Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

ΓΥΝΑΙΚΑ Πρόεδρος στο Σωματείο Εργαζομένων Δ. Βύρωνα

Μετά την παραίτηση του Παναγιωτόπουλου Χρήστου από την θέση του προέδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα σε συνεδρίαση του στις 24 Φεβρουαρίου 2021,αποφάσισε την ανασυγκρότηση του.

 Κατά τη συνεδρίαση και μετά από την ψηφοφορία που διενεργήθηκε βάση του καταστατικού εξελέγη νέο Προεδρείο.

 Πρόεδρος εξελέγη για πρώτη φορά γυναίκα.

 Η Πελαγία Μπίκα εκλεγμένη με την Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση, εργαζόμενη στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα  το νέο Προεδρείο  είναι:

                                             ΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΜΠΙΚΑ ΠΕΛΑΓΙΑ



ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ : ΚΙΚΗ ΒΑΓΓΕΛΗ 

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : ΠΕΤΡΟΣ ΜΠΟΓΙΑΚΟΣ

ΤΑΜΙΑΣ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΚΛΑΣ 

ΔΗΜ. ΣΧΕΣΕΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ : ΒΟΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

Βύρωνας, 24 Φεβρουαρίου 2021

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

1 σχόλιο:

  1. Ωδή στις γυναίκες, στο ‘μισό του ουρανού’
    Θρησκευτικός μισογυνισμός και πατριαρχική εξουσία

    https://www.blogger.com/blog/post/edit/5909381204985884097/4255506011006368634,

    Γράφει ο Κώστας Λάμπος
    8 Μάρτη 2020. Ωδή στις Γυναίκες, ‘στο μισό του
    ουρανού’, σε όλα ‘τα κορίτσια της βροχής’ του πλανήτη
    που αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την κοινωνική
    ισότητα και τη λευτεριά, για έναν καλύτερο κόσμο.

    Υπάρχει η απόλυτα εσφαλμένη αντίληψη ότι η γυναίκα είναι κατώτερη από τον άνδρα, με αποτέλεσμα πολλοί αμόρφωτοι, ημιμαθείς και κομπλεξικοί άνδρες να αντιμετωπίζουν τη γυναίκα με περιφρόνηση, με υπεροψία και με εχθρότητα. Εχθρότητα που φτάνει ακόμα και μέχρι τον ατομικό ή και τον ομαδικό βιασμό και τη θανάτωση γυναικών. Αυτό το φαινόμενο δεν έχει να κάνει με την ανθρώπινη φύση, αλλά με την φύση της εκάστοτε θρησκείας και εξουσίας. Όλες οι θρησκείες θεωρούν τη γυναίκα κατώτερη από τον άνδρα. Κάποιες μάλιστα την θεωρούν ‘σκουλήκι και όργανο του σατανά’. Όσο θα υπάρχουν τέτοιες θρησκείες του μίσους και εκμεταλλευτικές εξουσίες, αλλά και όσο θα υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που άκριτα λατρεύουν θεούς και ιερατεία τέτοιων θρησκειών οι γυναίκες θα αντιμετωπίζονται πάντα ως κατώτερες των ανδρών και η ανθρώπινη δυστυχία θα διαιωνίζεται προς δόξα και για τα συμφέροντα των σκοταδιστικών και εξουσιαστικών ιερατείων. Αυτό το κείμενο, απόσπασμα από το πρόσφατο βιβλίο μου «Θεός και κεφάλαιο. Δοκίμιο για τη σχέση μεταξύ θρησκείας και εξουσίας», (εκδόσεις ΚΟΥΚΚΙΔΑ), αποσκοπεί στο να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την απελευθέρωση ανδρών και γυναικών από τέτοιες νοσηρές αντιλήψεις, προϋπόθεση αναγκαία για την κοινωνική απελευθέρωση και την κοινωνική ισότητα. Ας δούμε σε συντομία την αρχή και την αιτία αυτού του παραλογισμού, που εμποδίζει την ομαλή πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, που παράγει και αναπαράγει την τρέχουσα καπιταλιστική βαρβαρότητα.

    Μητριαρχία και ισοκατανομή
    Η πλαστουργός Μάνα Γη και πιο συγκεκριμένα η Μάνα Βιόσφαιρα, ανάθεσε στη γυναίκα την επίπονη και δύσκολη αποστολή να γεννά, να τρέφει, να μεγαλώνει, να αγαπά, να εκπαιδεύει παιδιά, να προστατεύει και να κάνει ευτυχισμένα τα άτομα που την περιβάλλουν και να φέρει σε πέρας όλες τις ευθύνες λειτουργίας του κοινόβιου καταυλισμού που εξασφαλίζει την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και την πρόοδο όλων των μελών του, αφήνοντας στον άντρα το συμπληρωματικό ρόλο του σποριά και την επικίνδυνη αποστολή του κυνηγού και προμηθευτή τροφής. Για εκατομμύρια χρόνια η ανθρωπότητα πορεύτηκε με τις γυναίκες στο τιμόνι του κοινόβιου στη μορφή των κοινωνιών ισοκατανομής και γι αυτό το ανθρώπινο είδος κατάφερε να ξεχωρίσει από τα άλλα ζώα, να σηκωθεί στα δυό πόδια, να αναπτύξει τη γλώσσα, να καλλιεργήσει τη σκέψη, τη φαντασία, το νου και να επιβιώσει χάρη στην ενότητα, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στη βάση της κοινωνικής ισότητας.
    Έτσι μπόρεσε το ανθρώπινο είδος να αποκτήσει εμπειρίες, γνώση και δεξιότητες που το οδήγησαν στην παραγωγή της τροφής του μέσω της καλλιέργειας της γης και της εξημέρωσης-εκτροφής ζώων, πράγματα που το οδήγησαν στον περιορισμό του κυνηγιού και στην μόνιμη εγκατάσταση, που έκαναν τη ζωή σχετικά καλύτερη, διαρκέστερη και τον πληθυσμό μεγαλύτερο.
    Σε όλη αυτή την κρίσιμη περίοδο της ανθρώπινης ιστορίας που πρέπει να κράτησε κάμποσα εκατομμύρια χρόνια, οι άνθρωποι είχαν λόγω άγνοιας και ανασφάλειας μεταφυσικές ανησυχίες και απέδιδαν υπερφυσικές ιδιότητες σε δυνάμεις που επηρέαζαν τη ζωή τους, αλλά δεν κατανοούσαν, τις οποίες ταξινομούσαν ανάλογα με τις εμπειρίες τους σε καλές και κακές και ανάλογα προσάρμοζαν τη συμπεριφορά τους απέναντί τους. Αυτό όμως δεν ήταν θεοποίηση ούτε λατρεία, αλλά διαρκής προσπάθεια κατανόησης αυτών των δυνάμεων για την προστασία τους, πράγμα που οδήγησε στην έρευνα και στη σταδιακή γνώση. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι άνθρωποι αυτής της περιόδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή