Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Σωτηρία Βασιλακοπούλου: Μια σύγχρονη ηρωίδα του ΚΚΕ




Αναδημοσίευση από εδώ.

Τη Δευτέρα 28 Ιουλίου 1980, μία ομάδα φοιτητών της ΚΝΕ μοίραζε προκηρύξεις και προπαγανδιστικό υλικό στους εργαζόμενους της κλωστοϋφαντουργίας ΕΤΜΑ στο Βοτανικό, ενάντια στην ανεργία, τις απολύσεις και την ακρίβεια. Την Ελλάδα, που βρισκόταν σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, εξαιτίας των πετρελαϊκών κρίσεων, κυβερνούσε η Νέα Δημοκρατία, με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Ράλλη και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που όδευε ολοταχώς προς την εξουσία.

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, από την κεντρική πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι εργάτες, που είχαν ολοκληρώσει την πρωινή βάρδιάς τους, ενώ ακολουθούσαν οι υπόλοιποι με τα λεωφορεία της επιχείρησης. Η ΚΝίτισα Σωτηρία Βασιλακοπούλου, τριτοετής φοιτήτρια της Παντείου, προσπάθησε να ρίξει προκηρύξεις σ' ένα από τα λεωφορεία της επιχείρησης, που έβγαινε από το προαύλιο του εργοστασίου. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, βρέθηκε κάτω από τις ρόδες του υπ’αριθμόν ΥΜ 1633 πούλμαν, που οδηγούσε ο 27χρονος Μάριος Χαρίτος. Η άτυχη κοπέλα βρήκε ακαριαίο θάνατο, αφού το κεφάλι της κυριολεκτικά πολτοποιήθηκε.

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, το ΚΚΕ εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση, όπου κατήγγειλε «την εργοδοσία για εγκληματική ενέργεια, που προκάλεσε ο εγκάθετος οδηγός της επιχείρησης» και καταλόγιζε ευθύνες στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Ράλλη. Με λίγα λόγια θεωρούσε τον θάνατο της Βασιλακοπούλου δολοφονία, όπως έγραφε το πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη της 29ης Ιουλίου. Από την πλευρά της, η Αστυνομία θεώρησε το περιστατικό τροχαίο δυστύχημα και ανέφερε ότι οφείλεται σε ατυχείς συμπτώσεις. Την ίδια ημέρα, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας και η Εργοστασιακή Επιτροπή κήρυξαν απεργία στο εργοστάσιο της ΕΤΜΑ, η οποία ξεκίνησε στις 10 το βράδυ.

Την επομένη, 29 Ιουνίου, ο εισαγγελέας Γεώργιος Θεοφανόπουλος (ο δικαστικός που δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη την 1η Απριλίου 1985), άσκησε ποινική δίωξη κατά του οδηγού του πούλμαν, Μάριου Χαρίτου, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του ο Υπουργός Προεδρίας, Κωστής Στεφανόπουλος (ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας).

Η κηδεία της άτυχης κοπέλας έγινε στις 30 Ιουλίου στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παρουσία πλήθους κόσμου και της ηγεσίας του ΚΚΕ. Την ίδια ημέρα, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ένας δημοσιογράφος του Ριζοσπάστη έκανε λόγο για καθαρή δολοφονία της Βασιλακοπούλου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αθανάσιος Τσαλδάρης, εξεμάνη και του αντιγύρισε: «Σταματήστε τη λέξη δολοφονία. Εσείς κάθε ημέρα δολοφονείτε στο Αφγανιστάν. Εσείς δολοφονείτε τη δημοκρατία». Να σημειώσουμε ότι εκείνη την περίοδο, η Σοβιετική Ένωση είχε εισβάλλει στο Αφγανιστάν, εξ ου και το μποϊκοτάζ των Αμερικανών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, που βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Από τις 11 έως τις 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι το 6ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, με το σύνθημα «Συντρόφισσα, σε σένα ανήκει η πιο τιμητική θέση». Ο Γιάννης Ρίτσος, τιμώντας τη μνήμη της, εκφώνησε ένα απόσπασμα από τις Γειτονιές του Κόσμου:

Και συ να λείπεις…

Σκέψου η ζωή να τραβάει το δρόμο της,
και συ να λείπεις,

να 'ρχονται οι Άνοιξες με πολλά διάπλατα παράθυρα,
και συ να λείπεις,

να 'ρχονται τα κορίτσια στα παγκάκια του κήπου με χρωματιστά φορέματα,
και συ να λείπεις,

οι νέοι να κολυμπάνε το μεσημέρι,
και συ να λείπεις,

Ένα ανθισμένο δέντρο να σκύβει στο νερό,
πολλές σημαίες ν' ανεμίζουν στα μπαλκόνια,
και συ να λείπεις,

Κι ύστερα ένα κλειδί να στρίβει
η κάμαρα να 'ναι σκοτεινή,
δυο στόματα να φιλιούνται στον ίσκιο,
και συ να λείπεις,

Σκέψου δυο χέρια να σφίγγονται,
και σένανε να σου λείπουν τα χέρια,
δυο κορμιά να παίρνονται,
και συ να κοιμάσαι κάτου απ' το χώμα,
και τα κουμπιά του σακακιού σου ν' αντέχουν πιότερο από σένα
κάτου απ' το χώμα,
κι η σφαίρα η σφηνωμένη στην καρδιά σου να μη λιώνει.

Όταν η καρδιά σου,
που τόσο αγάπησε τον κόσμο,
θα 'χει λιώσει.

Να λείπεις- δεν είναι τίποτα να λείπεις.
Αν έχεις λείψει για ό,τι πρέπει,
θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλα εκείνα που γι' αυτά έχεις λείψει,
θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο...

Στο δικαστικό σκέλος της υπόθεσης, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την 5341/80 απόφασή του (9 Ιανουαρίου 1981) παρέπεμψε τον Χαρίτο στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια. Στις 9 Ιανουαρίου του 1982 το Δ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, που δίκασε την υπόθεση, ανέτρεψε την κατάσταση. Μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και τον παρέπεμψε στο Κακουργιοδικείο, λαμβάνοντας τα εύσημα από τον κομματικό τύπο του ΚΚΕ. Ο συνήγορος του Χαρίτου, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών. Το δικαστήριο δέχθηκε τελικά ότι ο οδηγός του μοιραίου λεωφορείου ενεπλάκη σε τροχαίο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 12 μηνών για ανθρωποκτονία από αμέλεια (15 Ιανουαρίου 1983).

Κάθε χρόνο στις 28 Ιουλίου τα μέλη της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση μνήμης για τη Σωτηρία Βασιλακοπούλου στην πύλη του εργοστασίου της ΕΤΜΑ.

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/ - 27/7/2016

Παραθέτουμε την πρόσφατη ανακοίνωση της ΚΝΕ που καλεί σε εκδήλωση την Πέμπτη 28 Ιούλη

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της

Με αφορμή τη συμπλήρωση 36 χρόνων από τη δολοφονία της φοιτήτριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου και την εκδήλωση που γίνεται στη μνήμη της την Πέμπτη, 28 Ιούλη, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Σωτηρία Βασιλακοπούλου ήταν μέλος της ΚΝΕ και φοιτήτρια της Παντείου. Στις 28 Ιούλη 1980 δολοφονήθηκε την ώρα που μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες και τις εργάτριες της ΕΤΜΑ. Η εργοδοσία είχε δώσει εκείνη τη μέρα εντολή: "Να μην πάρουν οι εργάτες προκηρύξεις του ΚΚΕ. Για κανένα λόγο...". Με αυτές τις εντολές έφυγαν από το εργοστάσιο τα λεωφορεία της εταιρείας, μην υπολογίζοντας τίποτα, ούτε καν την ανθρώπινη ζωή. Ενα τέτοιο λεωφορείο - δολοφόνος έπεσε πάνω στην συντρόφισσα Σωτηρία.

Η αστική δημοκρατία διαχρονικά σταματάει έξω από τις πύλες των εργοστασίων και των μεγάλων επιχειρήσεων. Εκεί αποκαλύπτεται ξεκάθαρα η δικτατορία των μονοπωλίων που στρέφεται μόνιμα ενάντια στους εργαζομένους και στη νεολαία.

Οι απαιτήσεις των εκμεταλλευτών, για να στηρίζουν τα συμφέροντα και την κερδοφορία τους, είναι που θέλουν τους νέους σήμερα να δουλεύουν με μισθούς πείνας, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, περιπλανώμενοι από την ανεργία στην κακοπληρωμένη δουλειά. Ταυτόχρονα, επιδιώκουν στους χώρους δουλειάς να μην κουνιέται φύλλο, να βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία.

Τις απαιτήσεις των εκμεταλλευτών υπηρετεί και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και κάθε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Γι' αυτό προετοιμάζει νέα αντεργατικά μέτρα για το Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει το 3ο μνημόνιο. Γι' αυτό επιδιώκει να ορθώσει εμπόδια στον αγώνα των εργαζομένων για καλύτερη ζωή. Αυτό υπηρετεί και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου που φέρνει νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας.

Οι νέοι και οι νέες έχουμε συμφέρον να παλέψουμε κάτω από τη σημαία των δικών μας αναγκών, για τα σύγχρονα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη ζωή, στη μόρφωση.

Συνεχίζουμε αποφασιστικά, για να δυναμώσει η οργάνωση των νέων σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης, στις λαϊκές γειτονιές, με τη συμμετοχή στην πάλη, στη διαμόρφωση στόχων και αιτημάτων, στις μαζικές διαδικασίες. Για να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Ο οργανωμένος αγώνας μαζί με το εργατικό κίνημα, η ενίσχυση της λαϊκής συμμαχίας ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, είναι η τεράστια δύναμη που μπορεί να σαρώσει το σύστημα της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Κρατάμε ζωντανή τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση την Πέμπτη, 28 Ιούλη, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο του πρώην εργοστασίου της ΕΤΜΑ (Ιερά Οδός και Αγ. Αννης)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου