σε περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) εγγεγραμμένους ανέργους, εκ των οποίων 550.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι, να διατηρήσουν τον προηγούμενο σωρευμένο χρόνο ανεργίας και ως εκ τούτου την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, εφόσον απασχοληθούν με περιστασιακή εργασία μέχρι και 70 ημερομισθίων ανά δωδεκάμηνο.

Αναζητήστε ολόκληρη τη διευκρινιστική εγκύκλιος 38857/17 του ΟΑΕΔ. Περισσότερες πληροφορίες στα κατά τόπους γραφεία του ΟΑΕΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου