Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

Αναδημοσίευση: Έμμεση... μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ

Έμμεση... μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ

ΕUROKINISSI
Συντάκτης: Βασίλης Γεώργας

Ο ΕΝΦΙΑ ήρθε για να μείνει τουλάχιστον μέχρι το 2031 και όχι για να καταργηθεί, όπως διατεινόταν μέχρι πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μπορεί η κυβέρνηση να μην το έχει πει επίσημα, αλλά το «αποκαλύπτουν» εμμέσως οι υπηρεσίες του οικονομικού επιτελείου στην έκθεση συνεπειών που συνοδεύει τον νέο αναπτυξιακό νόμο.

Εκεί αναφέρεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο προσδοκά σε έσοδα 54,4 εκατ. ευρώ μέχρι το 2031 από τον ΕΝΦΙΑ που θα επιβάλλεται στα επαγγελματικά-βιομηχανικά κτίρια, τα οποία θα χτιστούν μέσα από τις επενδύσεις που θα επιχορηγεί ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Στο ίδιο πλαίσιο προβλέπει έσοδα 301 εκατ. ευρώ από φόρους εισοδήματος των νομικών προσώπων, εισπράξεις ΦΠΑ ύψους 572 εκατ. ευρώ και ασφαλιστικές εισφορές 522 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ερμηνείες που δίνονται, πρόκειται για μια έμμεση προαναγγελία «μονιμομοποίησης» ενός νόμου που επιβλήθηκε ως έκτακτος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Δεν χρειαζόταν όμως ο αναπτυξιακός νόμος να μας πει τι θα συμβεί. Ο ΕΝΦΙΑ συνεχίζει να υφίσταται και να αβγατίζει σε έσοδα, παρά τις εξαγγελίες για την κατάργησή του, και θα συνεχίσει να βαραίνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων στον αιώνα τον άπαντα ακόμη και αν αλλάξει όνομα, αφού αποδίδει σίγουρα έσοδα άνω των 2,6 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Ο θόρυβος που προκάλεσε η αναφορά στη «μονιμοποίηση» του ΕΝΦΙΑ είναι προφανώς δικαιολογημένος, αλλά μάλλον υπερβολικός και με μια δόση «κιτρινισμού» καθώς η πραγματικότητα είναι ότι όλοι έχουν πάψει να πιστεύουν στα παραμύθια περί κατάργησής του.

Από την άλλη ο θόρυβος αυτός είναι χρήσιμος για να φτάσει στα αυτιά της σημερινής και των μελλοντικών κυβερνήσεων, που σκέφτονται να επενδύσουν ψηφοθηρικά σε αντίστοιχες εξαγγελίες περί κατάργησης των «επαχθών φόρων», ότι κινδυνεύουν να λουστούν τις συνέπειες των λόγων και των πράξεών τους.

Πηγή: efsyn.gr - 4/6/2016

1 σχόλιο:

  1. Η απόφαση 293/2014 του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, τον Φεβρουάριο του 2014, έκρινε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ως Αντισυνταγματικό και παρέπεμπε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την τελική απόφαση.

    Έκτοτε παρήλθαν 2,5 χρόνια και η Ολομέλεια, ακόμη δεν έχει συγκληθεί.

    Ο άγιος Aurelius Augustinus ( 354-430 μΧ) είχε πει:

    «Αν απουσιάζει η δικαιοσύνη, τι άλλο είναι η πολιτική εξουσία, παρά οργανωμένη ληστεία;»

    Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει εδώ και 6 χρόνια.

    Διαπράττεται από την εκάστοτε πολιτική εξουσία της χώρας, μια οργανωμένη ληστεία, με την συνεπικουρία της Ελληνικής δικαιοσύνης (Αρείου Πάγου και ΣτΕ), η οποία ουσιαστικά έχει αυτοκαταργηθεί, και έχει μετατραπεί επίσημα σε σύστημα προστασίας του δικαίου σκοπιμότητας των "θεσμών", προς όφελος των δανειστών και των τραπεζών.

    Με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων, «Η ΧΩΡΑ ΕΑΛΩ». Επίκαιροι ξανά οι στίχοι του Παλαμά από το ποίημα «Γύριζε» …
    Ν. Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή