Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΓΑΛΛΙΑ: Νέα απεργία στις 5 Ιούλιου

ΠΟΛΙΤΕΣ του ΒΥΡΩΝΑ

ΓΑΛΛΙΑ

Νέα απεργία στις 5 Ιούλιου

ΠΑΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Πρωτοφανής παρουσία της αστυνομίας, οι συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών

Τέσσερεις μήνες συμπλήρωσαν οι εργατικές, κοινωνικές κινητοποιήσεις, οι εντάσεις, οι αντιπαραθέσεις, με την πολιτική της κυβέρνησης και ειδικότερα για το επίμαχο εργασιακό νομοσχέδιο. Η πρωτοφανής παρουσία της αστυνομίας, οι συλλήψεις και προσαγωγές διαδηλωτών, δεν μπόρεσαν να κάμψουν τους Γάλλους διαδηλωτές, που συγκρουστήκαν πολλές φορές με τις δυνάμεις καταστολής. 


Η κυβέρνηση στριμωγμένη από τις κοινωνικές αντιδράσεις, με την νεολαία να παρεμβαίνει από τα κάτω με διάφορες μορφές πάλης, υποχρεώθηκε και πήρε την πρωτοβουλία για την έναρξη διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός Manuel Valls κάλεσε τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους των εργοδοτών για διάλογο, προκειμένου να βρεθεί συναινετική λύση για απεμπλοκή από την κοινωνική κρίση. Οι σοσιαλιστές βουλευτές προωθούν προτάσεις για τροποποιήσεις στο νόμο, σε μια προσπάθεια να ρίξουν γέφυρες με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία, ώστε να την διευκολυνθεί για να σταματήσουν οι αγώνες. Ωστόσο αυτό για να γίνει θα χρειαστεί και η κυβέρνηση να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα των συνδικάτων. 

Σημείο συμβιβασμού ίσως να αποτελέσει η υπαναχώρηση της κυβέρνησης και η αντιδραστική μεταρρύθμιση που φέρνει σκληρά μέτρα φιλελεύθερου τύπου στα εργασιακά, να υιοθετηθεί από την Εθνοσυνέλευση. Αρχικά ο πρωθυπουργός Manuel Valls επιδίωξε να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο, με την διαδικασία του προεδρικού διατάγματος δίχως ψηφοφορία προκαλώντας την αποδοκιμασία των Γάλλων και ιδιαίτερα της νεολαίας. 


Στις 5 Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εξέταση του νομοσχεδίου στην Εθνοσυνέλευση, ενώ τα συνδικάτα κάλεσαν την ίδια ημέρα, για δωδέκατη φορά, τους εργαζομένους σε εθνική κινητοποίηση και διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία. 

Η υπουργός εργασίας Myriam El Khomri σε μια προσπάθεια να εκτονώσει τους αγώνες, παρουσίασε την Τέταρτη 29 Ιουνίου στην κοινοβουλευτική Ομάδα των Σοσιαλιστών τρεις τροπολογίες στο νομοσχέδιο, με τις οποίες θα ενισχυθεί ο ρόλος των επαγγελματικών κλάδων και των κοινωνικών εταίρων στην επεξεργασία των νομικών προτύπων που αφορούν την αγορά εργασίας. 

Το περιεχόμενο των τροπολογιών συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό Μέγαρο, στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Manuel Valls η υπουργός εργασίας Myriam El Khomri και οι κοινωνικοί εταίροι. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συναίνεση, ο Πρόεδρος François Hollande φαίνεται αποφασισμένος να επιβάλλει στο Κοινοβούλιο την υιοθέτηση του νομοσχεδίου, ακόμα κι αν αναγκαστεί να προσφύγει στη διαδικασία του προεδρικού διατάγματος παρά τις αντιδράσεις. 

Τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι αν δεν λάβουν ικανοποίηση στο αίτημα τους για ουσιαστικές αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο, θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και ετοιμάζονται για νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στις 5 Ιουλίου.

30 Ιουνίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου