Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Νέα τραγωδία στο Αιγαίο, 16 πρόσφυγες νεκροί

Αναδημοσίευση από εδώ.
EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)

Μια νέα τραγωδία σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή Μολύβου Μυτιλήνης, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί νεκροί μέσα από τη θάλασσα 9 πρόσφυγες (έξι γυναίκες, δύο άνδρες και ένα παιδάκι) και έχουν διασωθεί δύο γυναίκες, η μία σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Οι δύο γυναίκες που διασώθηκαν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ωστόσο βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και δεν μπορούν να περιγράψουν τι ακριβώς έχει συμβεί. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι 7 πρόσφυγες (έξι άνδρες και ένα παιδάκι) έχουν βρεθεί νεκροί από την πλευρά της Τουρκίας.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των προσφύγων που έχουν χάσει τη ζωή τους θα ανέβει, αφού έχει ανατραπεί σκάφος στο οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζει πόσο άτομα είχαν επιβιβαστεί.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης από ένα σκάφος και ένα ελικόπτερο της Frontex, σκάφος του Λιμενικού Σώματος, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικά σκάφη.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 4 Μποφόρ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Λιμενικό, νωρίς το πρωί της Δευτέρας υπήρξε ειδοποίηση από τις λιμενικές αρχές της Άγκυρας στις ελληνικές λιμενικές αρχές ότι κινδυνεύει ένα σκάφος με πρόσφυγες, χωρίς όμως καμία άλλη λεπτομέρεια.

Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες από την ελληνική πλευρά και γύρω στις 11.30 το σκάφος της Frontex ανέσυρε τον πρώτο νεκρό. Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί το σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες.

Ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εξέδωσε ανακοίνωση για το νέο τραγικό ναυάγιο.

«Ο αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν το Αιγαίο μειώθηκε δραστικά την περασμένη χρονιά, αλλά αυτό το τραγικό περιστατικό αναδεικνύει ότι οι κίνδυνοι και το ενδεχόμενο να χάσουν αυτοί οι άνθρωποι τη ζωή τους παραμένει πολύ πιθανό», ανέφερε ο Philippe Leclerc, αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) στην Ελλάδα.

Επανέλαβε επίσης τις εκκλήσεις για αξιόπιστες νόμιμες οδούς, ώστε να μπορούν να φτάνουν στην ασφάλεια όσοι έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, πιστεύεται πως είναι το πρώτο πολύνεκρο ναυάγιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα φέτος, με ανθρώπους που επιχείρησαν το παράτυπο επικίνδυνο πέρασμα ανάμεσα στην Τουρκία και τα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει επίσης, η ελληνική Ακτοφυλακή και το προσωπικό της Frontex, του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, συνεχίζουν την έρευνα για περαιτέρω επιζώντες. Τα μέλη του προσωπικού της Ύπατης Αρμοστείας στο νησί βρίσκονται δίπλα στις γυναίκες που διασώθηκαν προσφέροντας βοήθεια. Οι δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες θεωρείται πως είναι από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η άλλη από το Καμερούν, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Περίπου 4.900 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει το πέρασμα από την Τουρκία στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά συγκριτικά με το 2016, που σημειώθηκαν 173.450 αφίξεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκφράζει την βαθιά της θλίψη για το τραγικό ναυάγιο που έλαβε χώρα σήμερα στο Αιγαίο.

Ο χαμός των συνανθρώπων μας και ειδικά των μικρών παιδιών που αναζητούσαν την ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή, σε μια άλλη πατρίδα, μας επηρεάζει όλους και μας προκαλεί μεγάλη οδύνη.

H αντοχή μας μπροστά στην ανθρώπινη απώλεια, δεν έχει άλλα περιθώρια. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει καταβάλει κάθε έμπρακτη δυνατή προσπάθεια, τόσο στο πλαίσιο της Συμφωνίας για το Προσφυγικό, όσο και κατά μόνας, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές στο ελάχιστο και να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα τερματίσουν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και θα δώσουν προοπτική σε όσους, ανέστιοι, ψάχνουν ένα καλύτερο αύριο. Η Ευρώπη οφείλει να αναγνωρίσει τον ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες που να ταιριάζουν με τις ανθρωπιστικές και αλληλέγγυες ιδρυτικές της αρχές.

Τέλος, είμαστε περήφανοι και οφείλουμε να συγχαρούμε το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα που από την πρώτη στιγμή έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, συνέδραμε με αυτοθυσία στην περισυλλογή ζώντων και σωρών και ακόμη και τώρα, ακούραστα, συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στις έρευνες.
Πηγή: efsyn.gr - 24 Aπριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου