Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Να πάψουν οι περιοχές μας να ειναι ο σκουπιδότοπος της Αττικής

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΡΤΗ: ΜΕΡΑ ΠΑΝΑΤΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ 

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ 

ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΙΣΤΟ 

  

Μέρα παναττικής δράσης κατά των νέων εγκαταστάσεων διαχείρισης σκουπιδιών στη Φυλή και στο Σχιστό έχει κηρυχθεί η Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021, από δεκάδες συλλογικότητες της Δυτικής Αττικής, της Δυτικής Αθήνας και του Δυτικού Πειραιά.

 Στο επίκεντρο βρίσκεται η για πολλοστή φορά επέκταση της χωματερής της Φυλής και οι δύο νέες θηριώδεις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, των οποίων η κατασκευή έχει δρομολογηθεί.

 Η κινητοποίηση περιλαμβάνει αποκλεισμό των εγκαταστάσεων στη Φυλή και στο Σχιστό και είναι το προοίμιο σειράς νέων κινητοποιήσεων φορέων και πολιτών των πιο υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής, που αρνούνται να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι ο τόπος τους θα είναι ο μόνιμος και αποκλειστικός σκουπιδότοπος της περιφέρειας.

Καθόλου πειστικός δεν ήταν, τελικά, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης όταν δήλωνε πριν λίγες μέρες -υποκριτικά και με σκόπιμη αμφισημία- ότι «μέχρι το 2025, η Φυλή θα κλείσει σαν ανοιχτή χωματερή» και δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες.

Τουλάχιστον,  σε ένα μεγάλο αριθμό φορέων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας, Δυτικής Αττικής και δήμων του Δυτικού Πειραιά, που πραγματοποιούν σήμερα παναττική δράση, με το παρακάτω κάλεσμα: 

Οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή και η ΕΕ του αρμόδιου φορέα (ΕΔΣΝΑ) συνεχίζουν μια πολιτική δεκαετιών, αντιμετωπίζοντας τις περιοχές μας σαν τους μοναδικούς και μόνιμους σκουπιδότοπους ολόκληρης της Αττικής. Η επέκταση των παλιών (ΧΥΤΑ Φυλής και εργοστάσιο ΕΜΑΚ) και η δημιουργία νέων (μονάδες επεξεργασίας σε Φυλή και Σχιστό) εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την απειλή μιας κεντρικής μονάδας καύσης στα Δυτικά του λεκανοπεδίου, συντηρούν και μεγαλώνουν τους κινδύνους για τη ζωή και το περιβάλλον και μονιμοποιούν τις «πληγές» που δε σταμάτησαν ποτέ να «αιμορραγούν». Αυτές οι επιλογές δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από έναν ιδιότυπο περιβαλλοντικό ρατσισμό σε βάρος των κατοίκων του Δυτικού Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας - Αττικής. 

Οι συλλογικότητές μας, που δραστηριοποιούνται στη Δυτική Αθήνα, στη Δυτική Αττική και στους δήμους του Δυτικού Πειραιά, δηλώνουμε απρόθυμοι να συμβιβαστούμε με αυτήν την προοπτική.

Διαβάστε ολόκληρο το κάλεσμα ΕΔΩ https://oxixytafilis.blogspot.com/2021/03/17.html

 ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου