Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Αναδημοσίευση: Σε 12 μήνες 17 τρομοκρατικά χτυπήματα με 298 νεκρούς στην Τουρκία

Σε 12 μήνες 17 τρομοκρατικά χτυπήματα με 298 νεκρούς στην Τουρκία



Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, 298 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.000 έχουν τραυματιστεί σε 17 συνολικά τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

Η επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης το βράδυ της 28ης Ιουνίου ήταν η έκτη μεγάλη τρομοκρατική επίθεση το 2016 και η τρίτη κατά αεροδρομίου στην ιστορία της Τουρκίας.

Το 1982, ο μυστικός Στρατός για την Απελευθέρωση της Αρμενίας επιτέθηκε στο αεροδρόμιο «Εσενμπόγκα» της Άγκυρας και σκότωσε εννέα ανθρώπους ενώ τα επονομαζόμενα «Γεράκια για την Ελευθερία» που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), χτύπησαν με όλμους το αεροδρόμιο «Σαμπιχά Γκιοκτσέν» στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο του 2015.


Όμως η επίθεση στο «Ατατούρκ» που έγινε το βράδυ της περασμένης Τρίτης ήταν η πιο αιματηρή και η πρώτη επίθεση αυτοκτονίας σε αεροδρόμιο της Τουρκίας με τελικό απολογισμό 42 νεκρούς και 239 τραυματίες.

Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και 18 ξένοι, κυρίως, από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και την Ουκρανία.


Εθνικό πένθος κηρύχθηκε σήμερα στην Τουρκία ενώ η κυβέρνηση θεωρεί το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος υπεύθυνο για την τελευταία πολύνεκρη επίθεση με τα ΜΜΕ να αναρωτιούνται αφενός για τα μέτρα ασφαλείας του αεροδρομίου στο οποίο διακινούνται πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι ετησίως και αφετέρου για την εθνικότητα των τρομοκρατών καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των Τούρκων που ακολουθούν τους τζιχαντιστές και εντάσσονται στο ISIS, που ίδρυσε το Χαλιφάτο του ισλαμικού κράτους το 2014.


Μάλιστα, το ισλαμικό κράτος ιδρύθηκε στις 28 Ιουνίου του 2014, την ημέρα που δύο χρόνια μετά έγινε και το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ δύο επιλογές για τους δράστες των επιθέσεων είναι εύλογες.

Η μία ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μέλη μιας ειδικής ομάδας που αποστέλλονται απευθείας από τη Ράκα της Συρία, που θεωρείται η πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους.

Η άλλη επιλογή είναι ότι οι επιτιθέμενοι ήταν μέρος του ημιαυτόνομου τουρκικού δικτύου που συνδέεται με ISIS.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας αποκάλυψαν στο αραβικό «Al-Monitor» ότι τουλάχιστον δύο από τους επιτιθέμενους ήταν από χώρες της Κεντρικής Ασίας, πιθανότατα από το Ουζμπεκιστάν.

Φαίνεται πολύ πιθανό, το ισλαμικό κράτος που βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση στη Συρία και το Ιράκ, να μετατοπίσει την δράση του στην Τουρκία για να επανέλθει στο προσκήνιο και τη διεθνή επικαιρότητα.


Για το ισλαμικό κράτος (IS) η Τουρκία είναι «στόχος» επειδή έχει κυβέρνηση, που οι τζιχαντιστές χαρακτηρίζουν αντι-ισλαμική και βρίσκεται πολύ κοντά στους δυτικούς συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία ανάληψη της ευθύνης του πρόσφατου τρομοκρατικού χτυπήματος στην Κωνσταντινούπολη.

Μιλώντας χθες στην Άγκυρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του, παρά το γεγονός ότι αποτελεί στόχος των «πιο βάναυσων τρομοκρατικών ομάδων» θα νικήσει τελικά την τρομοκρατία και τόνισε ότι «οι επιτιθέμενοι δεν ήταν μουσουλμάνοι».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (της γνωστής CIA) Τζον Μπρέναν δήλωσε ότι η επίθεση που σημειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ φέρει την σφραγίδα της «αχρειότητας» του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή: http://insideoutborders.com/ - 30 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου