Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Άνοιγμα «στον αυτόματο» με γεμάτες ΜΕΘ

 

Επιστροφή στην «κανονικότητα» με την ατομική ευθύνη των self tests

28.03.21 08:00

Η κυβέρνηση δρομολογεί το άνοιγμα των σχολείων και την επανεκκίνηση της αγοράς με όχημα τα «τεστ αυτοελέγχου» παρά τη μειωμένη αξιοπιστία τους

Είναι πλέον παραδεκτό πως η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας έχει ξεφύγει του όποιου ελέγχου, ενώ όλο και περισσότεροι τονίζουν πως αυτό γίνεται εν γνώσει της κυβέρνησης και βάση σχεδιασμού και πολιτικών υπολογισμών.

Πολλοί μιλούν για το «ελληνικό παράδοξο»: Όσο σκληραίνουν τα μέτρα, όσο γίνεται πιο αυστηρό το λοκντάουν, τόσο τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται. Η αποτυχία του ολικού λοκντάουν διαρκείας συντελείται μπρος στα μάτια μιας κοινωνίας που συνεχίζει να μετρά απώλειες, με τους κυβερνώντες να την «ταΐζουν» ατομική ευθύνη και φτιαχτές ελπίδες για «πράσινα πιστοποιητικά», άνοιγμα της οικονομίας και έκρηξη στον τουρισμό τη φετινή σεζόν.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αναπροσαρμόζει την τακτική της.

Διαβατήριο για τη σταδιακή επιστροφή στην «κανονικότητα» καθιστά τα «τεστ αυτοελέγχου» η κυβέρνηση προσπερνώντας τη σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία τους σε σχέση με τα μοριακά τεστ. Επιπλέον η συντηρητική παράταξη τηρεί σιγήν ιχθύος έναντι της διαπίστωσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «ο κ. Μητσοτάκης, ενώ επί έναν χρόνο αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ, ετοιμάζεται να προμηθευτεί 10 εκατ. self tests λίγες μόλις μέρες μετά την έγκριση των self tests της Siemens στη Γερμανία»...

Υπ’ αυτό το πρίσμα δρομολογείται η επιστροφή των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου στα θρανία από τις 5 Απριλίου με υποχρεωτικό self testing κάθε Δευτέρα στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Στις 12 Απριλίου το άνοιγμα του λιανεμπορίου;

Ο στόχος μάλιστα να σηκώσουν ρολά τα μικρά καταστήματα παραπέμπεται για μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Απριλίου, με φυσική παρουσία των καταναλωτών. Είναι ενδεικτικό άλλωστε το ότι καθίσταται υποχρεωτικό το εβδομαδιαίο τεστ για τους εργαζόμενους στους τομείς του τουρισμού, του λιανεμπορίου, της εστίασης, της ακτοπλοΐας - ναυτιλίας, της μεταποίησης, στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα δικαστήρια.

Πισωγυρίσματα

Το έλλειμμα εγκυρότητας των self tests ομολογείται, εμμέσως πλην σαφώς, από τους ίδιους τους ενοίκους του Μαξίμου, καθώς μέχρι τα μέσα της περασμένης εβδομάδας επεξεργάζονταν το σενάριο της παράτασης του λουκέτου στην αγορά μέχρι τις 25 Απριλίου λόγω της κατάρρευσης του ανοχύρωτου ΕΣΥ!

Κυβερνητικοί κύκλοι ωστόσο αναγκάστηκαν να αποσύρουν τη σχετική διαρροή μετά τις αντιδράσεις των οικονομικών φορέων.  Όπως αναγνωρίζει δε γαλάζιος παράγοντας, «στην επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης το self testing αποκτά την πρωτοκαθεδρία έναντι του σωτήριου εμβολιασμού, που προχωρά με αργές διαδικασίες».

Συναγερμός λόγω ύφεσης και δαπανών

Η σπουδή της κυβέρνησης να δρομολογήσει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας πηγάζει από την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για ύφεση 7% το πρώτο τρίμηνο του έτους. Επιπλέον τα δημοσκοπικά μηνύματα κόπωσης και δυσφορίας των πολιτών έναντι των γαλάζιων χειρισμών και πισωγυρισμάτων στο πεδίο της πανδημίας έχουν σημάνει συναγερμό στο γαλάζιο οικοδόμημα. Ήδη κορυφαίοι υπουργοί γίνονται αποδέκτες των οικονομικών αιτημάτων από τους εκπροσώπους των κλάδων που μετρούν τις βαθιές πληγές τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών δέχτηκε στην προχθεσινή της συνεδρίαση «ισχυρές πιέσεις από τουλάχιστον τέσσερα εμπλεκόμενα υπουργεία» προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την απόσυρση των λουκέτων.

Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εκπέμπει το σήμα ότι το κόστος των μέτρων στήριξης έχει ήδη αγγίξει τα 12 δισ. από τα 7,5 δισ. ευρώ που αρχικά προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Κυβερνητικοί κύκλοι προλειαίνουν το έδαφος της ακύρωσης των «βοηθημάτων» των 534 ευρώ, καθώς σημειώνουν ότι «η κάλυψη των 100.000 αναστολών εργασίας του Μαρτίου δεν μπορεί να παραταθεί και τους επόμενους μήνες»!

Πιέσεις και δυσφορία υπουργών

Παράλληλα οι συνεχείς αναβολές προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των καταστημάτων έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης, που μετέφερε προς την αγορά τη δέσμευση περί επανεκκίνησης στις 22 ή 29 του μηνός! Ο  Άδωνις Γεωργιάδης, μάλιστα, το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου είχε προχωρήσει και σε σχετικά tweets καλλιεργώντας κλίμα αισιοδοξίας στην πραγματική οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γενικός γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης -που πολλάκις έχει εκφράσει από τα τηλεοπτικά παράθυρα τη σπουδή του υπουργείου για την επανεκκίνηση οικονομικών κλάδων- εξέταζε το ενδεχόμενο της παραίτησής του! Άλλωστε η επωδός του υπουργείου είναι ότι «η παραβατικότητα είναι μηδενική στο λιανεμπόριο».

Συν τοις άλλοις το υπουργείο Παιδείας «άσκησε έντονη επιρροή για το άνοιγμα των σχολείων» ενόψει και των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Θολό παραμένει το τοπίο στην εστίαση και το αν θα καταστεί δυνατόν να ανοίξει γύρω στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, έστω με λειτουργία στους εξωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: Αυγή

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου