Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Συνταξιούχοι: Περιμένουν ακόμη την εφαρμογή του Νόμου Βρούτση

Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης περιμένουν  ακόμη την εφαρμογή του νόμου και τον επανυπολογισμό της σύνταξης τους. 


Μπορεί η αλλαγή  των συντελεστών αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη να ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020,(Ν.4670/2020- Βρούτση) ωστόσο μένει στα χαρτιά, χωρίς να έχει εφαρμοστεί ακόμη.

Πολλές φορές το υπουργείο εργασίας αναφέρεται ότι ι νόμος θα εφαρμοστή, τα φιλικά προς την κυβέρνηση  μέσα ενημέρωσης βομβαρδίζουν τους συνταξιούχους με τις αυξήσεις που ……έρχονται,  αλλά οι υποσχέσεις αυτές έχουν μείνει χωρίς αντίκρισμα για τους παλαίμαχους της δουλειάς με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

 

Να σημειωθεί πως οι αυξήσεις που προκύπτουν από τους νέους συντελεστές ανατρέχουν στον Οκτώβριο του 2019, καθώς αντιμετωπίζουν σχετική απόφαση του ΣτΕ η οποία δημοσιεύτηκε τότε.


Οι προβλέψεις του νόμου 4670/2020 δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην πράξη – ένα χρόνο μετά – με αποτέλεσμα οι 150.000 παλαιοί (προ Μαΐου 2016) και οι 50.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο 2016) που δικαιούνται αύξηση στο καθαρό ποσό της σύνταξής τους λόγω των νέων συντελεστών, να περιμένουν ένα χρόνο τις αυξήσεις και τα αναδρομικά τους.

 

Τώρα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι συντάξεις του Μαΐου θα πληρωθούν με το νέο ποσοστό ανταποδοτικής συντάξεις.

Ίδωμεν.

Προκαταβολή προσωρινής σύνταξης

Στις 10 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία με την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων και οι προκαταβολή να δοθεί  τον Απρίλιο

Τους ασφαλισμένους που θα λάβουν τη νέα προσωρινή εθνική σύνταξη- και όχι το σύνολο προσωρινής σύνταξης-  ανά Ταμείο, τις ανάλογες ηλικιακές προϋποθέσεις καθώς και την αίτηση που θα πρέπει να υποβάλουν στο gov.gr όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων η σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και δίνει αναλυτικές διευκρινίσεις για τη διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής σύνταξης στους δικαιούχους .

Η χορήγηση της προκαταβολής έναντι σύνταξης γίνεται κατόπιν υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης σε ηλεκτρονική πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ που είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr - ΕΨΠ), με τη συμπλήρωση ειδικού πεδίου για τον σκοπό αυτό. 

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου