Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Απόπειρα πραξικοπήματος και Ανατροπή στην Τουρκία

Αναδημοσίευση από εδώ.


Η απόπειρα πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στη γειτονική Τουρκία στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, φαίνεται πως από το πρωί του Σαββάτου έχει κατασταλεί.

Κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή και όπως αναφέρει και η Εισαγγελία της Άγκυρας, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί κατά πολύ.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι τραυματίες υπολογίζονται περίπου στους 150 ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της Le Monde μαχητικά κατέρριψαν ελικόπτερο που χρησιμοποιούσαν οι πραξικοπηματίες πάνω από την Αγκυρα.

Μέχρι το πρωί του Σαββάτου όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί και πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύτηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολή του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά. Κατά το πρακτορείο, ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος είχε αποπεμφθεί από τη θέση του πριν από λίγο καιρό φαίνεται κατ’ αρχάς να είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος.

Γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα ενημερώθηκε ο Ομπάμα για το πραξικόπημα στην Τουρκία. «Η ομάδα εθνικής ασφαλείας του προέδρου (Μπαράκ Ομπάμα) τον ενημέρωσε για την εξελισσόμενη κατάσταση στην Τουρκία», δήλωσε ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επέστρεψε λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου το αεροσκάφος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού προηγουμένως ο Τούρκος πρόεδρος φερόταν να «ταξιδεύει» από τη Γερμανία μέχρι την Τεχεράνη - με ενδιάμεση στάση στη Ρώμη - ζητώντας άσυλο.

Την ίδια ώρα πληροφορίες στα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Γερμανοί απέρριψαν το αίτημα του Ερντογάν για άσυλο. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ, μιλώντας στο δίκτυο CNN λίγο μετά την επιστροφή του Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης και το πραξικόπημα απέτυχε.

Κατά το Associated Press, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Ισμαήλ Καχραμάν, κανένας άνθρωπος δεν έχασε τη ζωή του στις επιθέσεις εναντίον του κτιρίου κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. «Όλα τα μέλη της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είναι ασφαλή και μόνο αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν το κτίριο βομβαρδίστηκε», είπε ο Καχραμάν.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι οι πραξικοπηματίες θα πάρουν αυτό που τους αξίζει και ότι καμία δύναμη δεν είναι πάνω από τη θέληση του λαού: «Το μεσημέρι, σημείωσε ο Ερντογάν, μάθαμε ότι υπήρξε κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις. Ακολούθησε προσπάθεια παρέμβασης στην ενότητα του κράτους μας. Η ομάδα του παράλληλου κράτους προσπάθησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας. Ήταν κρυμμένοι για σαράντα χρόνια. Διέπραξαν προδοσία και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Έχουμε την ψήφο του λαού. Η κίνηση ήταν χάρη του Θεού γιατί θα γίνει αιτία να ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αποκάλυψε ότι οι πραξικοπηματίες βομβάρδισαν το σημείο όπου βρισκόταν νωρίτερα στη Μαρμαρίδα. Επιβεβαίωσε πως οι στασιαστές χτύπησαν τη Βουλή, το γραφείο του πρωθυπουργού και τις μυστικές υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι πραξικοπηματίες λαμβάνουν εντολές από τον Γκιουλέν και έκανε έκκληση στους στρατιώτες να παραδώσουν τα όπλα, αλλιώς όλοι θα αντιμετωπιστούν όπως οι τρομοκρατικές οργανώσεις. 

«Η σημαία είναι η τιμή μου, η πατρίδα μου είναι η τιμή μου και για αυτό ήρθα εδώ να πεθάνω. Είμαι έτοιμος να δώσω και τη ζωή μου» είπε τελειώνοντας την ομιλία του.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε ότι ελπίζει πως θα υπάρξει ειρήνη, σταθερότητα και πολιτική συνέχεια στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε να αποφευχθεί η αιματοχυσία στην Τουρκία και τα όποια πολιτικά ζητήματα υπάρχουν να διευθετηθούν εντός του πλαισίου του Συντάγματος της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους Γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.

Στην Αθήνα, γύρω στη μία πρωινή του Σαββάτου πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, για τις εξελίξεις στην Τουρκία.

Όπως ανέφερε στο BBC ο επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σχέσεων του Bahcesehir University στην Κωνσταντινούπολη, οι λόγοι που φαίνεται να απέτυχε το πραξικόπημα είναι ο σχετικά μικρός αριθμός στρατιωτών που μετείχε στην απόπειρα, το γεγονός ότι το καταδίκασαν υψηλόβαθμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η παρουσία του κόσμου στους δρόμους που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα Ερντογάν: «Καλώ τον τουρκικό να λαό να συγκεντρωθεί στις δημόσιες πλατείες και στα αεροδρόμια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη του λαού».

Το γεγονός και η εξέλιξή του χρήζει ουσιαστικής μελέτης και παρακολούθησης. Με δεδομένο πως τόσο το πραξικόπημα των δοκιμασμένων στρατιωτικών όσο και η πολιτική της αυτοκρατορικής διακυβέρνησης Ερντογάν οδήγησαν και οδηγούν, με διαφορετικά μέσα και μορφή, στην περαιτέρω περικοπή των δημοκρατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των λαών της Τουρκίας. Της χώρας που διασταυρώνονται με οξυμένο τρόπο οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και αντιφάσεις του σύγχρονου πολυπολικού κόσμου της αγοράς.

Πηγή: http://kommon.gr/ - 16 Ιουλίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου