Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ματιές στο κοσμο: Δολοφονήθηκαν 18 διαδηλωτές στη Μιανμάρ

 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας σε διαδηλώσεις

 

Στη μακρινή Μιανμάρ διαδηλωτές εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος, που έχει επιβληθεί από την 1η Φλεβάρη, διασχίζουν ποταμό για να βρεθούν στο σημείο συγκέντρωσης καθώς οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί έχουν κλείσει τα λιμάνια κι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους για να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις. 


καθώς οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί έχουν κλείσει τα λιμάνια κι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους για να αποτρέψουν τις συγκεντρώσεις. Μόνο χθες δολοφονήθηκαν 18 διαδηλωτές.

Και όμως τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τους λαούς όταν παλεύουν για το δίκιο τους,  για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

 

Η Μιανμά (ή Βιρμανία ή Μπούρμα) είναι μία μεγάλη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 676.578 τ.χλμ. και πληθυσμό 55.294.979 κατοίκους, σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση για το 2021. Συνορεύει με την Κίνα προς βορρά, το Λάος στα ανατολικά, την Ταϊλάνδη στα νοτιοανατολικά, το Μπανγκλαντές δυτικά και την Ινδία

Κυβερνάται από ένα βάναυσο στρατιωτικό καθεστώς. Από το 1992 ως το 2011 επικεφαλής του δικτατορικού καθεστώτος ήταν ο στρατηγός Ταν Σουέ, αρχηγός του «Κρατικού Συμβουλίου Ειρήνης και Ανάπτυξης», όπως ονομαζόταν η κυβέρνηση της χώρας.

Οι πρώτες εκλογές έπειτα από 20 χρόνια διεξήχθησαν στις 7 Νοεμβρίου 2010, η χούντα παρέδωσε την εξουσία σε πολιτική κυβέρνηση το Μάρτιο του 2011. Πρόεδρος ορκίστηκε ο Θέιν Σέιν.

. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 2015 σηματοδότησαν μια νέα εποχή για τη χώρα, έπειτα από τη νίκη της αντιπολίτευσης. Οι εκλογές του 2020 έγιναν στις 8 Νοεμβρίου και είχαν ως αποτέλεσμα τη νίκη της Εθνικής Δημοκρατικής Ένωσης της Αούνγκ Σαν Σου Κι, η οποία ανατράπηκε από το στρατό σε πραξικόπημα την 1η Φεβρουαρίου 2021 και συνελήφθη. Τα αποτελέσματα των εκλογών ακυρώθηκαν από το στρατό

Οι δυνάμεις ασφαλείας του στρατιωτικού καθεστώτος στη Μιανμάρ άνοιξαν  πυρ σε διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος στη χώρα, σκοτώνοντας 9 ανθρώπους, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την έκκληση γειτονικών χωρών για αυτοσυγκράτηση και την πρότασή τους να βοηθήσουν τη χώρα για την επίλυση της κρίσης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσέφυγαν στη χρήση πραγματικών σφαιρών χωρίς πολλές προειδοποιήσεις σε μερικές πόλεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, καθώς η χούντα παρουσιάζεται πιο αποφασισμένη από ποτέ να καταστείλει τις διαμαρτυρίες κατά του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου με το οποίο εκδιώχθηκε από την εξουσία η εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.

"Προχώρησαν προς το μέρος μας και έριξαν δακρυγόνα, προχώρησαν ξανά και έριξαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης", δήλωσε ο Σι Του Μάουνγκ, ένας επικεφαλής των διαμαρτυριών στην κεντρική πόλη Μινγκγιάν.

"Μετά δεν έστρεψαν εναντίον μας τις αντλίες νερού, δεν προειδοποίησαν να διαλυθούμε, απλά πυροβολούσαν με τα όπλα τους", πρόσθεσε.

Ένα έφηβο αγόρι έχασε τη ζωή του στην Μινγκγιάν, αλλά ο βαρύτερος απολογισμός ήταν σε μια άλλη κεντρική πόλη, την Μόνγιουα, όπου 5 άνθρωποι --τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα-- σκοτώθηκαν, δήλωσε ο Κο Τιτ Σαρ, εκδότης της Monywa Gazette.

"Επιβεβαιώσαμε από μέλη των οικογενειών και γιατρούς ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν", πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

"Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, κάποιοι εξακολουθούν να μην έχουν τις αισθήσεις τους", σημείωσε.

Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Μανταλάι, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, και άλλος ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, την Ρανγκούν, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα εκεί.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, με το οποίο δόθηκε τέλος στα διστακτικά βήματα της Μιανμάρ προς μια δημοκρατική διακυβέρνηση, πυροδοτώντας διαμαρτυρίες σε όλη τη χώρα και διεθνή απογοήτευση. Σε όλες τις διαδηλώσεις δολοφονήθηκαν 18 διαδηλωτές.

 

"Η χώρα είναι σαν την Πλατεία Τιενανμέν στις περισσότερες μεγάλες πόλεις της", σημειώνει ο αρχιεπίσκοπος της Ρανγκούν, καρδινάλιος Τσαρλς Μάουνγκ Μπο, σε μήνυμά του στο Twitter, αναφερόμενος στις μαζικές διαμαρτυρίες υπό την ηγεσία των φοιτητών στο Πεκίνο το 1989.

Διαδηλώσεις γίνονταν επίσης στην πολιτεία Τσιν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην πολιτεία Κατσίν, στο βόρειο, στην Σαν, στο βορειοανατολικό, στην κεντρική περιοχή Σαγκάινγκ και στον νότο, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και κατοίκους.

"Ο στόχος μας είναι να δείξουμε ότι κανένας σε αυτήν τη χώρα δεν θέλει δικτατορία", δήλωσε στο Reuters ο Σαλάι Λίαν, ένας ακτιβιστής στην πολιτεία Τσιν.

Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν επίσης περίπου 300 διαδηλωτές κατά τη διάλυση των διαδηλώσεων στην Ρανγκούν, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Myanmar Now. Ένας ακτιβιστής δήλωσε ότι επικεφαλής των διαμαρτυριών βρίσκονται μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν.

Ο ΟΗΕ καταδίκασε  τη «δυσανάλογη και απαράδεκτη» χρήση βίας από τον στρατό.

Η βία αυτή έρχεται μια ημέρα μετά την έκκληση για αυτοσυγκράτηση που απηύθυναν οι υπουργοί Εξωτερικών γειτονικών κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι ωστόσο δεν κατάφεραν να ενώσουν τις φωνές τους σε ένα αίτημα προς τον στρατό της Μιανμάρ να αφήσει ελεύθερη την ηγέτιδα της ανατραπείσας κυβέρνησης της χώρας Σου Τσι και να αποκαταστήσει τη δημοκρατία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Μιανμάρ μετέδωσαν ότι ο διορισμένος από τον στρατό υπουργός Εξωτερικών της χώρας Βούνα Μάουνγκ Λούιν μετείχε στην σύνοδο της ASEAN κατά την οποία "έγινε ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα", και "ενημέρωσε την σύνοδο για εκλογικές παρατυπίες" στις εκλογές του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα.

Το κόμμα της Σου Τσι εξασφάλισε την νίκη των εκλογών το Νοέμβριο του 2020 και μια δεύτερη πενταετή θητεία στην εξουσία, κερδίζοντας με συντριπτική πλειοψηφία στις εκλογές αυτές και η εκλογική επιτροπή έκρινε ότι οι εκλογές ήταν δίκαιες. Ο στρατός προχώρησε  σε πραξικόπημα ισχυριζόμενος ότι οι διαμαρτυρίες του για εκλογική νοθεία στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αγνοήθηκαν.

Η Σου Τσι είναι μια από τους σχεδόν 1.300 ανθρώπους που κρατούνται στη Μιανμάρ, σύμφωνα με ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 6 δημοσιογράφοι στην Ρανγκούν, ο ένας από τους οποίους εργάζεται για το Associated Press, το οποίο έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του.

Η  Μιανμάρ είναι μια από τις 14 χώρες παγκοσμίως που περιορίζουν την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο σε ότι έχει σχέση με πληροφορίες και ειδήσεις που αφορούν την Μιανμάρ.

ΠΗΓΗ: Διαδίκτυο

                                                                              ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου