Κινητοποιήσεις και ψηφοφορία
ΑΠΟΨΗ› Εδώ Παρίσι
της Ήρας Φελουκατζή
Η αντιπαράθεση της κυβέρνησης και των συνδικάτων συνεχίζεται, ενώ οι απεργίες έχουν σταματήσει και η συμμετοχή στις διαδηλώσεις έχει μειωθεί. Νέες εθνικές κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης οργάνωσαν για ενδέκατη ημέρα τα εργατικά συνδικάτα, σε μια ύστατη προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση ώστε να επιτύχουν τροποποιήσεις και αλλαγές σε επίμαχα μέτρα, όταν το νομοσχέδιο επανέλθει στην Εθνοσυνέλευση για τελική εξέταση και ψηφοφορία. Η χθεσινή ημέρα κινητοποίησης έγινε ενώ στην Γερουσία ψηφίζονταν το επίμαχο νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε κατάλληλα η δεξιά πλειοψηφία, δίνοντας του μια πιο φιλελεύθερη μορφή από αυτήν που διαμορφώθηκε από τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Η Γερουσία υιοθέτησε το εργασιακό νομοσχέδιο με 185 ψήφους υπέρ έναντι 156 κατά.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι τελική μορφή του κειμένου θα αποκατασταθεί σε δεύτερη ανάγνωση τον Ιούλιο στην Εθνοσυνέλευση. Σήμερα και αύριο ο Manuel Valls θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες των κυριότερων συνδικάτων των εργαζομένων και των εργοδοτών. Προσδιόρισε ότι σε αυτές τις διαβουλεύσεις θα γίνει εξέταση του κειμένου που ψηφίστηκε στη γερουσία και της συνέχειας της διαδικασίας προκειμένου να υιοθετηθεί το νομοσχέδιο στην εθνοσυνέλευση, χωρίς να ανοίξουν νέες διαπραγματεύσεις.
Στο δρόμο κατέβηκαν και πάλι χθες χιλιάδες διαδηλωτές για να αντιπαρατεθούν στην υιοθέτηση του επίμαχου νόμου. Στην Μασσαλία, στην Λυόν, στην Τουλούζη, στην Ρέν και σε άλλες πόλεις έγιναν διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις με εμπλοκή στη λειτουργία επιχειρήσεων και σε αυτοκινητόδρομους.
Στο Παρίσι τα 7 Συνδικάτα των εργαζομένων και της νεολαίας, πραγματοποίησαν μικρή διαδήλωση από την πλατεία της Βαστίλλης ως την Place d'Italie. Σε όλη τη Γαλλία στις διαδηλώσεις συμμετείχαν 64.000 για την αστυνομία και 200.000 για τα Συνδικάτα. Στην παρισινή διαδήλωση συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές για την αστυνομία, 55.000 άτομα για τα Συνδικάτα. Τα συνδικάτα οργανώνουν νέα ημέρα κινητοποιήσεως στις 5 Ιουλίου.
Μετά από την προηγούμενη διαδήλωση που τελούσε υπό αυστηρή αστυνόμευση για να αποφευχθούν επεισόδια, τα συνδικάτα πρότειναν μικρή πορεία στο κέντρο του Παρισιού και έλαβαν άμεσα την έγκριση των αρχών. Εξαιρετικά μέτρα ασφάλειας είχαν ληφθεί σε όλη τη διάρκεια της διαδήλωσης. Κινητοποιήθηκαν 2.500 αστυνομικοί και χωροφύλακες, που έκαναν συστηματικούς ελέγχους, ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση στη συγκέντρωση υπόπτων για πρόκληση συγκρούσεων και βανδαλισμών. Πραγματοποιήθηκαν 81 συλλήψεις.
Τα συνδικάτα είχαν οργανώσει χθες «ψηφοφορία των πολιτών» ένα είδος δημοψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε στο χώρο εργασίας, σε 15.000 γραφεία και που διατύπωνε το ερώτημα «είστε υπέρ ή κατά του εργασιακού νόμου»; Ποσοστό 92% από τα 800.000 τουλάχιστον άτομα που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα ψήφισαν υπέρ της απόσυρσης της επίμαχης μεταρρύθμισης. Εκπρόσωποι των Συνδικάτων συγκέντρωσαν όλα τα ψηφοδέλτια σε κασόνια, τα μετέφεραν ως τα Ηλύσια, τα ξεφόρτωσαν στην είσοδο του Μεγάρου και ζήτησαν απόδειξη παραλαβής από την γραμματεία του Προέδρου Ηollande.
Το νομοσχέδιο οδεύει τώρα προς την Εθνοσυνέλευση, μέσα σε κλίμα έντασης και απόρριψης της μεταρρύθμισης από την κοινή γνώμη. Πάνω από εφτά στους δέκα Γάλλους αντιτίθενται σε ενδεχόμενη προσφυγή του πρωθυπουργού σε προεδρικό διάταγμα προκειμένου να επιβάλει την εφαρμογή του εργασιακού νόμου. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Odoxa για την εφημερίδα Le Parisien και το ραδιόφωνο France Info, 73% των ερωτηθέντων Γάλλων δηλώνουν ότι θά τους σοκάρει μια νέα χρησιμοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 49-3 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό επιτρέπει σε κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία να περάσει έναν νόμο στην Εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία, εκτός αν καταψηφιστεί με πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.
ΠΗΓΗ: www.ira-feloukatzi.com - 29 Ιουνίου 2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου