Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

ΟΧΙ από το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην τοποθέτηση αστυνομικών στα Α.Ε.Ι.

 Επιβάρυνση 20 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό, για το νέο αστυνομικό σώμα.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση από ΑΕΙ στη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί της τοποθέτησης αστυνομικών στα ΑΕΙ από τον Απρίλιο, ήλθε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Σύγκλητος του ιδρύματος τοποθετείται αρνητικά, λέγοντας κατ’ αρχάς ότι ο σχεδιασμός αντίκειται στον νόμο. 

Ποιο συγκεκριμένα:

Με βάση τον νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, θεσμοθετούνται ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που θα συγκροτούνται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό και θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. Θα τοποθετηθούν από τον προσεχή Σεπτέμβριο, με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους, και αφού γίνουν οι προσλήψεις.

Προ ημερών, όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι «οι πρώτες ομάδες προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα εγκατασταθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου σε ορισμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα από τις υπάρχουσες δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρις ότου το φθινόπωρο να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα προσληφθούν, σύμφωνα με τον, προσφάτως, ψηφισθέντα νόμο».

Στην πρώτη συνεδρίαση που ακολούθησε μετά τη δήλωση Χρυσοχοΐδη, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ δήλωσε ότι «προσφάτως ανακοινώθηκε ότι τον επόμενο μήνα θα τοποθετηθούν οι πρώτες ομάδες φύλαξης στα ΑΕΙ από ήδη υπηρετούντες στην αστυνομία, μέχρι να γίνουν οι προσλήψεις το φθινόπωρο για τη συγκρότηση ομάδας προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Αυτή η προοπτική, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο, προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το εάν θα εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις της απαραίτητης εκπαίδευσης και της κατάλληλης επιλογής προσώπων που θα κληθούν να λειτουργήσουν αυτή την περίοδο στον άκρως ευαίσθητο χώρο των πανεπιστημίων» και συνεχίζει  «υπάρχει διάχυτη ανησυχία στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας για την αύξηση των περιστατικών βίας που παρατηρούνται τελευταία σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η χρήση βίας δεν επιλύει κανένα πρόβλημα και μεγεθύνει τα ήδη υπάρχοντα. Η Σύγκλητος καλεί όλους να δείξουν αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στο πανεπιστήμιο και στην ακαδημαϊκή ελευθερία».

Χρήματα για αστυνομικούς στις σχολές υπάρχουν, όχι όμως για την δημόσια υγεία.

Επιβάρυνση 20 εκατ. ευρώ ετησίως στον προϋπολογισμό, για το νέο αστυνομικό σώμα

Με το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός για τη μισθοδοσία των 1.030 ειδικών φρουρών που θα στελεχώσουν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία όπως προβλέπει το νομοσχέδιο της Ν. Κεραμέως, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Όπως αναφέρει το tvxs.gr, η μισθοδοσία της νέας αυτής ομάδας, της «ΟΠΠΙ» (Ομάδα Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων), βαρύνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η τακτική χρηματοδότηση για τα ΑΕΙ το 2020 ήταν μόλις 91,6 εκατομμύρια.
Επίσης θα υπάρχει έξτρα κόστος για τα συστήματα ασφαλείας, μόνο που  οι δαπάνες αυτές θα αντιμετωπίζονται από τις πιστώσεις των προϋπολογισμών των ΑΕΙ.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου