Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Αναδημοσιεύσεις: Για τις εξελίξεις στην Τουρκία


Για τις εξελίξεις στην Τουρκία

ΚΙΝΗΣΗ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΑΒΕΒΑΙΗ ΕΚΒΑΣΗ

ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΗΠΙΑ» ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ - Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ - ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕΣΩ SKYPE 

Ο στρατός της Τουρκίας προχώρησε σε δήλωση στην οποία αναφέρει ότι έχει αναλάβει την εξουσία της χώρας.

O Ταγίπ Ερντογάν έκανε διάγγελμα, μέσω skype, και ζήτησε από το έθνος να βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Δεν είναι γνωστό από πού έκανε το διάγγελμα ο Ερντογάν. Υποστήριξε πως πρόκειται για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «με την απάντηση που θα δώσει ο λαός, θα δοθεί η δέουσα απάντηση». Είπε πως οι «πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους», προσθέτοντας: «Δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν οι πραξικοπηματίες το στόχο τους».

Παράλληλα, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου TRT διάβασε σε ζωντανή μετάδοση μια ανακοίνωση, εκτελώντας διαταγή, όπως διευκρίνισε εξαρχής, του τουρκικού στρατού. Ο παρουσιαστής ανέφερε πως θα καταρτιστεί νέο Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν. Πρόσθεσε ότι η δημοκρατική τάξη και ο κοσμικός χαρακτήρας του τουρκικού κράτους βρισκόταν υπό απειλή από τη σημερινή κυβέρνηση. Διευκρίνισε ότι την εξουσία στην Τουρκία ανέλαβε ένα «συμβούλιο ειρήνης», το οποίο θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

Εντύπωση προκαλεί η «απαλή» αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε «εξελισσόμενη κατάσταση» τα γεγονότα στην Τουρκία. «Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικά ενημέρωση», συμπλήρωσε ο Πράις.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε εικόνες από άρματα μάχης στην είσοδο του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Ατατούρκ.

Λίγη ώρα πριν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Υποστήριξε, δε, ότι είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα πραξικόπημα, επειδή είναι μια απόπειρα μέρους των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Σημειώνεται πως οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες, για τις λεπτομέρειες των γεγονότων στη γειτονική χώρα.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα. Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Νωρίτερα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters, o οποίος ανέφερε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Από το πρακτορείο ειδήσεων Ντογάν μεταδόθηκε η πληροφορία πως μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων ήταν μπροστά από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων, στην ‘Αγκυρα. Τα τηλεοπτικά κανάλια μεταδίδουν εικόνες στις οποίες φαίνεται η στρατοχωροφυλακή να έχει διακόψει την κίνηση στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, από την Ασιατική προς την Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

ΠΗΓΗ: iskra.gr - Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Κεμαλιστές και Φετουλάχ Γκιουλέν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία


Του Σεϊτ Αλντογάν - Δημοσιογράφος της καθημερινής Τουρκικής εφημερίδας Εβρενσέλ

Οι πληροφορίες που μας έρχονται από την Τουρκία αν και καταιγιστικές είναι συγκεχυμένες.

Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα σμήνος στρατιωτικών αεροπλάνων πραγματοποιούν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Αγκυρα ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πολεμικό ελικόπτερο ανοίγει πυρ στοχεύοντας το κεντρικό κτίριο στο οποίο στεγάζονται οι Τουρκικές μυστικές υπηρεσίες. 

Ταυτόχρονα άρματα μάχης κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγάλες πόλεις με έντονη την παρουσία τους σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα.
Αρχικά στις 9,30 περίπου το βράδυ μαθαίνουμε ότι στρατιωτικά τμήματα κάνουν την εμφάνιση τους σε κεντρικούς δρόμους της Κωνσταντινούπολης απαγορεύοντας την κυκλοφορία σε πολίτες
Αν και η κατάσταση αυτή την στιγμή είναι εντελώς ρευστή ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ με μήνυμα του προσπαθεί να υποβαθμίσει τα όσα συμβαίνουν συστήνοντας ψυχραιμία στον Τουρκικό λαό: Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια αντίσταση στην νόμιμη κυβέρνηση, δηλώνει, για να συμπληρώσει ότι «κάποιοι προερχόμενοι από το στράτευμα κάνουν παράνομη πράξη».
«Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι προσπάθεια πραξικοπήματος» υπογραμμίζει στην δήλωση του και σε μια προσπάθεια να παρουσιάσει ότι η κυβέρνησή του ελέγχει την κατάσταση στην δήλωση του τονίζει: «Αυτοί που τόλμησαν να κάνουν αυτή την τρέλα, θα τιμωρηθούν παραδειγματικά. Ποιοι είναι και για ποιο σκοπό προχώρησαν σ’ αυτή την ενέργεια θα το μάθουμε σύντομα».

πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μια σύμπραξη Κεμαλικών με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.
Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος είναι ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν ενώ στο παρελθόν υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής του. Αν και διατέλεσε πρώην ιμάμης, σήμερα είναι ένας πάμπλουτος μεγαλοεπιχειρηματίες που ζει στην Αμερική απ’ όπου και βάζει σε εφαρμογή τα επιχειρηματικά και πολιτικά του σχέδια.

Υ.Γ  Το πόσο αμφιταλαντευόμενο είναι το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σ’ αυτούς που ξεκίνησαν το κίνημα και στις δυνάμεις που εξακολουθούν να μένουν πιστές στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τον Τουρκικό λαό και να επανέλθει ξανά με μήνυμα του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

Αυτή την στιγμή είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση για το που θα καταλήξει η απόπειρα πραξικοπήματος. Η νύχτα θα είναι μεγάλη και για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη θα επανέλθουμε.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός συστήνει στον κόσμο να παραμείνει ήρεμος κάνοντας λόγο ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να διακόψει την πορεία της δημοκρατίας μας».

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος που αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται μια σύμπραξη Κεμαλικών με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Να θυμίσουμε ότι ο τελευταίος είναι ορκισμένος εχθρός του Ερντογάν ενώ στο παρελθόν υπήρξε πνευματικός καθοδηγητής του. Αν και διατέλεσε πρώην ιμάμης, σήμερα είναι ένας πάμπλουτος μεγαλοεπιχειρηματίες που ζει στην Αμερική απ’ όπου και βάζει σε εφαρμογή τα επιχειρηματικά και πολιτικά του σχέδια.


Υ.Γ  Το πόσο αμφιταλαντευόμενο είναι το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης ανάμεσα σ’ αυτούς που ξεκίνησαν το κίνημα και στις δυνάμεις που εξακολουθούν να μένουν πιστές στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα προς τον Τουρκικό λαό και να επανέλθει ξανά με μήνυμα του μέσω του κινητού του τηλεφώνου.


Αυτή την στιγμή είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση για το που θα καταλήξει η απόπειρα πραξικοπήματος. Η νύχτα θα είναι μεγάλη και για οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη θα επανέλθουμε

ΠΗΓΗ:  ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ, Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016 



Απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Συγκρούσεις για τον έλεγχο Κων/πολης και Άγκυρας

Με το διάγγελμα ενός μάλλον σαστισμένου Ερντογάν από την VIP αίθουσα του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης φαίνεται πως φτάνει στο τέλος της η πρώτη τουλάχιστον πράξη της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε στην Τουρκία το βράδυ της Παρασκευής.

Μετά τις πρώτες επιτυχίες των πραξικοπηματιών με την κατάληψη κομβικής σημασίας κτηρίων και τοποθεσιών σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι στρατιωτικοί χάνουν πλέον έδαφος, κάτω και από το βάρος της θεαματικής κινητοποίησης χιλιάδων πολιτών. Υπό το φως της μέρας και των εξελίξεων που θα λάβουν χώρα στο μεσοδιάστημα θα υπάρχει πλέον σαφέστερη εικόνα για τα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής.

Ακολουθεί η κάλυψη των εξελίξεων όπως τις παρακολούθησε από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η «Παντιέρα»:
Σε εξέλιξη βρίσκεται απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα έχει κηρυχθεί στρατιωτικός νόμος σε όλη την τουρκική επικράτεια. Ο στρατός έχει καταλάβει την κρατική τηλεόραση, μέσω τις οποίας ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των αεροδρομίων της χώρας.
Ο στρατός υπόσχεται «νέο Σύνταγμα» για τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι η δημοκρατία και το κοσμικό κράτος δικαίου είχαν υπονομευτεί από το καθεστώς Ερντογάν.
Μιλώντας μέσω skype σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται σε διακοπές, κάλεσε τον λαό να συγκεντρωθεί στις πλατείες των πόλεων και στα αεροδρόμια για να δείξουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνησή του.

Υπάρχουν πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στο γενικό επιτελείο του στρατού στην Άγκυρα ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για χαμηλές πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την τουρκική πρωτεύουσα. Ο στρατός φέρεται να έχει αποκλείσει τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Παράλληλα έχουν κλείσει τα social media, facebook, twitter και youtube.
Πληροφορίες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά πολιτικό Άσυλο στη Γερμανία, καθώς δεν έγινε δεκτό αίτημα για μετάβαση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους στην Κωνσταντινούπολη. Υπό κράτηση φέρεται να βρίσκεται ο επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την πλευρά του ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, μιλώντας επίσης μέσω skype, ζήτησε από τους στρατηγούς να επιστρέψουν στους στρατώνες τους, ενώ κάλεσε τον λαό να κινητοποιηθεί και να βγει στους δρόμους για να αποτρέψει το πραξικόπημα. Πληροφορίες θέλουν μεγάλο πλήθος να έχει συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, απωθώντας τον στρατό που είχε καταλάβει τον καίριας σημασίας συγκοινωνιακό κόμβο της οικονομικής πρωτεύουσας της γειτονικές χώρας. Η πλευρά των στρατιωτικών πάντως υποστηρίζει ότι οι συγκεντρωμένοι αποτελούν υποστηρικτές των πραξικοπηματιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Άγκυρας, η οποία φέρεται να είχε ως επίκεντρο τα γραφεία τηλεοπτικού σταθμού. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών μπροστά στο κτήριο των μυστικών υπηρεσιών, στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται αυτόπτες μάρτυρες, άρματα μάχης περικύκλωσαν το κτήριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα και άνοιξαν πυρ. Πληροφορίες από τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ουρές στα ΑΤΜ στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

Γύρω στη 01:30 το πρωί συγκρούσεις ξέσπασαν στη γέφυρα του Βοσπόρου, στην Κωνσταντινούπολη. Διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον αποκλεισμό της στρατηγικής σημασίας γέφυρας που κόβει στα δύο την πόλη με τον στρατό να ανοίγει πυρ «στο ψαχνό».
Στις 02:00 διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι συνελήφθη ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών. Το γαλλικό πρακτορείο κάνει λόγο για 17 νεκρούς αστυνομικούς στο πλαίσιο της απόπειρας πραξικοπήματος.
02:20:  Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή» μεταδίδει ότι ο επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος είναι ο συνταγματάρχηςς Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν λίγο καιρό από το στράτευμα.
03:30: Στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν, εισβολή πραξικοπηματιών στον σταθμό CNN TURK.
04:30: Διάγγελμα Ερντογάν, αποδίδει την απόπειρα πραξικοπήματος στο «παράλληλο κράτος» του Φετουλάχ Γκιουλέν. Αποχώρησαν οι στρατιωτικοί από το CNN TURK.

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να αποφευχθεί η αιματοχυσία» στην Τουρκία και ότι «τα οποία ζητήματα (έχουν προκύψει) πρέπει να διευθετηθούν εντός του συνταγματικού πλαισίου».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ελπίδα του για σταθερότητα, ειρήνη και »συνέχεια» στην Τουρκία. Δύο περίπου ώρες αργότερα ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «όλες οι πλευρές στην Τουρκία πρέπει να υποστηρίξουν την δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας, να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε μορφής συγκρούσεις και αιματοχυσία».
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών στην Τουρκία». Μήνυμα στήριξης προς την κυβέρνηση Ερντογάν απηύθυνε, αργά το βράδυ, και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
ΠΗΓΗ: παντιέρα 16 Ιουλίου 2016 



Πραξικόπημα στην Τουρκία: Ανακτά τον έλεγχο ο Ερντογάν
Ραγδαίες εξελίξεις σημειώθηκαν από αργά το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία καθώς o τουρκικός στρατός ανακοίνωσε πως κατέλαβε την εξουσία για να αποκαταστήσει την δημοκρατική τάξη. «Η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα», αναφερόταν σε ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες υποστηριζαν θα ανοίξουν το δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε λίγο μετά τις 00:30 στον αέρα τηλεοπτικού δικτύου, μέσω κινητού τηλεφώνου, πιθανότατα από περιοχή στη νοτιοδυτική Τουρκία κοντά στην Αλικαρνασσό.. Έκανε λόγο για «απόπειρα μιας μειοψηφίας των ενόπλων δυνάμεων» κάλεσε το λαό να βγει στους δρόμους. «Οι πραξικοπηματίες θα πληρώσουν πολύ ακριβά την πράξη τους στα δικαστήρια... δεν πιστεύω ότι θα πετύχουν το στόχο τους», προσέθεσε. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Ερντογάν κατέθεσε αίτημα για άσυλο στη Γερμανία το οποίο όμως απορρίφθηκε σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

Επιστροφή Ερντογάν


Η Τουρκία βρέθηκε για αρκετές ώρες στα πρόθυρα της εμφύλιας σύρραξης καθώς ουδείς μπορούσε με ασφάλεια να προβλέψει πως θα εξελιχθεί η μάχη για την εξουσία. Ο κ. Ερντογάν προσγειώθηκε τελικά στην Κωνσταντινούπολη και έγινε δεκτός ως ήρωας από χιλιάδες υποστηρικτές του. Σε διάγγελμα που έδωσε μετά τις 04:00 ώρα Ελλάδος μίλησε για προδοσία και είπε ότι όσοι διοργάνωσαν το πραξικόπημα ή συμμετείχαν σε αυτό θα πληρώσουν «βαρύ τίμημα». Συγκεκριμένα ανέφερε μεταξύ άλλων: «Υπήρξε μια κινητικότητα μετά το μεσημέρι μέσα στις ένοπλες δυνάμεις. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Υπήρξε μια προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας. Είχαν καταφέρει μετά από μια προσπάθεια 40 ετών να βρίσκονται στις δομές του κράτους και των ενόπλων δυνάμεων. Είναι προδοσία εναντίον του κράτους και θα πληρώσουν βαριά το τίμημα».
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έλαβαν αποστάσεις από τους πραξικοπηματίες ενώ η πλευρά Ερντογάν έδειχνε από νωρίς ως αυτουργό του πραξικοπήματος τον Γκιουλέν. Πολίτες, ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο Ερντογάν βγήκαν στους δρόμους ενώ και οι ιμάμηδες καλούσαν τους πιστούς να αψηφίσουν την απαγόρευση κυκλοφορίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, ο τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στην Αλικαρνασσό (Μποντρούμ) την ώρα εκδήλωσης του πραξικοπήματος. Ο ίδιος φέρεται να ζήτησε άσυλο στη Γερμανία κάτι που το Βερολίνο αρνήθηκε ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες τον φέρουν να ζητά άλλοτε άσυλο στο Λονδίνο και άλλοτε να βρίσκεται σε πτήση για τη Ρώμη.
Λίγο μετά τις 02:00 ώρα Ελλάδος, τα μηνύματα από Ουάσιγκτον και Βερολίνο, αλλά και ένας συνδυασμός πληροφοριών για συλλήψεις πραξικοπηματιών και αποχώρηση των στρατευμάτων από του δρόμους, έδειξαν ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ του Ερντογάν. Ο Λευκός Οίκος έστειλε μήνυμα στήριξης της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης ενώ το Βερολίνο υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού της δημοκρατικής τάξης.

Τουλάχιστον 60 νεκροί, εκατοντάδες συλλήψεις
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιώτες και η οποία φαινόταν σήμερα το πρωί να έχει κατασταλεί, δήλωσε τούρκος αξιωματουχος.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν σε όλη τη χώρα πάνω από 700 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία είναι στρατιωτικοί, σε σχέση με την απόπειρα αυτή, υπογράμμισε εξάλλου ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Κινητοποίηση στην Αθήνα
Η κατάσταση στην Τουρκία παρακολουθούνταν από απόσταση και με ψυχραιμία στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε από νωρίς από την ΕΥΠ για τα τεκταινόμενα σε Κωνσταντινούπολη και Αγκυρα και βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελο Αποστολάκη. Οι επιτελείς του Πενταγώνου επέστρεψαν από τις 10.30 το βράδυ στη θέση τους.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΕΥΠ και σχετικής οδηγίας του Πρωθυπουργού.  Ακολούθησε και απευθείας επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τους Κ. Μητσοτάκη και Δημ. Κουτσούμπα. Στην Αθήνα επέστρεψε εσπευσμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 16.07.2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου