Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Δίωξη συνδικαλιστών στην Vodafone

Aναδημοσίευση από εδώ.

Eνιαίο Σωματείο Εργαζομένων VODAFONE–WIND–VICTUS


VODAFONE: Να σταματήσουν τώρα οι απολύσεις

Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένες συναδέλφισσες

Όχι στα «Πειθαρχικά» της διοίκησης ενάντια στους αγωνιστές συναδέλφους & συνδικαλιστές
Κάτω τα χέρια από τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά μας δικαιώματα

Συμμετέχουμε ΜΑΖΙΚΑ στη ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σήμερα 12/4, 4μμ-6μμ
& προχωρούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα ΤΕΤΑΡΤΗ 12/4, 5μμ
στο Χαλάνδρι (κεντρικά Vodafone)

Μετά την επιτυχία της 24ωρης απεργίας σε Vodafone, Wind & Victus στις 4/4, οι εργαζόμενοι στη Vodafone βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη συνέχεια των μαζικών απολύσεων. Την Πέμπτη 6/4 έγιναν ακόμη δύο απολύσεις δύο συναδέλφων από το Τμήμα Εξυπηρέτησης Καταστημάτων. Η μία ήταν 10 χρόνια εργαζόμενη στην εταιρεία, η δεύτερη 18. Αυτές οι απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 30 (και περισσότερων) έμμεσων ή άμεσων απολύσεων που έχει κάνει η Vodafone το τελευταίο διάστημα.

Oι μεθοδεύσεις της διοίκησης για να επιβάλλει τις απολύσεις, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Και οι δύο είχαν καλεσθεί σε συνάντηση στο Χαλάνδρι, χωρίς να τους γνωστοποιηθεί το θέμα. Η μία συνάδελφος πήγε και βρέθηκε αντιμέτωπη με αφόρητες και ασφυκτικές πιέσεις των προϊστάμενών της και εκπροσώπου του HR, να αποδεχτεί την απόλυση της. Κάτω από τους εκβιασμούς υπέγραψε, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να μην υποκύψει και την ανακάλεσε. Οι προϊστάμενοι των απολυμένων είχαν εξαφανιστεί, είχαν ακόμα κλείσει και τα τηλέφωνά τους, για να μην υποχρεωθούν να τους μιλήσουν στα ίσα και να τις κοιτάξουν κατάματα! Οι συνάδελφοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους. Η τριμερής θα πραγματοποιηθεί στις 29/5 στην Επ. Εργασίας (Πατησίων 37).

Οι απολύσεις αυτές απαντήθηκαν από την μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων του κτηρίου της Αδριανείου (όπου εργάζονταν οι απολυμένες). Την Παρασκευή 7/4 ακολούθησε μαζικότατη συνέλευση κτηρίου με πάνω από 150 συναδέλφους, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του κτηρίου. Στη συζήτηση έγινε ξεκάθαρο ότι η εργοδοσία προχωράει με σχέδιο για μαζικές απολύσεις. Μάλιστα, ήδη από την αρχή του νέου οικονομικού έτους (το προηγούμενο έκλεισε τον Μάρτιο, εν μέσω απολύσεων)! Αν ξεκινάμε έτσι, ο κίνδυνος είναι τεράστιος για όλους μας. Το σχέδιο της διοίκησης έχει γίνει σαφές: «Ξεκαθάρισμα» όλου του προσωπικού που έχει κάποια κατοχυρωμένα δικαιώματα από πιο παλιά – Γενίκευση των χειρότερων εργασιακών σχέσεων («επινοικιαζόμενοι» κ.λπ.) – Όλο και πιο χαμηλοί μισθοί. Πάρθηκε η απόφαση για αποχή μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Ο αγώνας των συναδέλφων (όπως π.χ. λίγες μέρες πριν ένας αντίστοιχος μεγάλος αγώνας των συναδέλφων μας στη Victus) είναι κομμάτι του αγώνα όλων των εργαζομένων: ενάντια στις απολύσεις, για δουλειά για όλους, όχι στον καρκίνο της ανεργίας – για αξιοπρεπείς μισθούς και σσε – για σταθερή και όχι «ελαστική» εργασία – για την ελευθερία να οργανωνόμαστε και κινητοποιούμαστε – ενάντια στο απόλυτο «διευθυντικό δικαίωμα» που θέλει να επιβάλλει η εργοδοσία.

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη αντίσταση των εργαζομένων, η διοίκηση προσπαθεί να εκφοβίσει. Γι’ αυτό και καλεί σε «Πειθαρχικό» τους συνδικαλιστές και συναδέλφους που από την Πέμπτη 6/4 (μέρα που ξεκίνησαν οι τελευταίες απολύσεις) «μπήκαν μπροστά» για να οργανωθεί η αντίσταση. Επικαλείται τον Κανονισμό Εργασίας, που μόνη της έχει συγκροτήσει και ουδέποτε έχει αναγνωριστεί από κανένα Σωματείο. Θέλει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, γιατί φοβάται πως κάθε φορά που θα απολύει, θα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις κινητοποιήσεις τους.


Συνάδελφοι,
  • Συνεχίζουμε και Δυναμώνουμε τον αγώνα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, για ακόμα πιο δυναμικές Κινητοποιήσεις Διαρκείας – ώστε να ανακόψουμε πραγματικά τις επιθέσεις των διοικήσεων.
  • Στηρίζουμε έμπρακτα, μέχρι τέλους, τους απολυμένους που διεκδικούν επαναπρόσληψη. Δεν μας σταματάνε οι επιδόσεις των απολύσεων μ’ ένα χαρτί (εξώδικο) στα σπίτια μας. Απαιτούμε την επαναπρόσληψή τους, το σταμάτημα των απολύσεων τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με όλα τα δικαιώματα, για όλους.
  • Προχωράμε σε μαζική κινητοποίηση την Τετάρτη 12/4, 5:00 μμ, στα κεντρικά της Vodafone στο Xαλάνδρι. Αυτή τη μέρα καλούνται από τη διοίκηση σε «απολογία» οι αγωνιστές συνάδελφοι και συνδικαλιστές που εργάζονται στη Vodafone. Είμαστε μαζί τους. Απαιτούμε: Ούτε σκέψη για ποινές και διώξεις. Πάρτε τώρα πίσω τους απολυμένους.
Πηγή: eniaioswmateio.gr - 12 Απριλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου