Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

Κ. Χατζηδάκης: Έκδοση συντάξεων από δικηγόρους και λογιστές

 Αντί για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να στελεχώσουν τον ΕΦΚΑ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης προαναγγέλλει τη συνδρομή πιστοποιημένων ιδιωτών για να επισπευσθούν οι διαδικασίες.

Τομή στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ήταν η απονομή της σύνταξης να γίνεται άμεσα  με το τέλος της εργασίας του ασφαλισμένου.


Τα αποτελέσματα των πολιτικών των κυβερνήσεων και της σημερινής τα βιώνουν οι πάνω από 250.000 συνταξιούχοι που περιμένουν σε αρκετές περιπτώσεις έως και 3,5-4 χρόνια για να τους δοθεί η σύνταξη, κύρια και επικουρική.

Πρέπει να δώσουμε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις. Το οφείλουμε στους συνταξιούχους, τονίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

Και τι κάνει για αυτό;

Δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό έτσι ώστε να θωρακιστεί άμεσα και μακροπρόθεσμα ο δημόσιος φορέας ΕΦΚΑ, που έχει την ευθύνη της απονομής της σύνταξης, να δοθεί εργασία σε νέους  ανθρώπους, εκχωρεί λειτουργίες του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικά δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.  

Όπως αναφέρει ο γαλάζιος υπουργός κ. Χατζηδάκης ……σκοπός μας είναι ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει με τις δυνάμεις του και τις ιδέες του τη συνολική προσπάθεια για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων. Οι δε συνταξιούχοι δεν νοιάζονται καθόλου εάν η σύνταξή τους θα βγει έπειτα από συνδρομή του ιδιωτικού τομέα ή όχι. Τους ενδιαφέρει απλώς να την πάρουν.
….Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής.

Ο νέος υπουργός εργασίας, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για την μέχρι τώρα πολιτική της κυβέρνησης – δεν έχουν εφαρμόσει ακόμη το νόμο Βρούτση με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης, για την καταβολή του 70 τις εκατό της προσωρινής σύνταξης, κουνάνε  το δάκτυλο  και «χύνουν» κροκοδείλια δάκρυα για την καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης.

Βέβαια εάν δεν προωθούσε  αυτή την πολιτική ο κ. Χατζηδάκης και η κυβέρνηση της Ν.Δ. τι νεοφιλελεύθερη θα ήταν;

Τομή στο ασφαλιστικό σύστημα, θα ήταν η απονομή της σύνταξης να γίνεται άμεσα  με το τέλος της εργασίας του ασφαλισμένου. Να ξεκινά η αίτηση του ενδιαφερομένου 1-1,5 χρόνο πριν την ημερομηνία παραίτησης από την εργασία του, να ετοιμάζεται και να ελέγχεται ο φάκελος του και να είναι όλα έτοιμα όταν καταθέτη αίτηση παραίτησης. Ώστε η σύνταξη να δίνεται άμεσα, χωρίς προκαταβολή και καθυστερήσεις.

                                                                                                             ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ 

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσε στην Ρούλα Σαλούρου ο κ. Χατζηδάκης, στην εφ. Καθημερινή:

– Πότε θα δοθούν οι πρώτες προκαταβολές συντάξεων; Σας φοβίζει η πιθανότητα να λάβουν σύνταξη και κάποιοι που τελικά θα διαπιστωθεί πως δεν το δικαιούνται, όπως επισημαίνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου;

– Μέχρι στιγμής τα πράγματα εξελίσσονται με βάση το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Με είχαν διαβεβαιώσει ότι η πλατφόρμα για αυτό το σημαντικό μέτρο ανακούφισης των συνταξιούχων θα έβγαινε στον αέρα στις 10 Μαρτίου, και τηρήθηκε. Τώρα με διαβεβαιώνουν ότι οι συντάξεις αυτές θα δοθούν πριν από το Πάσχα. Και πράγματι, η διαδικασία προχωράει ομαλά. Εχουν κατατεθεί μέχρι τώρα πάνω από 30.000 αιτήσεις. Σε σχέση με τους δικαιούχους, στον τελευταίο νόμο αλλά και στη σχετική υπουργική απόφαση υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για να γίνουν συμψηφισμοί για όσους τυχόν δεν δικαιούνται εθνική σύνταξη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτοί που δεν λαμβάνουν τελικά το ύψος της σύνταξης που προσδοκούν αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί παίρνουν τελικά κάποια σύνταξη ή ένα βοήθημα αργότερα. Πείτε μου, παρακαλώ, κ. Σαλούρου, είναι λόγος αυτός να μένουν σε ομηρία δεκάδες χιλιάδες άλλοι συνταξιούχοι την ίδια στιγμή; Αν κάναμε κάτι τέτοιο, θα ήταν πολιτικός και κοινωνικός σαδισμός. Και αυτό δεν πρόκειται να το ανεχθώ. 

– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι θέλετε να μπουν ιδιώτες στον e-ΕΦΚΑ, δημιουργώντας παράκεντρα εξουσίας και τριβές με τους εργαζομένους;

– Πού ζουν αυτοί που τα λένε αυτά; Οσοι ξέρουν από ΕΦΚΑ, δεν έχουν δει ιδιωτικές εταιρείες να συνεργάζονται με τον ΕΦΚΑ τόσα χρόνια; Ε, λοιπόν, σκοπός μας είναι ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει με τις δυνάμεις του και τις ιδέες του τη συνολική προσπάθεια για την επιτάχυνση της καταβολής των συντάξεων. Οι δε συνταξιούχοι δεν νοιάζονται καθόλου εάν η σύνταξή τους θα βγει έπειτα από συνδρομή του ιδιωτικού τομέα ή όχι. Τους ενδιαφέρει απλώς να την πάρουν.
 
– Σε αυτό το πλαίσιο, ποια είναι τα επόμενα βήματα – μέτρα που θα λάβετε μετά και τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής που έχει δημιουργηθεί με επικεφαλής τον κ. Κεφαλογιάννη;

– Το υπουργείο, η ομάδα έργου και η διοίκηση του ΕΦΚΑ «χτίζουν» πάνω σε σημαντική προηγηθείσα προσπάθεια της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Οι συντάξεις που δόθηκαν π.χ. το 2020 ήταν κατά 31% περισσότερες σε σχέση με το 2019. Με αυτή τη λογική προχωρούμε και σε περαιτέρω μέτρα. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσουμε στη Βουλή ρύθμιση περαιτέρω απλούστευσης. Φυσικά δεν θα λύσουμε όλα τα ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούμε σε μερικά «χοντρά». Ενα από αυτά θα είναι και η απλούστευση ορισμένων διαδικασιών για τις διαδοχικές συντάξεις, που παραμένουν ένα μεγάλο «αγκάθι». Η πιο μεγάλη τομή, όμως, θα είναι η συμμετοχή πιστοποιημένων επαγγελματιών, δικηγόρων ή λογιστών, στη διαδικασία έκδοσης της σύνταξης, είτε προσωρινής είτε οριστικής. Πάνω-κάτω πάμε να κάνουμε και στις συντάξεις αυτό που έχει γίνει ήδη για τους πολεοδομικούς ελέγχους με τους μηχανικούς και αυτό που θεσμοθέτησα πρόσφατα στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τους ιδιώτες περιβαλλοντικούς ελεγκτές για την έκδοση των περιβαλλοντικών αδειών.
 
– Πώς ακριβώς θα λειτουργούν;

– Πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές θα μπορούν να διαπιστώνουν τον χρόνο ασφάλισης και να εκδίδουν σχετική βεβαίωση, την ύπαρξη ή μη οφειλόμενων εισφορών του ασφαλισμένου, αλλά και να εκδίδουν απόφαση προσωρινής κύριας σύνταξης ή και οριστικής σύνταξης, κύριας και επικουρικής. Εφόσον είναι πιστοποιημένοι, θα μπορούν να ασχοληθούν τόσο με τις εκκρεμείς αιτήσεις όσο και με τις νέες που θα υποβάλλονται εφεξής. Επενδύω προσωπικά πολύ σε αυτή την απόφαση, διότι ρίχνει και άλλες δυνάμεις στη μάχη και μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επιτάχυνση της απονομής συντάξεων. Το οφείλουμε στους συνταξιούχους. Πρέπει να δώσουμε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις.
 
– Πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις επικουρικές συντάξεις;

– Στόχος είναι να παρουσιαστεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Τη φιλοσοφία, πάντως, τη γνωρίζετε. Μας ενδιαφέρει οι νέοι εργαζόμενοι και όσοι είναι μέχρι 35 ετών να μπορούν, χωρίς το κράτος να φροντίζει πριν από αυτούς για αυτούς, να δημιουργούν έναν ατομικό συνταξιοδοτικό «κουμπαρά», προσδιορίζοντας ώς ένα βαθμό οι ίδιοι το ύψος της σύνταξής τους. Είναι σημαντικό να ενισχύεται η ελευθερία επιλογών των νέων ανθρώπων, αλλά και να μπορούν να ακολουθούν κάτι που γίνεται ήδη στην Ευρώπη, αντί να παραμένουμε δέσμιοι δογμάτων που έχουν καταρρεύσει στην πράξη. Πολύ περισσότερο καθώς έχουν αλλάξει πλήρως τα δημογραφικά δεδομένα σε σχέση με την περίοδο που στήθηκε το σημερινό ασφαλιστικό.
 
– Και έπειτα από αυτή τη μεταρρύθμιση, το ασφαλιστικό θα έχει «λυθεί»; Γιατί πολλοί υποστηρίζουν ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη παραμένει υψηλή και η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα…

– Στο ασφαλιστικό σύστημα έχουν γίνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις την τελευταία δεκαετία. Η βασική παρέμβαση της επόμενης περιόδου είναι ακριβώς η παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις. Παρακολουθούμε φυσικά την εξέλιξη όλων των δεικτών, αλλά το μυαλό μας είναι βασικά στην κατάθεση αυτού του νομοσχεδίου και στην επίλυση του θέματος με την καθυστέρηση της καταβολής συντάξεων, που δεν παίρνει αναβολή.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 22-3-2021

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου