Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Αναδημοσίευση: Η Φυλή ξεσηκώνεται

Η Φυλή ξεσηκώνεται


Σε ξεσηκωμό βρίσκονται οι κάτοικοι της Φυλής. Η αιτία βρίσκεται στις διαρκείς και συνεχιζόμενες επιπτώσεις της λειτουργίας της κεντρικής -και μοναδικής για την Αττική- εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ), για πάνω από 50 χρόνια, που περιλαμβάνει το μεγαλύτερο, ίσως, χώρο ταφής (ΧΥΤΑ) στην Ευρώπη. Σε αυτήν έρχεται να προστεθεί και η διαπίστωση ότι και ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), που προωθεί η περιφέρεια Αττικής και ο αρμόδιος φορέας διαχείρισης (ΕΔΣΝΑ), εξακολουθεί να έχει στο επίκεντρο την ίδια εγκατάσταση, για πολλά χρόνια ακόμη. Μια σειρά από επιλογές το τελευταίο διάστημα τεκμηριώνουν ότι προωθείται και η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων, που αναπτύσσονται στη Φυλή.

Οι κάτοικοι της Φυλής συνειδητοποιούν ότι η ζωή η δική τους και των παιδιών τους δεν είναι ανταλλάξιμη με τα αντισταθμιστικά που τους προσφέρονται, επί δεκαετίες, για να εξασφαλίσουν την ανοχή τους. Όσα κι αν είναι (και είναι ένας πακτωλός εκατομμυρίων). Γιατί ούτε για το περιβάλλον και την υγεία τους χρησιμοποιήθηκαν, ούτε τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής έκαναν καλύτερη. Με τα χρήματα που σπατάλησαν οι αυτοδιοικητικοί όλης της Αττικής και, ιδιαίτερα, των δήμων της περιοχής θα μπορούσε να έχει οικοδομηθεί, εδώ και πολλά χρόνια, ένα από τα πιο προηγμένα συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική. Αντί γι αυτό, συνεχίζεται η προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων με τα αντισταθμιστικά και με ψεύτικες υποσχέσεις για το κλείσιμο της Φυλής, την ώρα που πριμοδοτούνται νέες δραστηριότητες.

Λίγο πριν από την οριστική διαμόρφωση του νέου ΠΕΣΔΑ της Αττικής, οι κάτοικοι της Φυλής απαιτούν να μπει τέλος σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να αλλάξει ο προσανατολισμός του σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην ανάκτηση των υλικών. Φορείς, συλλογικότητες και πολίτες της Φυλής, μαζί και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ, συντονίζουν τη δράση τους, με επίκεντρο το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ. Για το λόγο αυτό, προχωρούν 

σε ανοιχτή συγκέντρωση 
στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων,
την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στις 8 το βράδυ

Η ΠΡΩΣΥΝΑΤ καλεί όλους τους πολίτες και τις συλλογικότητες της Αττικής να εκδηλώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο -και με τη φυσική παρουσία τους- την κινητοποίηση των κατοίκων της Φυλής. Το πρόβλημα της Φυλής είναι πρόβλημα όλης της Αττικής. Το ότι συνεχίζεται η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής, με τις δραματικές επιπτώσεις που τη συνοδεύουν, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη δική μας ανοχή και αμέλεια. Ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δίνουν οι κάτοικοι της Φυλής, για να απαιτήσουμε επανασχεδιασμό του ΠΕΣΔΑ Αττικής, αλλά και τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων, που θα σταματήσουν να «εξάγουν» τα σκουπίδια τους στη Φυλή και σε κάθε μελλοντική «Φυλή».

7/7/2016

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)

Πηγή: http://prosynat.blogspot.gr/ - 7 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου