Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

 Αλλαγή ώρας 2021: Γυρίζουμε τα ρολόγια μια ώρα μπροστά

 

Την Κυριακής 28 Μαρτίου τα ξημερώματα τα ρολόγια θα γυρίσουν μια ώρα μπροστά. 


Όπως κάθε χρόνο στο πλαίσιο της εφαρμογής της θερινής ώρας, στις 03:00 τα ξημερώματα, οι δείκτες των ρολογιών θα δείξουν 04:00.

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  η μετάβαση στη θερινή ώρα προβλέπεται να είναι η τελευταία για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιθυμούν να τη διατηρήσουν.

 Οι χώρες που επιθυμούν μόνιμη επιστροφή στη χειμερινή ώρα θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν επίσης για τελευταία φορά, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Λόγω της πανδημίας, οι περισσότερες χώρες δεν έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, ως προς την  ωρα- θερινή ή χειμερινή- που θα επιλέξουν.

Το μέτρο είχε τεθεί σε ισχύ τη δεκαετία του '70, εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης, καθώς η θερινή ώρα εξοικονομεί 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας λόγω περισσότερης ηλιοφάνειας. Από τη δεκαετία του '90 ίσχυσε ενιαία πανευρωπαϊκή αλλαγή κάθε άνοιξη και φθινόπωρο σε θερινή και χειμερινή ώρα αντίστοιχα.

Στη χώρα μας το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δοκιμαστικά το 1932, με την εφαρμογή θερινής ώρας από τον Σεπτέμβριο ως τον Ιούλιο.

 

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου