Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Πανελλαδικό διήμερο καλλιτεχνικής δράσης #artattack

  Μετά από 1 χρόνο... Συνεχίζουμε, ακόμα πιο δυνατοί, περνάμε στην επίθεση!

 

 Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μάρτη οι εκδηλώσεις στην Αθήνα

 και πολλές πόλεις

 

Πλησιάζοντας στον ένα χρόνο με τους χώρους πολιτισμού κλειστούς, η ανάγκη για ζωντανή επαφή μας με το κοινό, η ανάγκη της κοινωνίας για πολιτιστική, ηθική ανάταση ολοένα και μεγαλώνει», επισημαίνουν δεκάδες σωματεία, καλλιτεχνικές ομάδες, σύλλογοι και φορείς από τον χώρο του Πολιτισμού, που περνώντας στην επίθεση με σύνθημα #artattack, προχωρούν σε πανελλαδικό διήμερο δράσης στις 13 και 14 Μάρτη, με αφορμή τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού.


Στόχος τους το διήμερο να αποτελέσει ορόσημο στον αγώνα των ανθρώπων του πολιτισμού μέσα σε συνθήκες που χτυπιέται πιο έντονα από ποτέ το δικαίωμα στην εργασία, στη μόρφωση, στον πολιτισμό, στην υγεία.

Μουσικά σύνολα, ομάδες και μεμονωμένοι καλλιτέχνες θα συμμετέχουν στις δράσεις του διημέρου, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Σάββατο 13 Μάρτη: Παν-καλλιτεχνικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος (συγκέντρωση 12.00 στα Προπύλαια).

Κυριακή 14 Μάρτη: Αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και σε δεκάδες γειτονιές της, αλλά και σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις σε όλη τη χώρα. Την ίδια μέρα στα πλαίσια του #artattack θα δημιουργηθεί καλλιτεχνικό δρώμενο σε μορφή flash mob με συμμετοχή καλλιτεχνών στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Εκτός από την Αθήνα, ήδη προγραμματίζονται δράσεις σε: Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Τρίκαλα, Βόλο, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Σάμο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Καλαμάτα, ενώ ο κατάλογος διευρύνεται συνεχώς.

Οπως σημειώνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, που ήταν και ο εμπνευστής αυτής της πρωτοβουλίας που αγκαλιάστηκε πλατιά από σωματεία σε όλη τη χώρα:

«Ενα χρόνο μετά...

Η κυβέρνηση προχωράει μεθοδικά. Στόχος η επέκταση της ελαστικής απασχόλησης, της δουλειάς με το μπλοκάκι σε βάρος της σταθερής και πλήρους εργασίας με δικαιώματα. Προωθείται σταθερά η αντίληψη πως ο σύγχρονος καλλιτέχνης πρέπει να είναι εργοδότης και manager του εαυτού του.

Στο νέο τοπίο που ετοιμάζουν, μας λένε πως δεν χωράμε όλοι.

Ενα χρόνο μετά...

Η ανάγκη για ζωντανή επαφή με το κοινό, η ανάγκη της κοινωνίας για πολιτιστική, ηθική ανάταση ολοένα και μεγαλώνει.

Ενα χρόνο μετά...

Αντί για μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, βλέπουμε μέτρα όξυνσης της καταστολής.

Ενα χρόνο μετά...

Δεν είμαστε στην αναμονή, αλλά βγαίνουμε πιο μπροστά. Διεκδικούμε μία ολοκληρωμένη ασπίδα προστασίας για να μπορούμε να δημιουργήσουμε, να ζήσουμε αξιοπρεπώς.

Ενα χρόνο μετά...

"Σιγά που θα κλαίμε την τύχη μας

Γίναμε φωνές ενωμένες

Να γίνουν δύναμη οι στίχοι μας

να γίνουν όπλα οι πένες"».

Δράσεις στο πλαίσιο του διημέρου

Διαδικτυακή συναυλία διοργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ). Η συναυλία θα προβληθεί τη δεύτερη μέρα του διημέρου, 14 Μάρτη, στις 21.00 το βράδυ και θα συμμετέχουν: «Κοινοί Θνητοί», «Rollin' Dice», «Nerrves», Hex. Η συναυλία θα προβληθεί στο κανάλι του Σωματείου στο Youtube, στην ιστοσελίδα https://sethea.gr/ καθώς και στο facebook https://www.facebook.com/sethea.gr/. Πληροφορίες στο mail του σωματείου: info.sethea@gmail.com

Ενόψει του διήμερου επίσης, το Παράρτημα Λάρισας του ΠΜΣ απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους μουσικούς, στους σπουδαστές των Ωδείων, στους μαθητές των Μουσικού Σχολείου, στους μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν σε πολιτιστικές δραστηριότητες, για να πάρουν μέρος οργανωμένα μέσα από τους συλλόγους τους αλλά και ατομικά. Καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή γραπτά με την πρόταση και τα στοιχεία τους, στο pmsparlar@gmail.com.

Τη δική τους #artattack, με αφορμή τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού, θα πραγματοποιήσει η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, την Παρασκευή 12 Μάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου. Το πλαίσιο δράσης και αιτημάτων της έχει αγκαλιαστεί από δεκάδες εργατικά σωματεία, πολιτιστικούς, φοιτητικούς συλλόγους και φορείς της πόλης και του νομού. Σημειώνοντας πως «όπλο μας είναι η αλληλεγγύη», η Πρωτοβουλία καλεί στο χώρο της συγκέντρωσης να συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης για τους σεισμοπαθείς της Ελασσόνας (ειδικότερα εμφιαλωμένα νερά, στερεά τροφή, κονσέρβες, μαρμελάδες, χαρτί υγείας, αντισηπτικά, μάσκες, σερβιέτες, μωρομάντηλα και κλινοσκεπάσματα).

Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου