Μια άλλη ματιά
Με αφορμή τον ΟΜΙΛΟ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αίτηση πτώχευσης του σουπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», δημιουργεί σοκ και ανοίγει μια σειρά από ερωτήματα.
Απασχολεί πάνω από 12.000 εργαζόμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία. Την ίδια στιγμή συνδέεται με πάνω από 2.500 επιχειρήσεις.
Η Carrefour- Μαρινόπουλος είναι από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη εταιρεία στο χώρο των σούπερ-μάρκετ με εκατοντάδες σημεία πώλησης πανελλαδικά, με πάνω από 12.000 εργαζόμενους και με πωλήσεις της τάξης των 2δισ. € ετησίως! Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, για την οικονομική της κατάσταση, μιας και τα τελευταία χρόνια δεν δημοσιεύει τους ισολογισμούς της. Οι δυναμικές κινήσεις του ομίλου στην αγορά, δείχνουν ότι υπήρχε οικονομική δυνατότητα (εξαγορά των Carrefour μετά την αποχώρηση τους από την Ελλάδα, κ.α.)
Τα «επιχειρηματικά ανοίγματα» και της εταιρίας όμως φαίνεται ότι δεν προχώρησαν όπως αυτή περίμενε. Η κρίση, ο ανταγωνισμός και η κακοδιαχείρηση των ιδιοκτητών οδήγησε σε τεράστια κρίση τον όμιλο, με συνολικά χρέη 1,3 δις Ευρώ. Ενώ την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι προμηθευτές του, ο ιδιοκτήτης του ομίλου μεταφέρει την ακίνητη περιουσία του, που κοστολογείται σε εκατομμύρια ευρώ, σε fund στο Κατάρ.
Γίνεται φανερό για άλλη μια φορά ότι οι επιχειρηματίες και οι «εργοδότες» δεν τους ενδιαφέρει τίποτα άλλο από τα κέρδη τους. Απαιτούν την περίοδο της ανάπτυξης να απολαμβάνουν τα εκατομμύρια από τα κέρδη και την περίοδο της κρίσης να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι, αφού οι ίδιοι κηρύσσουν πτώχευση απολύοντας χιλιάδες και χρεώνοντας χιλιάδες προμηθευτές, λειτουργώντας σαν μπαταχτσήδες. Αποδεικνύεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ψέμα ότι τους ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο και θέλουν να προσφέρουν σε αυτό.
Δεν μπορούν ειδικά σε περίοδο κρίσης και δεν τους ενδιαφέρει(αν δεν υπάρχει ανάλογο κέρδος), να λειτουργήσουν ζωτικούς και σημαντικούς κλάδους όπως η διανομή προϊόντων και τροφίμων.
Τα σούπερ μάρκετ αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την διακίνηση τροφίμων στην πόλη. Χρειάζεται εργαζόμενοι, προμηθευτές, καταναλωτές να κάνουμε κοινό αγώνα για να μην κλείσει ο Μαρινόπουλος.
Πρέπει τώρα να γίνει αγώνας ώστε:
- Να ανοίξουν τα λογιστικά βιβλία της εταιρίας, ποια είναι η οικονομική κατάσταση της , που πήγαν τα κέρδη των προηγούμενων χρόνων.
- Να δεσμευτεί η περιουσία των ιδιοκτητών ώστε να αποπληρωθούν εργαζόμενοι, προμηθευτές, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία.
- Να κρατικοποιηθεί η εταιρία χωρίς αποζημίωση στους ιδιοκτήτες και να λειτουργήσει με εργατικό έλεγχο. Με ποιοτικά και φθηνά προϊόντα προς της κοινωνία.
Το παράδειγμα του Μαρινόπουλου δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορούν να διαχειρίζονται τα «κοράκια του κέρδους» την πώληση και την διανομή των τροφίμων. Ανοίγει ξανά οι συζήτηση για το ότι οι ίδιοι οι μικροί παραγωγοί και προμηθευτές πρέπει να δημιουργήσουν τους συνεταιρισμούς τους και τα σουπερ μάρκετ να περάσουν σε κρατική ιδιοκτησία με έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Π. Θ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου