Αναδημοσίευση από εδώ.
Στην αυστηροποίηση των προστίμων για μη έκδοση αποδείξεων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια τόνωσης των εσόδων. Μάλιστα, οι νέες αυξημένες ποινές σε σχέση με το τι ίσχυε έως τώρα, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 25 Ιουλίου, ώστε από τους ελέγχους που θα γίνουν κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου να προκύψει το μέγιστο δυνατό όφελος για τα κρατικά ταμεία. Την ίδια ώρα, πάντως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη των φορολογούμενων προς το κράτος έφθασαν στα τέλη Ιουνίου στα 89,6 δισ ευρώ, αυξημένα κατά σχεδόν 10 δισ. ευρώ σε σχέση με το περυσινό πρώτο εξάμηνο και κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα τέλη Μαίου του 2016.
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης κατέθεσαν τροπολογία, η οποία προβλέπει πως όταν οι ελεγκτές διαπιστώνουν παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, θα συνεχίσουν μεν να επιβάλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα (στο μισό του αναλογούντως ΦΠΑ), αλλά από εδώ και στο εξής το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από:
• 250 ευρώ για υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και
• 500 ευρώ για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων. Μάλιστα, η τροπολογία προβλέπει ότι τα πρόστιμα:
• Θα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε μια 5ετία.
• Θα τετραπλασιάζονται εάν διαπιστωθεί η ίδια παράβαση και άλλη φορά.
Επί της ουσίας, το οικονομικό επιτελείο έρχεται να διορθώσει μια στρέβλωση. Για παράδειγμα, εάν μια καφετέρια εντοπιζόταν να μην έχει κόψει αποδείξεις στις οποίες αναλογούσε 20 ευρώ ΦΠΑ, τότε το πρόστιμο που θα επέβαλαν οι ελεγκτές θα ήταν 10 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, δεν υπήρχε κίνητρο για τους επιχειρηματίες να δίνουν αποδείξεις.
Πλέον, το πρόστιμο που θα επιβληθεί στην επιχείρηση του παραπάνω παραδείγματος θα είναι 250 ευρώ. Επίσης, αν υποπέσει στην ίδια παράβαση εντός 5ετίας, θα κληθεί να καταβάλει το ποσό των 500 ευρώ και αν τελέσει και πάλι την ίδια παράβαση το ποσό θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.
«Μικρές» αλλά πολλές
Είναι σαφές ότι πλέον οι επιχειρηματίες θα έχουν κίνητρο για την έκδοση αποδείξεων και ιδίως εκείνων που έχουν χαμηλή αξία, αλλά μεγάλη συχνότητα. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η άμεση εφαρμογή των νέων ποινών θα βοηθήσει στην ενίσχυση των εσόδων. Και αυτό γιατί οι έλεγχοι στους καλοκαιρινούς προορισμούς, σε συνδυασμό με τα υψηλότερα πρόστιμα, είτε θα οδηγήσουν τους επιχειρηματίες στο να εκδίδουν περισσότερες αποδείξεις είτε θα κληθούν να καταβάλουν μεγαλύτερα πρόστιμα.
Αύξηση εσόδων
Εν τω μεταξύ, ο κ. Αλεξιάδης παρουσίασε χθες στοιχεία στη Βουλή για την πορεία των εσόδων. Από αυτά προκύπτει πως τα φορολογικά έσοδα ήταν σημαντικά υψηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα:
• Τα συνολικά έσοδα για το διάστημα Ιανουάριος - Ιούνιος 2016 ήταν κατά 954 εκατ. ευρώ ή 4,44% πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.
• Τον Ιούνιο του 2016 τα καθαρά συνολικά έσοδα ανήλθαν σε 3,76 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 950,9 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα έσοδα του Ιουνίου 2015 (2,81 δισ. ευρώ). Το ποσοστό της αύξησης μεταξύ των δύο ετών είναι 33,76% και ξεπερνάει κατά 1,98% τον στόχο του προϋπολογισμού 2016 για τον μήνα Ιούνιο.
• Οι επιστροφές που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 ήταν 180 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού, καταγράφοντας υπέρβαση της τάξεως του 24,3%.
• Τον Ιούνιο του 2016 η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ήταν 327,6 εκατ. ευρώ και κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα των προηγούμενων μηνών. Να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το πρώτο εξάμηνο φέτος, η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ήταν 3,358 δισ. ευρώ έναντι 4,720 δισ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο πέρυσι και 5,583 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2014. Επίσης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αλεξιάδης, η ετήσια μεταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για το 2015 (11 δισ. ευρώ) ήταν μειωμένη κατά 5,53% σε σχέση με την ετήσια μεταβολή του 2014 (11,7 δισ. ευρώ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην καλή πορεία των εσόδων έχουν συμβάλει τα έσοδα από τον ΦΠΑ. Η χρήση του πλαστικού χρήματος που είναι αυξημένη σημαντικά, έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν οι επιχειρηματίες να αποφύγουν την έκδοση απόδειξης. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% τον προηγούμενο μήνα.
ΠΗΓΗ: Καθημερινή 22/7/2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου