Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Γαλλία: Επιβλήθηκε ο αντεργατικός νόμος... παρακάμπτοντας την ψηφοφορία στην βουλή

Αναδημοσίευση από εδώ.

Ο αντεργατικός νόμος που σαρώνει εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα και ξεσήκωσε την εργατική τάξη της Γαλλίας και τον λαό ενάντιά του, με μαζικές, πολύμηνες κινητοποιήσεις και σκληρές συγκρούσεις με τους κρατικούς μηχανισμούς καταστολής, επιβλήθηκε τελικά χθες από την γαλλική κυβέρνηση, χωρίς ψηφοφορία από την βουλή, με την χρήση του άρθρου 49, παράγραφος 3 του συντάγματος.

Όπως αναφέρει η DW, σύμφωνα με το άρθρο, ο πρωθυπουργός μπορεί να παρακάμψει τη βουλή εφόσον έχει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου και εφόσον δεν υποβληθεί πρόταση μομφής εντός 24 ωρών. Τότε αναγνωρίζεται τελικά ως νόμος του κράτους. Το 24ωρο λήγει το απόγευμα, στις 16.30 τοπική ώρα, και για την ώρα δεν διαφαίνεται πρόταση μομφής στον ορίζοντα.

Το κοινοβούλιο της χώρας ήταν ήδη από χθες μισοάδειο και αύριο κλείνει για τις θερινές διακοπές. Η κυβέρνηση είχε ήδη παρακάμψει τη Βουλή κατά την πρώτη ανάγνωση, προκαλώντας την οργή της αριστεράς, που θεωρούσε απαράδεκτη τη χρήση του συγκεκριμένου άρθρου από «σοσιαλιστική» κυβέρνηση.

Ωστόσο, με δεδομένη τη διάσπαση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, η κυβέρνηση δεν είχε καμία ελπίδα, ή τουλάχιστον φοβήθηκε αυτό το ενδεχόμενο, να περάσει το νόμο με ψηφοφορία. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Μπρούνο Λερού θέλησε να φανεί αισιόδοξος για το μέλλον. «Όταν ο νόμος μπει σε εφαρμογή, οι αμφισβητίες θα σιγήσουν», δήλωσε μέσα στη γενική αδιαφορία όσων ετοιμάζονται για τις διακοπές τους.

Πηγή: toperiodiko.gr - 21 Ιουλίου 2016


Ο νόμος για τα εργασιακά που έφερε θύελλα και οργή στη Γαλλία ψηφίσθηκε οριστικά

Η δεξιά αντιπολίτευση και τα ακροαριστερά κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο
Αναδημοσίευση από εδώ.
Φωτογραφία από τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε όλη τη γαλλική περιφέρεια όταν ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου
Φωτογραφία από τα εκτεταμένα επεισόδια που είχαν ξεσπάσει σε όλη τη γαλλική περιφέρεια όταν ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου
Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στη Γαλλία, το οποίο πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και διαδηλώσεων τους τελευταίους μήνες στην χώρα, θεωρήθηκε σήμερα ως οριστικά εγκεκριμένο, καθώς δεν κατατέθηκε καμία πρόταση μομφής στην Εθνοσυνέλευση εναντίον της κυβέρνησης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Κλοντ Μπαρτολόν. 

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαιρέτισε μέσω Twitter «ένα μεγάλο βήμα για τη μεταρρύθμιση της χώρας μας: περισσότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους, μεγαλύτερες προοπτικές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περισσότερες θέσεις εργασίας». 

Ωστόσο η δεξιά αντιπολίτευση όπως και τα ακροαριστερά κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Συνταγματικό Συμβούλιο όπου θα θέσουν θέμα εγκυρότητας του νόμου. Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προκήρυξαν νέες κινητοποιήσεις την 15η Σεπτεμβρίου. 

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας επικαλέστηκε χθες τις ειδικές εξουσίες που του δίνει το Σύνταγμα της χώρας για να περάσει τον αμφιλεγόμενο νόμο για τις εργασιακές σχέσεις από την Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία. 

Σε μια αίθουσα σχεδόν άδεια από βουλευτές, ο Μπαρτολόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι καμία πρόταση μομφής δεν κατατέθηκε κι ότι το νομοσχέδιο θεωρείται πλέον οριστικά εγκεκριμένο. 

Πηγή: www.lifo.gr - 21 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου