Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αναδημοσίευση: «Πότιζαν» θάνατο: Μεγάλο κύκλωμα με ποτά- μπόμπες

«Πότιζαν» θάνατο: Μεγάλο κύκλωμα με ποτά- μπόμπες

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, από την Βουλγαρία στη χώρα μας εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα διακίνησης λαθραίων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης, από την Βουλγαρία στη χώρα μας εξαρθρώθηκε από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας. Η μαφία του αλκοόλ έφερνε επώνυμα αλκοολούχα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία εκμεταλλευόμενη τη διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Οι διαφυγόντες φόροι και δασμοί για το δημόσιο ανέρχονται σε εκατομμυρίων ευρώ.


Αρχηγικά μέλη του κυκλώματος ήταν δύο κουμπάροι. Ένας 46χρονος που διατηρούσε εταιρεία σεκιούριτι που συμμετείχε και στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και μετά φαλίρισε και ένας 32χρονος με σούπερ μάρκετ γνωστής αλυσίδας το οποίο πούλησε. Συνελήφθησαν άλλα 11 άτομα και αναζητούνται ακόμη 39. Τα μέλη του κυκλώματος απέφευγαν τους ελέγχους στα σύνορα, φροντίζοντας να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να μην γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.


Ο Διοικητής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Μανώλης Πλουμής δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που λειτουργούσαν οργανωμένα και συστηματικά, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, στερώντας από το Δημόσιο δασμούς και φόρους εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας. Παράλληλα αποτρέψαμε την περαιτέρω εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωση τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία».

Ο ένας πυρήνας του κυκλώματος έφερνε επώνυμα ποτά και οινόπνευμα από τη Βουλγαρία. Ο δεύτερος πυρήνας αντικαθιστούσε τις βουλγάρικες ετικέτες με ελληνικές και τα διέθετε σε κάβες, μπαρ και μίνι μάρκετ. Με το οινόπνευμα παρασκεύαζαν ποτά, κυρίως τσίπουρο και ούζο, και το υπόλοιπο ως καθαρό οινόπνευμα ή λοσιόν νόμιμων εταιρειών. Είναι ενδεικτικό πως εξαιτίας της μόδας των... τσιπουράδικων, η κατανάλωση τσίπουρου στην Ελλάδα είναι διπλάσια από την παραγωγή της οπότε η μισή είναι νοθευμένη.


Η παρασκευή γινόταν σε ποτοποιία στον Αυλώνα, ενώ η αποθήκευση γινόταν στον Καρέα. Το κύκλωμα εκμεταλλεύονταν την διαφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ένα μπουκάλι ουίσκι επώνυμο το αγόραζαν εκεί 8 ευρώ και το έδιναν σε κάβα στην Ελλάδα 15 ευρώ. Ο φόρος για τον εκτελωνισμό 1.000 λίτρων οινοπνεύματος ανέρχεται σε 25.550 ευρώ για τα φέρουν στην Ελλάδα οπότε προτιμούν να φέρουν παράνομα από τη Βουλγαρία για 800 ευρώ και να τον πουλήσουν 2.000 ευρώ.

Τα μέλη της οργάνωσης επικοινωνούσαν με κινητά τηλέφωνα «αχυρανθρώπων», ενώ είχαν και κάποιους κωδικούς συνομιλίας.

Κωδικές συνομιλίες κυκλώματος

Ονομασίες μελών: Κοντός, περίεργος, χαζός και άλλα παρατσούκλια

Αδιάφθορος Βούλγαρος Τελωνειακός: Είναι ο γέρος σήμερα, αυτός είναι «τσιμενταρισμένος», δεν αφήνει τίποτα να περάσει

Αποθήκη ποτών: Κατηφόρα

Ποτά: Πράματα

Δεξαμενές: Πλαστικά

Ετικέτες ποτών: Χαρτάκια

Σαντάνσκι Βουλγαρίας: Χωριό

Σέρρες (σημείο συνάντησης οδηγών): Βουνό

Βούλγαροι προμηθευτές: Φώτης και φίλος

Οι μεταφορές του λαθραίου αλκοόλ και οινοπνεύματος γινόταν μέσα σε φορτηγά με νόμιμα φορτία καυσόξυλων και ειδών οικιακής χρήσης. Ο προπομπός ασφαλείας κινούταν με BMW 750. Την είχε νοικιάσει από την γειτονική χώρα για 500 ευρώ τον μήνα.

Είναι χαρακτηριστική και η λίστα με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ανά 100 λίτρα άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης, στην οποία η χώρα μας καταλαμβάνει την 6ηθέση.

Σουηδία: 5.456 ευρώ

Φινλανδία: 4.555 ευρώ

Ιρλανδία: 4.257

Ηνωμένο Βασίλειο: 3.755 ευρώ

Βέλγιο: 2.993 ευρώ

Ελλάδα: 2.550 ευρώ

Η παραπάνω χώρες αποτελούν την πρώτη εξάδα με την Βουλγαρία να είναι στην τελευταία θέση σε σύνολο 29 κρατών-μελών με τον ΕΦΚ σε αυτή να ανέρχεται στα 562 ευρώ. Η Βουλγαρία φημίζεται για τα καλά σιτηρά της από τα οποία βγάζουν οινόπνευμα και διαθέτουν τέσσερα μεγάλα εργοστάσια παραγωγής.

Σε κάβες, αποθήκες, ποτοποιεία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

33.397 φιάλες,

1.279 φιάλες τσίπουρου,

1.384 φιάλες ούζου,

329 φιάλες οινοπνεύματος,

4 μπιτόνια αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα),

11 βαρέλια τσίπουρο,

13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα),

αλκοολούχα ποτά σε φιάλες των ενός (1), τριών (3) και πέντε (5) λίτρων,

53.670 ευρώ, 120 δολάρια Η.Π.Α., 200 λέβα Βουλγαρίας καθώς και 3 τραπεζικές επιταγές αξίας 39.000 ευρώ,

22 κινητά τηλέφωνα,

εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών και

χιλιάδες ένσημες ετικέτες,

περίστροφο,

αεροβόλο όπλο και

κυνηγετικό όπλο τύπου FLOBERT.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανάκριση.


Πηγή: thetoc.gr - 8 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου