Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Αναδιπλώνεται η δημοτική αρχή για την κοπή των δέντρων.


Σε αμηχανία δημοτικοί σύμβουλοι της «Νέας Εποχής Βύρωνα» για τη στάση της παράταξης.

Ο κοινός αγώνας ενεργών πολιτών, που δεν αδιαφορούν για την πόλη τους      και δημοτικών συμβούλων μπορεί να αποτρέψει την κοπή των δέντρων.

Μετά το σάλο που έχει ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία και τη διευρυνόμενη δυσαρέσκεια των πολιτών για την κοπή των δέντρων στο παλαιό Δημαρχείο, η δημοτική αρχή υποχρεώθηκε να δώσει διευκρινήσεις για την κοπή δέντρων στο Παλαιό Δημαρχείο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Βύρωνα  
 Δήμος Βύρωνα: Έκτακτη επιχορήγηση για εργασίες σε σχολεία - politic.gr
Η δημοτική αρχή αφού πρώτα αποφάσισε -15 Ιουλίου- στην επιτροπή Ποιότητα Ζωής με 5 ψήφους υπέρ, των κ.κ. Καραγιάννη Μ, Αγγέλη Κ, Σπυρόπουλου Χ, Τριγάζη Π, Ντόβολου Γ.,  την κοπή των δέντρων, στη συνέχεια την εισηγήθηκε και στο δημοτικό συμβούλιο όπου με τις ψήφους των ίδιων παρατάξεων- Κατωπόδη, Γώγου και  με 13 ψήφους υπέρ και 11 κατά  αποφάσισαν την κοπή των δέντρων.
Στη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο – την Τρίτη 21 Ιουλίου-  κατατέθηκε πρόταση να μην παρθεί απόφαση, να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από δημοτικούς συμβούλους και την υπηρεσία πρασίνου, να πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο και να εξεταστεί εάν μπορεί να μην γίνει το κόψιμο των δέντρων, η δημοτική αρχή δεν την έκανε δεκτή και  επέμενε να παρθεί απόφαση όπως και έγινε.
Την Δευτέρα 27 Ιουλίου μετά τις αντιδράσεις, η δημοτική αρχή  αναγκάζεται να καλέσει τις δημοτικές παρατάξεις να επισκεφτούν το χώρο και να κάνουν αυτοψία την Τρίτη 28-7.

Να τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της ……. καλούμε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να δούμε από κοινού τον χώρο και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να συζητήσουμε εξαντλητικά κάθε πιθανότητα για τυχόν εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο πράσινο αλλά και στην ιστορία μας και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Πρόκειται για μια αναγκαστική αναδίπλωση της δημοτικής αρχής, που μπορεί να έχει και θετική έκβαση έτσι ώστε να μην προχωρήσουν στην κοπή των δέντρων.
Θα πρέπει οι δημοτικές παρατάξεις και οι δημοτικοί σύμβουλοι που από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν, να επιμείνουν σθεναρά στην άποψη τους.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει να αναθεωρήσουν την αρχική εισήγησή τους και να δουν πως θα βοηθήσουν στη διάσωση των δέντρων, στη συντήρηση και φροντίδα του χώρου, ανεπηρέαστοι από την πολιτική διοίκηση προς όφελος του περιβάλλοντος και της ζωής των πολιτών. Ένα δέντρο όπως αυτά στο παλιό Δημαρχείο που έχει ζωή 70-80 χρόνια εύκολα το κόβεις, ΔΕΝ μπορείς όμως να το αντικαταστήσεις. Ο συγκεκριμένος αύλειος χώρος του παλαιού Δημαρχείου, χρειάζεται φροντίδα και συντήρηση. Η δημοτική αρχή τα έξι χρόνια που διοικεί τον Δήμο μόνο αυτό δεν έκανε. Η εγκατάλειψη είναι εμφανής σε όλους τους πολίτες που περνούν ή διαμένουν στην περιοχή.
Η πολιτική της απαξίωσης και της εγκατάλειψης είναι η πιο γνωστή τακτική της εξουσίας όταν θέλει  κάτι να το καταστρέψει  ή να το ξεπουλήσει. Πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η απαξίωση και η εγκατάλειψη και αυτήν την τακτική γνωρίζει και η δημοτική αρχή Κατωπόδη.
  Οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ» και «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ» που ψήφισαν για να κοπούν τα δέντρα, έχουν την ευκαιρία να ξανασκεφτούν την στάση τους, να αφουγκραστούν την φωνή των πολιτών προς όφελος της πόλης. Δεν ωφελούν κανέναν εμμονές σε εγωιστικές λογικές και πρακτικές.
Η προστασία του περιβάλλοντος έχει ανάγκη τη συμβολή όλων μας.
Τα δέντρα ΔΕΝ πρέπει να κοπούν. Ο χώρος χρειάζεται διαρκεί φροντίδα και συντήρηση.   
Πως όμως μπορεί αυτό να γίνει πράξη όταν η υπηρεσία πρασίνου έχει αποψιλωθεί από μόνιμους εργαζόμενους;    

Στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής αναφέρεται μεταξύ άλλων:
 Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με την απόφαση που λήφθηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο για την κοπή δέντρων στον αύλειο χώρο του παλαιού Δημαρχείου, έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
·         Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια σχετικής απόφασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου κατατέθηκε εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου για την ανάγκη κοπής των δέντρων που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του παλαιού Δημαρχείου.
         Τα ευρήματα της αυτοψίας είναι πλήρως καταγεγραμμένα στην εισήγηση με ΑΔΑ: Ω8ΤΧΩ9Ε-56Δ όπου αναφέρεται ενδεικτικά: «Οι ρίζες τους (των κυπαρισσιών) πιέζουν τον πέτρινο μαντρότοιχο, έχουν σπάσει το τσιμέντο που στηρίζει τα κιγκλιδώματα και έχουν δημιουργήσει ρωγμές στον μαντρότοιχο»,, «κατά καιρούς οι κλάδοι (για τα πεύκα) που προκάλεσαν φθορές στο κτήριο έχουν κοπεί» 
·         Η εισήγηση καταλήγει: «Λόγω του περιορισμένου ακάλυπτου χώρου, του είδους των δέντρων που φύονται σε αυτόν και της μεγάλης ανάπτυξής τους, θεωρούμε ότι εγκυμονεί κίνδυνος φθορών στο κτήριο του παλαιού Δημαρχείου και των παρακείμενων κατοικιών αλλά κυρίως κίνδυνος πτώσης κλάδων ή και ολόκληρων δέντρων, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων με απρόβλεπτες συνέπειες για την σωματική ακεραιότητα των επισκεπτών του Μουσείου»
·          Αυτή η εισήγηση έγινε δεκτή τόσο από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής όσο και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, η κριτική που ασκείται από τις παρατάξεις που καταψήφισαν την παραπάνω εισήγηση και οι κινητοποιήσεις που προσπάθησαν να υποκινήσουν, συσκοτίζουν τα πραγματικά γεγονότα και παρουσιάζουν την Δημοτική Αρχή σαν να είναι φύση και θέση πολέμια του πρασίνου.
Ξεχνάνε ότι ορισμένοι σημερινοί υπερασπιστές 7 δέντρων έκαναν τοποθετήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, στα πλαίσια συζήτησης για τους Δασικούς Χάρτες, για επέκταση του Σχεδίου Πόλης στην Α’ ζώνη του Υμηττού.
Εμείς όμως δεν μοιράζουμε πιστοποιητικά οικολογικής συμμόρφωσης. Αντίθετα είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες των συνδημοτών μας, επιστρέφουμε στο χώρο του παλαιού Δημαρχείου προκειμένου να γίνει εκ νέου αυτοψία, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Αντιδημάρχου κου Καραγιάννη και της προϊσταμένης της αρμόδιας υπηρεσίας.
Σε αυτήν την αυτοψία, την Τρίτη 28-7, καλούμε τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων να δούμε από κοινού τον χώρο και τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και να συζητήσουμε εξαντλητικά κάθε πιθανότητα για τυχόν εναλλακτικές λύσεις, με σεβασμό στο πράσινο αλλά και στην ιστορία μας και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση WWW.dimosbyrona.gr
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου