Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΣΟΚ για χιλιάδες συνταξιούχους:


Η κυβέρνηση της Ν.Δ επιστρέφει τα μισά αναδρομικά , παρά τα όσα έλεγε. Με την τροπολογία  που ψήφισε ΔΕΝ σέβεται και   παραβιάζει την  απόφαση του Σ.τ.Ε.
Πάνω από το 60% των συνταξιούχων δεν θα λάβει πίσω ούτε ευρώ…
 Το ιστορικό λάθος στο Μαυρογιαλούρο του Κωνσταντάρα που ελάχιστοι ...
Το Σ.τ.Ε. με την απόφαση 1439/2020 μεταξύ άλλων επιδικάζει αναδρομικά ΜΟΝΟ 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) αντί για 90 μήνες (Ιανουάριος 2013-Ιούνιος 2020), όπως διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι (δηλαδή τους «κουρεύει» αναδρομικά 80 μηνών)!
Αποφαίνεται υπέρ της συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 νομιμοποιώντας τη «ρήτρα ΔΝΤ».
Αποφαίνεται ότι το διατακτικό της απόφασής του περιλαμβάνει κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τα τρία Δώρα-Επιδόματα (σκέψη 13)

Με την ομιλία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην Βουλή και την τροπολογία που ψηφίστηκε  στη Βουλή την Τετάρτη 29 Ιουλίου,  αποκλείονται από τα αναδρομικά οι μισοί και πλέον συνταξιούχοι, αφού οι επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα εξαιρούνται από τα επιστραφέντα αναδρομικά, κατά παράβαση της 1439/2020 απόφασης του ΣτΕ.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική  απόφαση, με την  οποία αναιρεί όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών στελεχών που δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι θα σεβαστούν τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.  Ενώ δήλωναν ότι θα δοθούν αναδρομικά οι περικοπές που αφορούσαν κύρια, επικουρική σύνταξη, δώρα και επιδόματα αδείας,  παραβιάζουν και δεν εφαρμόζουν  την απόφαση 1439/2020 του ΣτΕ .
Αναδείχνεται για άλλη μια φορά η αναξιοπιστία των πολιτικών που ασκούν  και διαχειρίζονται την αστική εξουσία σε βάρος της κοινωνίας και ιδιαίτερα των λαϊκών στρωμάτων.
Το γεγονός αυτό απογοητεύει όλους σχεδόν τους συνταξιούχους της χώρας και τις οικογένειές τους, αφού αφενός μεν οι μισοί αποκλείονται, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ,  οι δε υπόλοιποι  στερούνται αναδρομικά 80 ολόκληρων μηνών αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα.
.
Με ανακοίνωση της η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί την κυβέρνηση να αποκαταστήσει μεγαλύτερο τμήμα των μεγάλων απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι καθ’όλη τη μνημονιακή περίοδο, αλλά κυρίως με τις μεγάλες περικοπές των συντάξεων του 2012 και την οριστική κατάργηση των τριών Δώρων-Επιδομάτων με τους ν. 4051/2012 («νόμος Κουτρουμάνη») και 4093/2012 («νόμος Βρούτση»).
Ποιο αναλυτικά,
αποκαλύπτουμε την κυβερνητική άπατη και τα ψέματα σε βάρος των συνταξιούχων.   
Μόνο τα αναδρομικά ποσά που προκύπτουν από περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις θα καταβάλει εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του έτους! Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιστραφούν,  όλες οι περικοπές που έγιναν στις επικουρικές συντάξεις, στα δώρα κύριων και επικουρικών συντάξεων και στα επιδόματα αδείας.  Έτσι, σχεδόν το 60% των συνταξιούχων που είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, κάτω από 1.000 ευρώ, δεν θα έχουν  επιστροφή αναδρομικών
Η Κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, βαφτίζει το ψάρι κρέας συνεπικουρούμενος από τα φιλικά του Μ.Μ. Ενημέρωσης. Ενώ αναφέρει  ότι σέβεται δήθεν την απόφαση της Δικαιοσύνης. Τονίζει ότι η ρύθμιση «είναι οριζόντια», άρα καλύπτει θεωρητικά, το σύνολο των συνταξιούχων. Χωρίς να επιστρέφει όμως τα ποσά που αφορούν τις επικουρικές συντάξεις, τα δώρα και τα επιδόματα αδείας.  Ουσιαστικά κλέβει τους συνταξιούχους.   
Κυβερνητικά στελέχη και τα παπαγαλάκια τους υποστηρίζουν ότι  σε αυτή τη φάση, τα δημοσιονομικά περιθώρια της χώρας, επιτρέπουν αυτή την επιστροφή των αναδρομικών, που  κοστολογείται στο 1,4 δισ. ευρώ μικτά, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόφαση του Σ.τ.Ε. Προσθέτοντας  ότι «τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτή την στιγμή. Πάντα λαμβάνεται υπόψη η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας». Επιπλέον αναφέρουν ότι  οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος, το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής».
Για άλλη μια φορά οι λαϊκές ανάγκες, οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής πάνε χαμένοι, θυσιάζονται στο βωμό της …εθνικής δήθεν οικονομίας. Στο όνομα της σωτηρίας της εθνικής οικονομίας, θυσιάστηκαν δισεκατομμύρια από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, πετσόκοψαν τις συντάξεις οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Και τώρα, έστω και αργά, που  έρχεται εν μέρη το Σ.τ.Ε. και αναγνωρίζει ότι κακός έγιναν αυτές οι περικοπές, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης παρά τα όσα δήλωνε συνεχίζοντας πάνω στα χνάρια των προκατόχων του κάνει σχεδόν  τα ίδια. ΔΕΝ εφαρμόζει την απόφαση στο σύνολο της και πετσοκόβει τα αναδρομικά.  
Μέχρι πότε όμως θα μας κοροϊδεύουν;
Η δυσαρέσκεια που προκαλεί η πολιτική και το ψέμα  και της νέας κυβέρνησης της Ν.Δ.  πρέπει να μετατραπεί σε πάλη λαϊκή. Μόνο τότε θα αναγκαστούν να υπολογίζουν το λαό και τους συνταξιούχους.
Όσο σε μεγάλα τμήματα του λαού  θα κυριαρχεί η απογοήτευση, η αδράνεια και η παθητικότητα, τα πολιτικά δρώμενα και η αντιλαϊκή πολιτική όχι μόνο δεν αλλάζουν, αλλά θα επιτίθενται στο λαό περισσότερο, η ταξική τους πολιτική θα βαθαίνει περισσότερο .
Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε καλυτέρα γηρατειά οι συνταξιούχοι και οι νεοτεροι σε μια καλύτερη ζωή.   
Χρειάζεται διαρκής δυναμικός και ανυποχώρητος αγώνας. Ενότητα, όλων όσων θέλουμε να αγωνιστούμε, για να επιφέρουμε  πλήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική τους. Το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα που υπηρετούν, που εξυπηρετεί να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι.
Οι απόμαχοι της δουλειάς, όχι όμως και της ζωής, έχουμε την πείρα, κοινωνική και πολιτική να τους πολεμήσουμε, να τους ανατρέψουμε.
Αρκεί να το θελήσουμε.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ          

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου