Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Δ.Κουφοντίνας: Η Ζωή του σε σοβαρό κίνδυνο

                ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΩΝΕΣ ΥΠΕΡ της ζωής του Δ. Κουφοντίνα

Στην 52η  ημέρα απεργία πείνας και δίψας- τις τελευταίες ημέρες-, βρίσκεται ο πολιτικός κρατούμενος και καταδικασμένος ισόβια για την συμμετοχή του στην οργάνωση 17 Νοέμβρη Δ. Κουφοντίνα, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος στο Γ.Ν.Λαμίας.

 

                                     Πανό στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης - Ταπητουργείου- Βύρωνα  

Ο 63χρονος Κουφοντίνας συνεχίζει την απεργία πείνας και δίψας  διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας στη φυλακή Δομοκού αντί για τη σύμφωνη με τον πρόσφατο νόμο 4760/2020 μεταφορά του στη φυλακή Κορυδαλλού.

  Η ζωή του πλέον βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο σύμφωνα  και με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Λαμίας που παρακολουθούν την υγεία του.

Την Παρασκευή 26-2, επιτράπηκε επισκεπτήριο στην οικογένειά του. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΥΓΗ, ο Δημήτρης Κουφοντίνας, δήλωσε στους δικούς του ότι δεν θέλει να γίνει ανάνηψη αν χάσει την επικοινωνία με το περιβάλλον και θέλει να τους δεσμεύσει να μην την αποδεχτούν.  

Ήδη ο απεργός διέκοψε την αντιβίωση που του χορηγείτο, που ήταν και η μοναδική πρόσληψη υγρού που ελάμβανε τις τελευταίες μέρες.

Πολλαπλασιάζονται οι διαμαρτυρίες και οι φωνές εντός και εκτός Ελλάδας, που ζητούν να μην αφήσουν το Δ. Κουφοντίνα να πεθάνει, να μην είναι ο πρώτος νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα και να τον μεταφέρουν στις φυλακές Κορυδαλλού.

 Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, άλλη μια συγκέντρωση αλληλεγγύης αντιμετωπίστηκε με αστυνομική βία και χημικά, όταν αλληλέγγυοι-ες συγκεντρώθηκαν για να συμπαρασταθούν στο Κουφοντίνα.

 Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου  οργανώσεις της αριστεράς οργάνωσαν νέα συγκέντρωση συμπαράστασης  στο Σύνταγμα.

Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές συμπαράστασης και αλληλεγγύης.

Εκτός από την Διεθνή Αμνηστία, οργανώσεις της Αριστεράς, Πανεπιστημιακοί, Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, ο Συνήγορος Πολίτης, 1000 και πλέον νομικοί και δικηγόροι ζητούν από την κυβέρνηση να σωθεί η ζωή του Δ. Κουφοντίνα.

 Επτά ευρωβουλευτές (πέντε από την Αριστερά, ένας από τους Πράσινους και ένας από τους Σοσιαλιστές) έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, καλώντας τον να εφαρμόσει τον νόμο και να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Ακόμη και μέλη της οικογενείας του Παύλου Μπακογιάννη που δολοφονήθηκε από την 17 Νοέμβρη,  ο Βουλευτής της Ν.Δ. Κουμουτσάκος δηλώνουν με τον δικό τους τρόπο,  ότι….. η δημοκρατία δεν εκδικείται. «Ο νόμοι του κράτους ισχύουν και για τους ελεύθερους πολίτες και για εκείνους  που εκτίουν ποινή για εγκληματική δράση. Η δημοκρατία είναι εγγύηση δικαιοσύνης και σεβασμού δικαιωμάτων. Δεν εκδικείται αλλά ούτε εκβιάζεται!»

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αναφέρει τα εξής:

1. «Υπενθυμίζουμε πως η άσκηση θεραπευτικών πράξεων παρά τη θέληση του οποιουδήποτε ασθενούς είναι απαράδεκτη και πως η αναγκαστική σίτιση θεωρείται βασανιστήριο. Συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Λαμίας που τηρούν την ιατρική δεοντολογία.

2. Ο Δ. Κουφοντίνας έχει κριθεί οριστικά για τις πράξεις και έχει καταδικαστεί αμετάκλητα. Σήμερα αυτό που κρίνεται είναι το δικαίωμά του στην αξιοπρεπή και ισότιμη μεταχείριση. Καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί το αίτημά του για δίκαιη μεταχείριση, ώστε να μην έχουμε θάνατο απεργού πείνας στη χώρα μας μετά από δεκαετίες».

Ενώ   ομάδα συγγενών θυμάτων τρομοκρατίας σε αντίθετη κατεύθυνση με ανακοίνωση της ζητά από τον Δ.Κουφοντίνα να υποχωρήσει  από το αίτημα του, να σταματήσει την απεργία πείνας  και του …υποδεικνύει να καταφύγει στην δικαιοσύνη. Σεβομαστε τον πόνο των συγγενών, όμως στο κείμενο δεν υπάρχουν υπογραφές.

Όποιος υπερασπίζεται τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα δεν σημαίνει ότι υπερασπίζεται και τις πράξεις του.

Με βάση τον Ν. 4760/2020 ο Δημήτρη Κουφοντίνας θα πρέπει να μεταφερθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού όπου κρατήθηκε για 16 χρόνια και όχι στον Δομοκό όπου μετεφέρθη    τιμωρητικά.

Αυτό ακριβώς είναι που διεκδικεί με την απεργία πείνας και αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει βάσει του νόμου, όπως έχει τονιστεί από πλήθος νομικών, ακαδημαϊκών και οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Να επισημάνουμε ότι:

 Ενώ για να γίνει μεταγωγή ενός κρατουμένου από την μια φυλακή σε άλλη, χρειάζεται  απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών στην περίπτωση Κουφοντίνα αυτή η απόφαση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Σύμφωνα με το σωφρονιστικό κώδικα η απεργία πείνας, αποτελεί δικαίωμα και μέσω υπεράσπισης του κρατούμενου και όχι μέσω δήθεν εκβιασμού, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη οι κυβερνώντες και διάφοροι άλλοι,  που δεν αναγνωρίζουν ότι και οι φυλακισμένοι και οι ισοβίτες έχουν δικαιώματα και ότι οι νόμοι του κράτους πρέπει να ισχύουν για όλους.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέχρι σήμερα συνεχίζει να επιμένει σε μια πολιτική που οδηγεί στο πρώτο νεκρό απεργό πείνας στη χώρα μας.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου