Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Τουρκία: Ανέκτησε τον έλεγχο ο Ερντογάν – Τουλάχιστον 161 νεκροί – Μαζικές συλλήψεις πραξικοπηματιών

Αναδημοσίευση από εδώ.


Τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης ανακτά σταδιακά η κυβέρνηση Ερντογάν. Οι πραξικοπηματίες του στρατού που επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στην Τουρκία με καταδιωκτικά αεροπλάνα, άρματα μάχης και μετακίνηση στρατιωτών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη, είτε συλλαμβάνονται είτε παραδίδονται.

Πάντως με μήνυμά της στο Twitter, η τουρκική προεδρία υποστηρίζει «πως νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή» και καλεί τους πολίτες της χώρας να παραμείνουν στους δρόμους.

Οι στρατιωτικοί που έχουν συλληφθεί σε όλη την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος έφθασαν τους 2.839 (ενώ η επιχείρηση με διαταγή Ερντογάν συνεχίζεται), σύμφωνα με αξιωματούχο της Άγκυρας.

Mε την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστράτηγος Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή .

H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας, αφού κατηγορούνται ως πρωτεργάτες του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και αναμένεται να οδηγηθούν σύντομα στο στρατοδικείο.

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός, Χουλουσί Ακάρ, απελευθερώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί.

Βαρύς φόρος αίματος

Από τις συγκρούσεις, σε Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 161 άνθρωποι ενώ τραυματίστηκαν και 1.440, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, χωρίς σε αυτούς να υπολογίζει τους πραξικοπηματίες

Ο Γιλντιρίμ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, χαακτήρισε «κηλίδα στη τουρκική δημοκρατία» την απόπειρα πραξικοπήματος.

Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαβεβαίωσε πως όλα είναι «σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο», ενώ ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι «υπάρχουν στην Τουρκία μια κυβέρνηση κι ένας πρόεδρος εκλεγμένοι από τον λαό» και πως «αν θέλει ο Θεός, θα ξεπεράσουμε αυτή τη δοκιμασία».

«Αυτοί που κατέβηκαν με άρματα μάχης θα συλληφθούν επειδή αυτά τα άρματα μάχης δεν τους ανήκουν», πρόσθεσε ο πρόεδρος. Ο Ερντογάν συνεχάρη τους Τούρκους επειδή όπως είπαν βγήκαν «κατά εκατομμύρια» στους δρόμους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχίζει να υποδεικνύει τον κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος και τους υποστηρικτές του, κατηγορώντας τους ότι πρόδωσαν το έθνος. «Αρκετά. Αν έχετε το θάρρος, επιστρέψτε στην Τουρκία», είπε και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στις πλατείες μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα.

Πηγή: imerodromos.gr - 16 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου