Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αναδημοσίευση: «Χρειαζόμαστε 50 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Βύρωνα»

«Χρειαζόμαστε 50 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Δήμο Βύρωνα»


*Γράφει ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος εργαζόμενος στην καθαριότητα και τέως πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Δήμο Βύρωνα.

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο υποβαθμισμένη καθαριότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών στην πόλη μας. Γιατί δυο χρόνια τώρα, η νέα δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να αλλάξει αυτή την εικόνα;

Ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί πάνω από 45% στην καθαριότητα τα τελευταία χρόνια. Δεν γίνεται καθολική αποκομιδή καθημερινά (επτά ημέρες) όλων των απορριμμάτων σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Οι κάδοι δεν πλένονται. Οι οδοκαθαριστές δεν επαρκούν να καθαρίζουν μια πόλη 9.000 στρεμμάτων. Κάδοι δεν υπάρχουν για να τοποθετηθούν παντού, με την πρώτη δυσκολία σταματά η περισυλλογή της ανακύκλωσης, ενώ νέα σημεία με κάδους ανακύκλωσης δεν έχουν δημιουργηθεί. Υπάρχουν μηχανήματα που είτε δεν επισκευάζονται, είτε δεν υπάρχουν εργαζόμενοι να τα λειτουργήσουν (πλυντήριο κάδων, σάρωθρο). Παράλληλα, υπάρχει ανάγκη αγοράς νέων σύγχρονων μηχανημάτων π.χ. μικρά σάρωθρα. Οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της πόλης συνέχουν να πληρώνουν στο Δήμο υπέρογκα δημοτικά τέλη. Πάνα από 4.300.000 ευρώ πληρώνουν το χρόνο (2014-2015). Τα χρήματα αυτά, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα δεν δίνονται στο σύνολό τους για τις ανάγκες της καθαριότητας. Εάν δινόντουσαν, η καθαριότητα στην πόλη θα ήταν πολύ διαφορετική. Οι κυβερνήσεις μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους –πάνω από 55% έχει μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση τα χρόνια των μνημονίων και οι δημοτικές αρχές αντί να διεκδικήσουν μαζί με το λαό να δοθούν τα χρήματα στους Δήμους, χρησιμοποιούν μέρος των χρημάτων των δημοτικών τελών και καλύπτουν ανάγκες άλλων υπηρεσιών.

Η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα, παρά τα όσα έλεγε προεκλογικά, δυο χρόνια στο τιμόνι του Δήμου ευθυγραμμίζεται ουσιαστικά με την πολιτική των μνημονίων, εφαρμόζει και λειτουργεί ως στυλοβάτης των κατευθύνσεων της συγκυβέρνησης, έχει οδηγήσει την υπηρεσία καθαριότητας στο τέλμα.

Η δημοτική αρχή αρνείται μέχρι σήμερα:
  • Να προχωρήσει στην πρόσληψη του αναγκαίου μονίμου προσωπικού στην καθαριότητα (50 εργαζόμενους) –κάτι που επιτρέπει η νομοθεσία- και εφαρμόζει την πολιτική των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων που ανακυκλώνουν την ανεργία (κοινωφελή εργασία, 8μηνίτες). Χρειάστηκε να γίνουν κινητοποιήσεις των εργαζομένων για να υποχρεωθεί να προχωρήσει –έτσι δεσμεύτηκε- τον Ιούλιο σε πρόσληψη 13 μονίμων εργαζομένων στην καθαριότητα, αριθμό που και η ίδια γνωρίζει ότι δεν επαρκεί.
  • Περιορίζεται σε ενέργειες που επιδεινώνουν τα προβλήματα. Σχεδίαζε τους καλοκαιρινούς μήνες τα απορρίμματα από τις γειτονιές της πόλης να περισυλλέγονται μέρα παρά μέρα. Να μην βγαίνουν τα απορριμματοφόρα τις Κυριακές. Τα ογκώδη απορρίμματα και τα υλικά της ανακύκλωσης να μην περισυλλέγονται καθημερινά. Αυτό εάν συμβεί θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την ήδη άσχημη κατάσταση της καθαριότητας στην πόλη και θα εντατικοποιήσει ακόμη περισσότερο την εργασία των εργαζομένων στην καθαριότητα.
Η επανεκκίνηση και ο επανασχεδιασμός που είναι αναγκαία να γίνουν στην υπηρεσία καθαριότητας για να έχουμε μια καθημερινά ανθρώπινη πόλη και οι εργαζόμενοι να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, περνά πρώτα μέσα από 50 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα, και να εργάζονται στο σύνολό τους στην καθαριότητα.

Η δημοτική αρχή αντί να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα της καθαριότητας με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, επιμένει να περάσει το λεγόμενο τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων θέλοντας να στοιχηθεί πίσω από τα σχέδια της Ε. Ένωσης και την πολιτικά αδελφή Περιφέρεια Αττικής. Δεσμεύοντας το Δήμο για τα επόμενα δέκα χρόνια σε ένα σχέδιο το οποίο δεν είναι εφαρμόσιμο για την πόλη, είναι περιβαλλοντολογικά επιζήμιο, θα φορτώσει νέα βάρη στους πολίτες και θα ανοίξει την πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών.

Το Σωματείο των Εργαζομένων χωρίς καμία διάθεση συντεχνιακή και αναγνωρίζοντας το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα που έχει η εργασία τους, έχει επανειλημμένα καταθέσει τις προτάσεις του, για την καθαριότητα στην πόλη.

Η δημοτική αρχή συνεχίζει προκλητικά να τις αγνοεί, συντασσόμενη με τις μνημονιακές πολιτικές, αλλά και με την αλαζονεία που χαρακτηρίζει την κάθε εξουσία.

Πηγή: Εφημερίδα "Επικοινωνία" - Ιούνιος 2016 (τεύχος 19)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου