Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Εγκρίθηκαν οι αιτήσεις για τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς Δήμου Βύρωνα.

Νέα δεδομένα από το Σεπτέμβριο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

Παιδικοί Σταθμοί Μαρούσι | Marvi's

Έγινε γνωστός από την ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα WWW.dimosbyrona.gr ο πινάκας μοριοδότησης των οικογενειών που έκαναν αίτηση στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς για βρέφη και προνήπια.

Όπως είναι γνωστό και στο Δήμο Βύρωνα θα γίνει πράξη, με καθυστέρηση και με πολλά προβλήματα, η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή από τη νέα χρονιά Σεπτέμβριο 2020.

Οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι μεγάλες γιατί δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραιτήτους σύγχρονους χώρους για να στεγαστούν τα νηπιαγωγεία. Με δική της ευθύνη και την πολιτική κάλυψη του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κ. Παπαγεωργίου θα τοποθετηθούν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για την στέγαση των νηπιαγωγείων. 

Το γεγονός αυτό προκάλεσε πολλές αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας στην πόλη. Σύλλογοι γονέων, ο σύλλογος εκπαιδευτικών, δημοτικές παρατάξεις, η Ένωση Γονέων, το σωματείο εργαζομένων στο Δήμο, καταλόγισαν ευθύνες στην δημοτική αρχή γιατί …. κατάφερε να τοποθετηθούν ΠΡΟΚΑΤ αίθουσες για τα νήπια.

Διαβάστε στη ιστοσελίδα μας 13 Ιουνίου, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΤ ο εκπαιδευτικός κ. Κατωπόδης .


Για την νέα περίοδο 2020-2021 όλες οι αιτήσεις που έγιναν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για βρέφη και προνήπια έγιναν δεκτές και αυτό γιατί έγιναν 465 αιτήσεις, περίπου 130 αιτήσεις λιγότερες από τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνταν στους δημοτικούς σταθμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα νήπια από τεσσάρων ετών θα εγγραφούν στα δημόσια νηπιαγωγεία στα πλαίσια της εφαρμογής της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής.

Νέα δεδομένα από το Σεπτέμβριο στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.


Στους δημοτικούς σταθμούς,θα γίνουν τεχνικές παρεμβάσεις και αλλαγές,  έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερα βρεφικά τμήματα.

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν στους παιδικούς σταθμούς, αφού ορισμένοι απέχουν πολύ από να στεγάζονται σε σύγχρονα και ασφαλή κτήρια. Το ποιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο βρεφικός σταθμός στην οδό Δήλου που από κάθε άποψη μόνο κατάλληλο δεν είναι το κτήριο το οποίο επέλεξε να ενοικίαση η σημερινή δημοτική αρχή. Οι όροι και προϋποθέσεις που θέτει το Π. Διάταγμα για τους δημοτικούς σταθμούς δεν εφαρμόζονται. Ενώ τα χρήματα που εισπράττει κάθε χρόνο ο Δήμος Βύρωνα από το πρόγραμμα Εναρμόνισης της Οικογένειας δεν είναι και λίγα, ξεπερνούν τα 400.000 ευρώ το χρόνο, ενώ συνεχίζουν να πληρώνουν τροφεία οι γονείς που δεν καλύπτονται από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Η πόλη μας έχει ανάγκη από βρεφονηπιακούς σταθμούς, σε ασφαλή και σύγχρονα κτήρια σε κάθε γειτονιά της πόλης. Δεν πρέπει για πολλούς λόγους να μεταφέρονται βρέφη και προνήπια, π. χ. από το κέντρο του Βύρωνα στον Καρέα.
Χρειάζεται οι πολίτες οργανωμένα μέσα από τους φορείς και της συλλογικότητες να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή την δημιουργία και νέων βρεφονηπιακών σταθμών αλλά και άλλων κοινωνικών υποδομών. Να καταργηθούν τα τροφεία που πληρώνουν οι γονείς. Το προσωπικό να είναι με μόνιμη εργασιακή σχέση και όχι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Το βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής, ότι δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι, δεν ευσταθεί απόλυτα. Έξι χρόνια στο τιμόνι του Δήμου εάν πραγματικά ενδιαφερόταν θα είχε βρει κάποιο χώρο, είτε για ανέγερση, είτε για ενοικίαση, που να πληροί τις προϋποθέσεις.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της δημοτικής αρχής για τις κοινωνικές δομές στην πόλη, είναι το γεγονός ότι το κτήριο που στεγάζεται ο παιδικός σταθμός στον Καρέα, έχει παραχωρηθεί και ανήκει στο Δήμο, είναι εγκαταλειμμένο, ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανακαινιστεί και να γίνει ένας σύγχρονος παιδικός σταθμός για τις ανάγκες της πόλης.                                          Δυστυχώς όμως η δημοτική αρχή περί άλλων τυρβάζει!

Ευτυχώς που υπάρχει και το Βαφειαδάκειο Ίδρυμα και ανέλαβε την χρηματοδότηση και την εργολαβία για την ανακαίνιση του κτηρίου που στεγάζονται δυο δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, στην οδό Βορείου Ηπείρου στο κέντρο του Βύρωνα.



ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου