Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020

Το ΚΙΝΑΛ στηρίζει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων


Αλλαγή πλεύσης από το ΚΙΝΑΛ για τις διαδηλώσεις:

Στηρίζει το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Νέες συγκεντρώσεις την  Πέμπτη 9 Ιουλίου κατά του φασιστικής έμπνευσης νομοσχεδίου.

28 Φλεβάρη 1968: Όταν ο Ανδρέας ίδρυε το ΠΑΚ - TheCaller.Gr
Την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, προανήγγειλε  η Φώφη Γεννηματά ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Χωρίς να αλλάζει τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, μετά από ορισμένες αλλαγές που έκανε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο νομοσχέδιο η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι με την παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ «άλλαξε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο» και ως εκ τούτου θα το υπερψηφίσει κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής.

 


Η τοποθέτηση αυτή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ έχει δημιουργήσει  δυσφορία σε τμήματα της λαϊκής βάσης του κινήματος, σε μερίδα συνδικαλιστικών στελεχών και της νεολαίας, που βλέπουν οτι με την ψήφιση αυτού του κατάπτυστου νομοσχεδίου δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 


ΚΙΝΑΛ: «Γι' αυτό ψηφίζουμε το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις»



Αναλυτικό ενημερωτικό σημείωμα, μέσω του οποίου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θα ψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις συγκεντρώσεις, δημοσιοποίησε το Κίνημα Αλλαγής.
Συγκεκριμένα, το ΚΙΝΑΛ αναφέρει ότι «το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν παρείχε τις αναγκαίες θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς τις οποίες δεν υπήρχε περίπτωση να ψηφιστεί από την πλευρά μας».
Όπως σημειώνει το ΚΙΝΑΛ, «αντί ένα "τυφλό" όχι που θα οδηγούσε απλά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, όπως το ήθελε και το κατέθεσε η κυβέρνηση, να αναλάβουμε δράση. Πήραμε την πρωτοβουλία και διατυπώσαμε μία σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, ασκήσαμε πολιτική πίεση στη κυβέρνηση, και κατά τη συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής αλλά και στη δημόσια συζήτηση.
Με τις τεκμηριωμένες θέσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις μας αλλάξαμε ριζικά το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Από τις θεσμικές εγγυήσεις που πετύχαμε, κερδισμένοι είναι τελικά οι πολίτες. Δημιουργική αντιπολίτευση απέναντι στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Γιατί, επιπλέον, η μετωπική σύγκρουση που στήθηκε και στο θέμα αυτό θα οδηγούσε σε νέες βίαιες συγκρούσεις στο πολύπαθο κέντρο της Αθήνας. Ψηφίζουμε επί της αρχής το νέο πια νομοσχέδιο και παλεύουμε για περαιτέρω βελτίωση.
Στην ουσία, ξαναγράψαμε το νομοσχέδιο. Με τις βελτιώσεις που εμείς επιβάλαμε στην κυβέρνηση διασώσαμε το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαδήλωση».
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης διαφέρει καθοριστικά από την πρόταση νόμου της επιστημονικής επιτροπής που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Γιώργου Καμίνη ως δημάρχου Αθηναίων το 2012, όπως ψευδώς επικαλείτο η κυβέρνηση.
«Με τις θεσμικές εγγυήσεις που εμείς επιβάλαμε, το δικαίωμα στη συνάθροιση ρυθμίζεται και δεν περιορίζεται όπως υποστηρίζει ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει:
«Ειδικότερα:
1. Ως προς την απαγόρευση της διαδήλωσης:
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε απαγόρευση από την αστυνομική αρχή μόνον με απλή γνώμη του δημάρχου.
Μετά από δική μας πρόταση, προβλέπεται πλέον η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών.
2. Ως προς τη διάλυση μίας εν εξελίξει συνάθροισης:
Στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου αρκούσε η απόφαση της αστυνομικής αρχής.
Μετά από δική μας πρόταση, προστέθηκε και η "σύμφωνη γνώμη του παριστάμενου εισαγγελέα Πρωτοδικών".
3. Απάλειψη ιδιώνυμου αδικήματος:
Το αρχικό νομοσχέδιο επανέφερε το καταργημένο από τον νέο Ποινικό Κώδικα, αναχρονιστικό αδίκημα της συμμετοχής σε απαγορευμένη διαδήλωση.
Μετά από δική μας πρόταση, οι διατάξεις αυτές απαλείφονται.
4. Αυθόρμητη συνάθροιση:
Στο αρχικό νομοσχέδιο οι αυθόρμητες συναθροίσεις κατά κανόνα απαγορεύονταν και για να επιτραπούν ήταν απαραίτητη ειδική απόφαση.
Μετά από δική μας πρόταση, η αυθόρμητη συνάθροιση επιτρέπεται και μόνο κατ' εξαίρεση μπορεί να απαγορευθεί αν απειλείται η δημόσια ασφάλεια και μετά από ενημέρωση του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών».
Σε εκρεμμότητα παραμένει η κατάργηση της αστικής ευθύνης από όσους διοργανώνουν συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις, για την οποία το Κίνημα Αλλαγής θα καταθέσει τροπολογία.
«Συμπερασματικά: Οι αρχές και οι αξίες του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής επέβαλαν μία δυναμική αλλά δημιουργική αντιπολίτευση. Δεν θέλαμε στείρα αντιπαράθεση που δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο στην περιστολή του δικαιώματος της συνάθροισης.
Με απλά λόγια: Χωρίς το Κίνημα Αλλαγής, το νομοσχέδιο θα περνούσε με την αρχική, αυταρχική μορφή του εις βάρος των πολιτών και των ελευθεριών τους», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ.
Την  Πέμπτη 9 Ιουλίου το απόγευμα,  συνδικάτα, οργανώσεις της αριστεράς και διάφορες συλλογικότητες που υποστηρίζουν το δικαίωμα στη διαδήλωση καλούν σε νέες συγκεντρώσεις, στα Προπύλαια και το Σύνταγμα.
ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου