Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Σουφλιάς και Φορτσάκης κατά της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας


                                                                
Κατά της δημιουργίας Πανεπιστημιακής Αστυνομίας τάσσεται ο πρώην βουλευτής και υπουργός Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα», ο Γ. Σουφλιάς κάνει λόγο για συνταγματική επιταγή που θέλει τα ελληνικά πανεπιστήμια πλήρως αυτοδιοικούμενα και τόνισε ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας «δεν είναι καλή ιδέα».

Γράφει ο πρώην υπουργός: «Η δημιουργία πανεπιστημιακής Αστυνομίας μού θυμίζει μια παροιμία η οποία λέει “πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι”. “Κεφάλι” είναι η συνταγματική επιταγή για πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, με την οποία όλα τα θέματα και όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο τα επιλύουν τα αρμόδια όργανα αυτού χωρίς τη συμμετοχή κανενός άλλου».

Ο Γιώργος Σουφλιάς καλεί την κυβέρνηση να μην ψηφίσει τα επίμαχα άρθρα και εμμέσως πλην σαφώς παρουσιάζει μια μελλοντική εικόνα καταστολής ελευθεριών αφού επισημαίνει ότι η αστυνομία θα έχει συνεχή παρουσία στον αύλειο και ελεύθερο χώρο των κτιρίων και σημειώνει: «Εκεί όπου οι φοιτητές θεωρούν ότι είναι χώρος τους και ελεύθερα συζητούν, καταθέτουν απόψεις, αντιπαρατίθενται και υπάρχει μια ζύμωση των ιδεών τους».

 

Ο Θεόδωρος Φορτσάκης, πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ που το 2014 έφερνε τα ΜΑΤ έξω από τη Νομική γιατί δεν του αρέσανε οι καταλήψεις, τάχθηκε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. 

 

Μιλώντας στο Action24 ανέφερε μεταξύ άλλων: 

«Ασφάλεια δεν σημαίνει ότι ελέγχεται η πολιτική δράση των φοιτητών, αλίμονο. Ασφάλεια σημαίνει ότι διασφαλίζουμε πως δεν τελούνται πράξεις, οι οποίες απάδουν στον χώρο του πανεπιστημίου και εμπίπτουν στο πλαίσιο ενδεχομένως και του ποινικού δικαίου», είπε ο  καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών.

«Η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία. Κανένας καθηγητής και κανένας φοιτητής δεν θα δεχθεί εύκολα την τοποθέτηση αστυνομίας εντός πανεπιστημίων», συμπλήρωσε. «Σε κανένα πανεπιστήμιο, απ’ όσο γνωρίζω, της δυτικής Ευρώπης δεν υπάρχει», πρόσθεσε. 

                           

                                                                                   ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου