Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΚΟΠΗ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ στο Παλαιό Δημαρχείο.


Φαίνεται ότι η ενεργητική παρέμβαση πολιτών και δημοτικών συμβούλων
φέρνει αποτελέσματα.

Η διάχυτη δυσαρέσκεια των πολιτών στην απόφαση για την κοπή των δέντρων, η
επιμονή ορισμένων δημοτικών παρατάξεων όπως Πρωτοβουλία Πολιτών, Αριστερή Παρέμβαση, Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση, η ενεργητική παρέμβαση των Πολιτών την Παρασκευή 24 Ιουλίου στο Παλαιό Δημαρχείο, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί να αλλάξει ρότα η δημοτική αρχή και να γίνει μετά και από το κείμενο των 23 δημοτικών συμβούλων η σημερινή αυτοψία στο χώρο.






Ήταν σχεδόν όλοι εκεί, στην αυτοψία για τα δέντρα στο Παλαιό Δημαρχείο.
Οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Καραγιάννης Μ. και Αγγέλης Κ., οι επικεφαλής των
παρατάξεων κ.κ. Γώγος Χ, Σάρολα Β, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ντόβολος Γιώργος, Βαλμάς Ηλίας, Καππάτος Ορέστης, Τσιάκαλος Κοσμάς, Παπαδημητρίου Θανάσης,
Αναστούλης Παύλος, Μαυρόπουλος Τάσος, Μουντοκαλάκης Βασίλης. Η διευθύντρια της διεύθυνσης πρασίνου κ. Θεοδώρου Σ, ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων κ. Παναγιωτόπουλος Χ. Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον κ. Γείτονα υπέγραψε το αίτημα για να ανακληθεί η απόφαση αλλά δεν παραβρέθηκε στην αυτοψία.

Στην επιτόπια σύντομη συζήτηση διαπιστώθηκε από όλους ότι θα ήταν καλύτερα να είχε γίνει η αυτοψία αυτή πριν την απόφαση για την κοπή των δέντρων. Αυτό όμως δεν έγινε με επιμονή της δημοτικής αρχής η οποία ήθελε να παρθεί απόφαση
χωρίς να υπάρχει επαρκής μελέτη και ενημέρωση.

Από την αρχή της συζήτησης διαφάνηκε ότι δεν πρέπει να κοπούν όλα τα δέντρα,
όπως έχει αποφασίσει η πλειοψηφία του Δ. Συμβουλίου. Τα περισσότερα δένδρα
μπορούν να κλαδευτούν, να συντηρηθούν και να διασωθούν. Διισταμένες απόψεις
φάνηκε να υπάρχουν για ένα, δυο πεύκα που ακουμπούν πάνω στη στέγη του
κτηρίου.

Διαπίστωση των περισσοτέρων δημοτικών συμβούλων είναι ότι θα έπρεπε στη
μελέτη που έγινε για να διαμορφωθεί ο χώρος σε Μουσείο, να είχε συμπεριληφθεί
και το κλιμακοστάσιο που σήμερα βρίσκεται έξω από το κτήριο. Έμειναν  εκπλήττει όταν διαπίστωσαν ότι σκεπάζεται με Ελενίτ, κάτι που απαγορεύεται και θα έπρεπε να είχε αφαιρεθεί προ πολλού. Να σημειώσουμε ότι για την παρέμβαση στο κτήριο  έχουν διατεθεί πάνω από 200.000 ευρώ.

Αρκετοί έθεσαν το ερώτημα στο αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών κ. Καραγιάννη, για το αν υπάρχει μελέτη για την διαμόρφωση του αύλειου χώρου και ότι είναι αδιανόητο να θέλουν να προχωρήσουν στην κοπή των δέντρων χωρίς να γνωρίζει το δημοτικό συμβούλιο ποια θα είναι η διαμόρφωση του χώρου. 

Στο τέλος η αυτοψία έληξε με την ομόθυμη απαίτηση όλων προς τη δημοτική αρχή , η απόφαση του δημοτικού συμβούλιου να παγώσει, να μην εφαρμοστεί και σε επόμενο συμβούλιο να συζητηθεί το αίτημα των 23 συμβούλων που αποτελούν και την πλειοψηφία του σώματος για ανάκληση της απόφασης για την κοπή των δέντρων.
Σε αυτό συνομολόγησε και ο επικεφαλής της Νέας Εποχής Βύρωνα κ. Γώγος
Χρήστος καθώς και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης κ. Ντόβολος  Γιώργος, ο οποίος είχε ψηφίσει στην επιτροπή ποιότητας ζωής, για να κοπούν τα δέντρα, ισχυριζόμενος ότι ψήφισε την εισήγηση της υπηρεσίας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις η δημοτική αρχή, δεν έχει άλλη επιλογή, αφού έμεινε πλέον μόνη της. Σίγουρα θα αναδιπλωθεί, θα προσπαθήσει ενδεχομένως να τα φορτώσει στην υπηρεσία για την εισήγηση  και δεν θα εφαρμόσει την απόφαση.   

Αυτό που εμείς θέλουμε να επισημάνουμε είναι ότι  όταν οι πολίτες παρεμβαίνουν, δεν είναι παθητικοί θεατές και αδιάφοροι,  όταν υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι που αφουγκράζονται τη φωνή των πολιτών και παίρνουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ενεργοποίησης των πολιτών, τότε και μόνο τότε υπάρχει ελπίδα.
Το σίγουρο είναι ότι
 μπορεί  αποφάσεις της εξουσίας- τοπικής και κεντρικής- να μένουν στα χαρτιά, να μην υλοποιούνται, από την παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα.

Δεν γνωρίζουμε εάν όλα τα δέντρα στο τέλος θα διασωθούν. Εμείς για αυτό αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε. Δεν αποκλείουμε στο τέλος να υπάρξει κάποιος θεμιτός ή όχι συμβιβασμός. Εδώ είμαστε, παρακολουθούμε, αγωνιζόμαστε.
Δεν  θα συμφωνήσουμε  με αυτούς που θέλουν το νέο χώρο- Μουσείο- να λειτουργεί με όρους εμπορευματοποίησης και αγοράς.

Η τοπική δημοτική  εξουσία οφείλει να μάθει να ακούει την φωνή των πολιτών, να υποχωρεί  και να μην επιβάλει με την δύναμη της εξουσίας αυτό που θέλει. Όταν  η πολιτική της γεννά δυσαρέσκεια, η αντίσταση των πολιτών είναι μονόδρομος και καθήκον.
Η ιστοσελίδα μας από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην κοπή των δέντρων, ανέδειξε το ζήτημα αυτό και ενημέρωνε διαρκώς τους πολίτες, στην προσπάθεια να ενεργοποιηθούν και να παρέμβουν, να προστατεύσουν τα δέντρα, το περιβάλλον τη ζωή μας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε βάζοντας ένα λιθαράκι στη ενημέρωση και την κινητοποίηση των πολιτών για μια καλύτερη ζωή στην πόλη και την κοινωνία. Για την εξυπηρέτηση των σύγχρονων αναγκών, των  δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολλών, των πολιτών.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου