Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΣΟΚΟΜΜΕΝΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ

Έντονη δυσφορία και αποδοκιμασία από τους συνταξιούχους και τις οικογένειες τους έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να κουρέψει τα αναδρομικά που εκδίκασε το Σ.τ.Ε
Η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν τα πετσοκομμένα αναδρομικά εφάπαξ, μέσα στο 2020.

Συντάξεις Ιουλίου 2020: Αρχίζουν οι πληρωμές τη Δευτέρα | Sofokleousin
Τα ψαλιδισμένα αναδρομικά ανέρχονται σε 1,4 δισ. ευρώ, αντί 3,9 δις, δεν θα δοθούν σε όλους τους παλιούς συνταξιούχους. Τα αναδρομικά ποσά που αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση θα αφορούν μόνο τις περικοπές στις κύριες συντάξεις και όχι τις περικοπές στις επικουρικές και στα δώρα και επιδόματα αδείας. Μάλιστα από τα αναδρομικά αποκλείονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη κάτω των 800 ευρώ.
Τα εφάπαξ ποσά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν είχαν καταθέσει αγωγές ή όχι, του ιδιωτικού τομέα και για του δημόσιου αναμένεται απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στη συνέχεια θα νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να μπλοκάρει ένα νέο κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων για να διεκδικήσουν αναδρομικά τα δώρα, επιδόματα και επικουρική και εκβιάζει τους συνταξιούχους με την τροπολογία που ψήφισε στη Βουλή, ξεκαθαρίζοντας ότι με την καταβολή των αναδρομικών ποσών για τον 11μηνο αποσβήνονται οι αξιώσεις των συνταξιούχων.

«Στενά δημοσιονομικά περιθώρια επικαλείται ο πρωθυπουργός» 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε». «Μιλάμε για ποσό 1,4 δισ. ευρώ που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και επεκτείνεται και στου Δημοσίου. Είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων. 
Η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες και να κρατάει εφεδρείες. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις, παροτρύνσεις να αυξηθεί το ποσό ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Να πω στους συνταξιούχους ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ πόσο αποτελεί πολιτική επιλογή. Αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών. Οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, για τους εργαζομένους, για τις επόμενες γενιές, για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με επιτυχία τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης άλλα δήλωνε:
Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε ο υπουργός εργασίας κ. Βρούτσης διαβεβαίωνε ότι η απόφαση του Σ.τ.Ε αφόρα αναδρομικά για κύριες, επικουρικές συντάξεις και δώρα. Το ποσό είναι μεγάλο κοντά στα 3 δις και τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν στο υπουργείο.

Ποιο συγκεκριμένα : Το περασμένο Σάββατο το πρωί, ο Γιάννης Βρούτσης προσκεκλημένος του Γιώργου Αυτιά στον «Σκάι» ερωτάται ποιο, περίπου, είναι το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ο υπουργός απαντά επί λέξει ως εξής:
«Από την πρώτη απόφαση του Σ.τ.Ε μια άσκηση οδηγεί και στα 3 δισ., ενώ εκκρεμεί και η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Στη συνέχεια της απάντησής του διευκρινίζει ότι το τεράστιο αυτό ποσό δεν υπάρχει στα συρτάρια του υπουργείου του, επίσης ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί από κοινού με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών.

(Το εν λόγω βίντεο με την επίμαχη απάντηση μπορεί να την δει κανείς στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=d0Cu-h3UIic ).

Θα τα διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι με κάθε τρόπο

Ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, ένας από αυτούς που διεξάγει το δικαστικό αγώνα υπέρ των συνταξιούχων σε δήλωσή του επισημαίνει ότι:

«Με τις ανακοινώσεις του κ. Πρωθυπουργού για τα αναδρομικά καταλύεται η διάκριση των εξουσιών και παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Σίγουρα οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν τον δικαστικό αγώνα για επιστροφή των αναδρομικών σε σύνταξη, επικουρική και δώρα, όπως επιτάσσουν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. Ως συνήγοροι αυτού του δύσκολου και πολυετούς δικαστικού αγώνα θα συμβουλεύσουμε τους ασφαλισμένους όσοι δεν έχουν ασκήσει αγωγές να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για να προασπίσουν τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντά τους».

Με βάση το επίσημο έγγραφο του ΕΦΚΑ, το οποίο κατατέθηκε κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ, το Ταμείο υπολογίζει ως εξής τα αναδρομικά:
· Από 1/1/2013 έως 9/8/2015 ποσό 11 δισ. ευρώ.

· Από 10/6/2015 έως 11/5/2016 (το περίφημο 11μηνο μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου) ποσό 3,9 δισ. ευρώ.

· Από 12/5/2016 έως 31/12/2018 ποσό 11,5 δισ. ευρώ

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση αντί για 3,9 δισ. ευρώ θα δώσει στους συνταξιούχους μόνο 1,4 δισ. ευρώ

Οι περικοπές που διεκδικήθηκαν από τους παλιούς συνταξιούχους είναι:

· Μείωση 12% στο τμήμα της κύριας σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ (ν. 4051/2012).

· Μείωση που εφαρμόζεται κλιμακωτά από 5% έως 20% για συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων (κύριες και επικουρικές) από 1.000 ευρώ και άνω (ν. 4093/2012).

· Μείωση στις επικουρικές κλιμακωτά από 10% έως 20% από το πρώτο ευρώ (ν. 4051/2012).

· Πλήρης περικοπή των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας που για τις κύριες συντάξεις ήταν, αντίστοιχα, 400 ευρώ, 200 ευρώ και 200 ευρώ (ν. 4093/2012).

· Πλήρης περικοπή των δώρων στις επικουρικές, δηλαδή δύο επικουρικές ανά έτος (ν. 4093/2012). Οι διεκδικήσεις κινούνται σε δύο ταχύτητες.



Διαρκής αγώνας και όχι εφησυχασμός και παραίτηση για μια καλύτερη ζωή.

Οι απόμαχοι της δουλειάς δεν ξεχνούν ότι τους ανήκει μια αξιοπρεπή σύνταξη για αξιοπρεπή διαβίωση. Ιδιαίτερα για αυτούς που πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές και ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία, η αδικία είναι κατάφορη Τόσο από τις μνημονικές κυβερνήσεις που επέβαλαν τις περικοπές τόσο και από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που παρά τα όσα έλεγε συνεχίζει την άδικη αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των συνταξιούχων. Επικαλείται ο πρωθυπουργός τα δημοσιονομικά μεγέθη και την ύφεση στην οικονομία από την υγειονομική πανδημία.

Η υγειονομική κρίση-που πράγματι έφερε τα πάνω κάτω- δεν πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για τους εργοδότες και τις εταιρείες για νέα κερδοφορία, για μείωση των θέσεων εργασίας, του μισθού και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί για να στηριχτούν οι ποιο αδύνατοι σε αυτή την κοινωνία. Είναι καιρός να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι έχοντες και κατέχοντες. Να πληρώσουν οι πλούσιοι σε αυτή τη χώρα και αυτοί δεν είναι λίγοι.
Αυτό δεν μπορεί να είναι πολιτική επιλογή μιας αστικής νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, η οποία δίνει γη και ύδωρ για τα συμφέροντα των εργοδοτών και των μεγάλων εταιρειών, εργολάβων και εφοπλιστών.

Αυτό που χρειάζεται και είναι αναγκαίο είναι οι από κάτω, αυτοί που είναι διαχρονικά τα θύματα της ταξικής πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις, να εγερθούν, να οργανωθούν και να βγουν δυναμικά στους δρόμους, ενωμένοι, δυναμικά και μαζικά απαιτώντας μια καλύτερη ζωή.
Καλύτερους μισθούς και συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Δημιουργία νέων θέσεων σταθερής εργασίας με αξιοπρεπή μισθό.

Παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στροφή στο αγροτικό τομέα, την βιομηχανία και νέα τεχνολογία.


Μείωση των ορών εργασίας. Λιγότερη εργασία, Εργασία για όλους με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό. Μείωση των ηλικιακών ορίων για την σύνταξη. Όχι σύνταξη στα 67.

Η σύνταξη να καταβάλλεται άμεσα το τέλος της εργασίας και υπάρχει σήμερα η επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα. Πολιτική βούληση δεν υπάρχει.



ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου