Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Αναδημοσίευση: Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα για τους παιδικούς σταθμούς

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Ανακοίνωση για τους παιδικούς σταθμούς

Οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει από την επόμενη χρονιά το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» που προβλέπει την χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών για την δωρεάν φιλοξενία παιδιών, θα φέρουν σε δυσμενή θέση τα νέα ζευγάρια και την εργατική οικογένεια.

Η χρηματοδότηση «voucher» δεν θα γίνεται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την λειτουργία των δημόσιων δομών. Κάτι που θα οδηγήσει στην πριμοδότηση των Ιδιωτικών σταθμών. Επιπλέον θα στερήσει από τους Δημοτικούς Π.Σ. σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, η χρηματοδότηση των οποίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό, από την λειτουργία του παραπάνω προγράμματος. Από τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και στους Π.Σ. μόνο τυχαία δεν είναι. Έρχονται να προστεθούν στη γενικότερη πολιτική που θέλει ένα μικρότερο κράτος ακόμη και στις κοινωνικές δομές, τη μείωση των παροχών – υπηρεσιών, την παραπέρα υποβάθμιση την Δ.Π.Σ. και από προσωπικό και από υλικοτεχνική υποδομή. Ταυτόχρονα μεταφέρει κονδύλια στους ιδιωτικούς Π.Σ. Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται η άποψη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνει τη βρώμικη δουλειά, αποτελειώνει ότι δεν πρόλαβαν να εφαρμόσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η ΚΕΔΕ. Όχι απλά δεν λέει κουβέντα αλλά ενισχύει τη λογική της κυβέρνησης. Για την ουσιαστική αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης δε λέει κουβέντα ενισχύοντας έτσι το ρόλο της, που είναι να υπηρετεί πλήρως τα ιδιωτικά επιχειρηματικά συμφέροντα και στις κοινωνικές δομές.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι πέτυχε να εξασφαλίσει 175 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν καλύπτει τις ανάγκες, αφού τα αντίστοιχα χρήματα πέρυσι, 184 εκατομμύρια ευρώ, άφησαν εκτός Π.Σ. 45.000 παιδιά.

Από αυτά, τα 93 εκατομμύρια ευρώ θα προέρχονται από το ΕΣΠΑ και τα 82 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους. Βέβαια δεν λέει η κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα για την παρούσα σχολική χρονιά παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση στην εκτέλεση του καθώς δεν έχουν αποδοθεί τα χρήματα που προέρχονται από εθνικούς πόρους (46,1 εκατομμύρια ευρώ).

Όταν μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ σε ένα βάθος χρόνου ελαχιστοποιείται η κρατική χρηματοδότηση αποτέλεσμα είναι η οικογένεια να καλείται να σηκώσει μεγάλο μέρος του κόστους του Π.Σ.

Η Δ. Αρχή πρέπει να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια σε αυτές τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Πολιτικές που αν εφαρμοσθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αλλοιώσουν τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των Π.Σ. κάτω από το βάρος της υποχρηματοδότησης.
Οι παραπάνω εξελίξεις δεν θα αφήσουν ανέπαφους και τους Π.Σ. στον Δήμο Βύρωνα. Έχοντας υπ’ όψιν τις ανάγκες των νέων ζευγαριών χρειάζονται μέτρα προς άλλη κατεύθυνση έτσι ώστε:

● Να υπάρχει διασφάλιση της δωρεάν εντάξεως όλων των παιδιών καταργώντας τα τροφεία.
● Αύξηση της χρηματοδότησης των κονδυλίων στον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση των δήμων.
Δημοτικοί Παιδικοί σταθμοί χρειάζεται να δημιουργηθούν στις γειτονιές της πόλης εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη, όπως στη Φρυγία στη Ν. Ελβετία και στο κέντρο της πόλης και όχι στο τέρμα του Καρέα (2ος Π.Σ.). Να μεταστεγαστούν Π.Σ. σε κατάλληλα κτήρια που θα πληρούν τις προϋποθέσεις. Οι τοποθετήσεις των βρεφών και νηπίων στους Π.Σ. να γίνονται με κριτήριο την μικρότερη απόσταση από τον τόπο κατοικίας της οικογένειας.
● Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να τηρούνται οι αναλογίες παιδιών-προσωπικού. Χρειάζονται ένας βοηθός μάγειρα, δύο συνοδοί, δύο καθαρίστριες, τρεις παιδαγωγοί, ένας παιδίατρος.
● Να γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις σε όλους τους σταθμούς ώστε να μπορούν να φιλοξενήσουν με ασφάλεια τα βρέφη και τα νήπια.
● Κάλυψη των προβλεπόμενων αναγκών σε παιδαγωγικό υλικό ώστε οι Π.Σ. από Σεπτέμβρη να μπορούν να παρέχουν το προβλεπόμενο παιδαγωγικό έργο.                          
● Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό και κυρίως να πάρει πίσω τις απαράδεκτες εξαγγελίες ως προς την υλοποίηση του προγράμματος.
● Να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και η χρηματοδότηση των Π.Σ. Αποκλειστική διάθεση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την επέκταση και ενίσχυση των δημοσίων δομών και ΟΧΙ χρηματοδότηση των ιδιωτών.
● Να διασφαλίσει ότι θα ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις του απασχολούμενου προσωπικού στις δομές και στο πρόγραμμα και να ξεκινήσει επιτέλους η διαδικασία για τη μονιμοποίησή τους.
● Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τους γονείς να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν να καλυφθεί πλήρως και δωρεάν το δικαίωμα του παιδιού και στην φροντίδα και στην αγωγή.
  
ΙΟΥΛΙΟΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου