Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

CityPlaza - Χώρος Στέγασης Προσφύγων: Επίσκεψη στην κατάληψη προσφύγων

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Εκπρόσωποι από την συλλογικότητα «Πολίτες του Βύρωνα» την Τρίτη 11 Απρίλιου επισκεφθήκαμε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην οδό Αχαρνών, προσφέροντας γάλατα και τρόφιμα για τις ανάγκες των προσφύγων. 



Από τον Απρίλιο του 2016 το εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο City Plaza, στο κέντρο της Αθήνας, μετατράπηκε σε Χώρο Στέγασης Προσφύγων. 



"Η γειτονιά στην αρχή αντέδρασε, αλλά μόνο στην αρχή. Τώρα οι παιδικές φωνές, ο δρόμος που είναι πλέον πολυσύχναστος, ο φωτισμός, η σοβαρότητά μας, γίνονται αποδεκτές από την γειτονιά. Τώρα πια η γειτονιά βοηθάει όπως μπορεί και το αίσθημα ασφάλειας δεν συγκρίνεται με την πρώην άδεια, σκοτεινή και απρόσωπη γειτονιά".
Αυτά μας είπε ο υπεύθυνος στον οποίο παραδώσαμε κάποιες προμήθειες σε τρόφιμα και ο οποίος μας ‘ξενάγησε’ στο χώρο. 400 πρόσφυγες φιλοξενούνται εδώ και ένα χρόνο στην κατάληψη. Πολλές οικογένειες, ανάμεσα τους και 170 παιδιά. Πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν μέχρι τις 12 εθνικότητες, κυρίως άνθρωποι από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

Εκατοντάδες αλληλέγγυοι/ες Έλληνες και ξένοι εργάζονται συλλογικά και αρμονικά μαζί με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες και μετανάστες σε όλες τις αναγκαίες εργασίες, ώστε να διασφαλίζεται και να παρέχεται αξιοπρεπή διαβίωση σε όλους και όλες που διαμένουν στον καταλυμένο αυτό χώρο. Μέσα από συνελεύσεις κάθε 15 περίπου ημέρες ή και πιο συχνά, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και προβλήματα που προκύπτουν και να οργανώσουν τη ζωή στο κέντρο φιλοξενίας.




Ο εκπρόσωπος του χώρου μας ενημέρωσε πως υπάρχει τεράστια λίστα αναμονής από πρόσφυγες, οι οποίοι προσπαθούν να βρουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης από τα camps. H πληροφορία δεν μας εντυπωσιάζει. Από τα κρατικά camps - στρατόπεδα συγκέντρωσης που υπάρχουν για τους πρόσφυγες και εξευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια έως το χώρο του City Plaza και την προσπάθεια των ανθρώπων του, υπάρχει τεράστια απόσταση. Η οργάνωση που υπάρχει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και χωρίς καμία κρατική βοήθεια εμπνέει το σεβασμό και την ελπίδα. Όπως πολύ εύστοχα αναφέρει μία αναρτημένη αφίσα στο χώρο: "Κόσμος πεθαίνει στα camps".




O εκπρόσωπος του χώρου μας μιλά για την εργασία που χρειάζεται για να διατηρηθούν ανθρώπινες συνθήκες, τις δυσκολίες και το κόστος. Η κάλυψη φαγητού και βασικών ειδών ανά πρόσφυγα έχει πολύ μικρότερο κόστος από τα κρατικά camps με τις απάνθρωπες συνθήκες. Οι διαφορές -ακόμη και αν συνυπολογίσουμε την δωρεάν εθελοντική εργασία- είναι κραυγαλέες.
Ακούμε και σκεφτόμαστε τις πάμπολλες καταγγελίες στον ημερήσιο τύπο που έχουμε διαβάσει για τη διασπάθιση χρήματος μέσω επίσημων καναλιών και ΜΚΟ που προορίζονταν για πρόσφυγες μέσω των hot spots / camps.


Είναι αυτονόητο για τους εθελοντές του City Plaza γιατί η κρατική αδιαφορία και το πέταμα ανθρώπινων ζωών και προσφύγων έχει δημιουργήσει την επιτακτική ανάγκη για εύρεση στέγης και φιλοξενίας, την ανάγκη για τις καταλήψεις κτηρίων. Μας διηγούνται το σύντομο χρονικό της κατάληψης, της προσπάθειας, της απόπειρας καταστολής από την αστυνομία και τους κρατικούς μηχανισμούς, από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που ήθελαν να εκμεταλλευθούν το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο, από την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει ο κόσμος, ακόμη και οι απολυμένοι και απλήρωτοι έως τώρα πρώην εργαζόμενοι του ξενοδοχείου.

Έχοντας διαβάσει και δει τους χώρους φιλοξενίας των κρατικών camps και τη μιζέρια που αποπνέουν δεν μπορούμε παρά να κάνουμε τη σύγκριση με τον χώρο του City Plaza. 
Με την επίσκεψη μας διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για ένα καταλυμένο χώρο που σφύζει από ζωή, δραστηριότητες, καθαριότητα.


Η κουζίνα λειτουργικότατη. 


Τα παιδιά στην αυλή να απασχολούνται και να ζωγραφίζουν με κάποιες αλληλέγγυες εθελόντριες.

Στο καφενεδάκι Γάλλοι δημοσιογράφοι με πρόσφυγες συζητούν..

Το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων - κατάληψη CityPlaza, στηρίζεται από προσφορές διαφόρων συλλογικοτήτων, μεμονωμένων ανθρώπων, αλλά και από πάρα πολλές δωρεές και προσφορές που φuάνουν από το εξωτερικό.

Πρόκειται ένα πρότυπο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, ένα εγχείρημα αυτοοργάνωσης και αλληλεγγύης, ένα κέντρο αγώνα, που αξίζει την ηθική και υλική υποστήριξη όλων μας. 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ - 12 Aπριλίου 2017


ΤO ΚΕΝΤΡΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ CITY PLAZA γιορτάζει τα γενέθλιά του:


1 χρόνος CityPlaza! Ζούμε Μαζί Γιορτάζουμε Μαζί!
Στις 22 Απριλίου ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza κλείνει έναν χρόνο ζωής και το γιορτάζουμε!

Δείτε το πρόγραμμα:

Παρασκευή 21/4, 21:00
Live show & Party Γενεθλίων #CityPlaza στο Ίλιον Plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος)

Παραμονή των γενεθλιών του Χώρου Στέγασης Προσφύγων City Plaza και το γιορτάζουμε με live και party

Larry Gus -live 
Echo Canyon – live
dj sets by: A’Bleiz Meursault, ‘Αγγελος κυρίου, Sheik Ramirez (Electric Kebab), ΣΙΣΤΕΡ.

dj sets πριν και μετά τα live. Party μέχρι το πρωί
Σάββατο 22/4, 18:00

Πεδίο Άρεως (Πλατεία Πρωτομαγιάς)
Γλέντι απ’ όλο τον κόσμο. Πολυεθνικές κουζίνες
* Παραδοσιακά συγκροτήματα/χοροί/φαΐ από Αφγανιστάν και Κουρδιστάν

* Αγγελική Τουμπανάκη
* Γιάγκος Χαιρέτης
* Πετρολούκας Χαλκιάς 

Τα έσοδα θα διατεθούν στους απολυμένους εργαζομένους του City Plaza που διεκδικούν τα χρήματά τους από το 2010.


Δείτε το χάρτη: https://goo.gl/maps/9U1YmDjnfAR2

Παρασκευή 21/4
Live show & Party Γενεθλίων #CityPlaza

Στις 22 Απριλίου ο Χώρος Στέγασης Προσφύγων City Plaza κλείνει έναν χρόνο ζωής!

Ενάντια στον αποκλεισμό και τον εγκλεισμό
Ένας χρόνος αλληλεγγύης και αμοιβαιότητας.

Ενάντια στα σύνορα και την καταστολή.
Ένας χρόνος αυτοοργάνωσης και συλλογικότητας.

Ενάντια στις πολιτικές εξαθλίωσης των ζωών ντόπιων και προσφύγων.
Ένας χρόνος κοινών αγώνων των από κάτω.

Ζούμε Μαζί, Αγωνιζόμαστε Μαζί, Γιορτάζουμε Μαζί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου