Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Όχι στην είσοδο ιδιωτικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) στο Δήμο Βύρωνα

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

Την Πέμπτη 18/7 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων με τη δημοτική αρχή Δήμου Βύρωνα. Στη συνάντηση ο αντιδήμαρχος οικονομικών κ. Κόκκαλης Δημήτρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι πρόθεση της διοίκησης του Δήμου είναι να συνεργαστεί με συνεταιριστική επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ) και να ανατεθούν σε αυτήν η καθαριότητα ορισμένων τομέων του δήμου, όπως για παράδειγμα οι αθλητικοί χώροι, το κολυμβητήριο, τα πολιτιστικά εργαστήρια κ.λ.π. 
Η δημοτική αρχή λειτουργώντας ως μακρύ χέρι υλοποίησης των κεντρικών πολιτικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την πολιτική αυτή ανοίγει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου και επιχειρεί να διαμορφώσει πελατειακές και άλλες σχέσεις με άτομα άνεργα που πλήττονται από τις μνημονιακές αντιλαϊκές πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονται από τις ίδιες πολιτικές δυνάμεις που ασκούν και διαχειρίζονται την εξουσία -δημοτική και κεντρική. 

Προωθούν ένα νέο μοντέλο αυτό των συνεταιριστικών επιχειρήσεων ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. όχι ανταγωνιστικό στην καπιταλιστική ελεύθερη αγορά, με προσανατολισμό στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας και συμβολής στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά αντίθετα ως νέο μοντέλο στο οποίο θέλουν να εκχωρήσουν λειτουργίες και αρμοδιότητες των Δήμων και ευρύτερα του δημοσίου. Θέλουν μέσα από αυτήν την πολιτική να διαμορφώσουν νέες πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες που θα προσδένονται με την νέα κεντρική και τοπική δημοτική εξουσία, με ανάθεση εργασιών και λειτουργιών των δήμων και χρηματοδότηση των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. από τα ταμεία των δήμων, του δημόσιου και του ΕΣΠΑ. Επιχειρείται με αυτόν τον τρόπο οι δημόσιες λειτουργίες και υπηρεσίες να περιορίζονται και να ανατίθενται σταδιακά στην ιδιωτική πρωτοβουλία με αντίτιμο το οποίο θα πληρώνεται από την τσέπη των δημοτών και εν μέρει κάποιων κρατικών προγραμμάτων

Είναι προφανές ότι η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στο Δήμο της νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και συντάσσεται με τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης στην εφαρμογή του 3ου μνημονίου. Αυτό επιτυγχάνεται, με την εκχώρηση της περισυλλογής των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων σε ιδιωτική εταιρεία, την πολιτική της πρόθεση να συμμετέχουν ιδιωτικές εταιρείες στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων (Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) πράγμα που δεν έγινε προς το παρόν εξ αιτίας των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και την αντίδραση δημοτικών παρατάξεων και φορέων της πόλης. Επισημαίνουμε ακόμη την απόφαση της να καλέσει εθελοντές να προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες στο Δήμο, τις ανακυκλούμενες δίμηνες συμβάσεις στη δημοτική επιχείρηση, την εφαρμογή προγραμμάτων υπερεκμετάλλευσης των ανέργων (κοινωφελή εργασία). Έχουμε έτσι την σταδιακή μετατροπή του Δήμου σε επιχείρηση και τους δημότες σε πελάτες που καλούνται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, εδραιώνοντας και επεκτείνοντας όλο και περισσότερο τη λογική της ανταποδοτικότητας π.χ. κολυμβητήριο, γήπεδα, πολιτιστικά εργαστήρια, κοιμητήριο, παιδικοί σταθμοί, camp-για παιδιά. 

Χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να υποχρεωθεί η δημοτική αρχή να προχωρήσει στην πρόσληψη ελάχιστου αριθμού συμβασιούχων με οκτάμηνες συμβάσεις και να προγραμματίσει από το Δεκέμβριο να γίνει πρόσληψη άλλων 13 μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι προσλήψεις αυτές που γίνονται κάτω από την πίεση του Σωματείου των Εργαζομένων αλλά και των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό δεν επαρκούν για να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και να υπάρχουν ικανοποιητικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, (χωρίς να ισχυριζόμαστε ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην λειτουργία του Δήμου και στην εξυπηρέτηση των πολιτών οφείλονται μόνο στην έλλειψη προσωπικού). Η δημοτική αρχή στα δυόμιση χρόνια που βρίσκεται στη διοίκηση του δήμου, δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού στις υπηρεσίες του Δήμου, με αποτέλεσμα πρώτα να απαξιώνονται οι υπηρεσίες, ενώ στη συνέχεια αξιοποιεί τις ελλείψεις προσωπικού, για να φέρει τους ιδιώτες στην λειτουργία του Δήμου. 

Σήμερα η διοίκηση Κατωπόδη επιχειρεί και σχεδιάζει να εκχωρήσει λειτουργίες του Δήμου σε ιδιωτική συνεταιριστική επιχείρηση και επειδή έχει δήθεν ευαισθησία η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. αυτή με την οποία θέλει να συνεργαστεί,  αποτελείται από άτομα ευπαθών ομάδων. Δεν θα φέρουν τον ατομικό ιδιώτη επιχειρηματία / εργολάβο όπως θα έκανε η ακραιφνής νεοφιλελεύθερη δεξιά, αλλά θα φέρουν την ιδιωτική συνεταιριστική επιχείρηση ως πρακτική εφαρμοσμένη πολιτική από μια νεοφιλελεύθερη "αριστερά". Πρόκειται για μια φιλελεύθερη πολιτική την οποία θα ζήλευε και ο προκάτοχος τους Ν. Χαρδαλιάς. Αυτή η εφαρμοζόμενη πολιτική πρακτική της διοίκησης προκάλεσε την αντίδραση για άλλη μια φορά του Σωματείου των Εργαζομένων που κυκλοφόρησε την παρακάτω ανακοίνωση, την οποία αναδημοσιεύουμε. 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δελτίο τύπου


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΧΩΡΗΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ(ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.)

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 18/7/2016 ανάμεσα στο Δ.Σ. του Σωματείου και τον αντιδήμαρχο οικονομικών κύριο Δημήτρη Κόκκαλη μας ενημέρωσε για τις προθέσεις της δημοτικής αρχής, να εκχωρήσει, την καθαριότητα εσωτερικών χώρων του δήμου και των γηπέδων όπως επίσης και τα πολιτιστικά εργαστήρια του δήμου σε ιδιώτες, μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ).

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με αυτές τις μεθοδεύσεις, που φέρνουν ιδιώτες και ανοίγουν τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου. Μεθοδεύσεις που έρχονται να προστεθούν σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον με τεράστιες απώλειες την περίοδο της κρίσης. Με την εφαρμογή των βάρβαρων πολιτικών έχουμε ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. 

Από την άλλη μετά τη ψήφιση του αντιασφαλιστικού φορολιστρικού νομοσχεδίου, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και την εκποίηση του δημόσιου πλούτου, η κυβέρνηση θέλει να δώσει το τελικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Η Δημοτική Αρχή επιλέγει να στηρίξει αυτές τις πολιτικές των ευέλικτων μορφών εργασίας και δεν προσλαμβάνει για τις ανάγκες των συγκεκριμένων υπηρεσιών, μόνιμο προσωπικό ή έστω με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τήρηση της Σ.Σ.Ε. της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Απαιτούμε από την Δημοτική Αρχή να σταματήσει κάθε σκέψη για εκχώρηση λειτουργιών του Δήμου σε ιδιώτες και να πάρει θέση ενάντια σ’ αυτές τις πολιτικές που ευτελίζουν την αξία της εργατικής δύναμης.

Να μην προχωρήσει σε υπογραφή σύμβασης μέσω ΚΟΙΝΣΕΠ.

Διεκδικούμε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την κατάργηση κάθε ελαστικής σχέσης εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κατάργηση των δουλεμπορικών σχέσεων εργασίας που παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να μην εφαρμόσει τις αντεργατικές νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ που γενούν ανεργία, επισφάλεια και φτώχια.

Δηλώνουμε ότι θα αντισταθούμε χρησιμοποιώντας κάθε μορφή πάλης για να μην περάσουνε αυτά τα βάρβαρα και αντεργατικά μέτρα που προωθεί η Δημοτική Αρχή Βύρωνα.

ΤΟ Δ.Σ.
Ιούλιος 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου